Άρθρα Ρεπορτάζ

Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος;

Γράφει η Ελένη Γκιάτα

Το κάπνισμα είναι μια βλαβερή συνήθεια, την οποία ένα μεγάλο ποσοστό όσων το έχουν “συνδέσει” με την καθημερινότητα τους, δυσκολεύονται να αποβάλλουν, παρόλο που το θέλουν. Το θέλουν όμως αρκετά; Το έχουν πάρει απόφαση;

Η νικοτίνη “εισβάλλει” στους πνεύμονες. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρά προβλήματα στους καπνιστές, όπως: καρδιαγγειακά νοσήματα, περιφερειακή αγγειακή νόσο, υπέρταση και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, βρογχικό άσθμα. Σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί τον υπ’ αριθμό 1 αιτία αποτρέψιμου θανάτου και ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάπνισμα και συνειδητή απόφαση

Το κάπνισμα είναι για πολλούς μια βλαβερή και τοξική συνήθεια, η οποία έχει γίνει μέρος της ζωής και της καθημερινότητας τους. Έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους τον καφέ με το τσιγάρο, όπως και το φαγητό με την “συνοδεία” τσιγάρου.

Παρότι μετά τη διακοπή του καπνίσματος, όπως φαίνεται από έρευνες αρκετά μεγάλο ποσοστό καπνιστών αντιμετωπίζουν προβλήματα “προσαρμογής” και αποδοχής στη νέα καθημερινότητα τους ή και ανησυχούν μήπως ο νέος τρόπος ζωής τους, τους “φορτώσει” με επιπλέον κιλά, η διακοπή του καπνίσματος είναι μια συνετή επιλογή.

Η απόφαση είναι συνειδητή, όμως αρχικά η διακοπή μοιάζει σαν ένα είδος απώλειας για τον καπνιστή, που πλέον έχει αποχωριστεί την συνήθεια του να καπνίζει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν είναι και τόσο απλή η απόφαση της διακοπής του καπνίσματος. Θα πρέπει η αλλαγή του τρόπου σκέψης μας να είναι σταδιακή. Θα παρατηρήσουμε ουσιαστική αλλαγή και στη συμπεριφορά μας, αφότου διακόψουμε οριστικά το κάπνισμα.

Ξεκίνα ένα άθλημα

Το ομαδικό πνεύμα και η ευγενής άμιλλα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας κάνουν περισσότερο κοινωνικούς και πως ως έξυπνες δίοδοι, μπορούν να μας βοηθήσουν, ώστε να αρχίσουμε σιγά- σιγά να μην έχουμε ούτε καν την ανάγκη σκέψης για το τσιγάρο.

Η επιλογή ενός αθλήματος θα “γυμνάσει” το νου, κρατώντας μας σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει και τις προσωπικές σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους.

Η απόφαση είναι προσωπική  απόφαση

Πηγή: https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/93298_aytos-einai-o-kalyteros-tropos-na-kopsete-kapnisma

Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν είναι και τόσο απλή η απόφαση της διακοπής του καπνίσματος. Θα πρέπει η αλλαγή του τρόπου σκέψης μας να είναι σταδιακή.

Θα παρατηρήσουμε ουσιαστική αλλαγή και στη συμπεριφορά μας, αφότου διακόψουμε οριστικά το κάπνισμα. Η τελική απόφαση, όμως, ανήκει στον καθένα από εμάς.

Κάθε αρχή και δύσκολη..

Αρκετοί καπνιστές μη μπορώντας να αποχωριστούν την συνήθεια που έχει γίνει εξάρτηση, και βλέποντας τις παρενέργειες μετά την διακοπή του καπνίσματος, παραμένουν σταθεροί στην πρότερη επιλογή τους, αρχίζοντας ξανά το κάπνισμα. Ξανά από την αρχή, στην παλιά και γνώριμη τους συνήθεια..

Δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω στην πρώτη αναποδιά. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και θέληση, να είναι κανείς πραγματικά αποφασισμένος προκειμένου σταδιακά, αλλά σταθερά, να μπορέσει να κόψει το κάπνισμα και να υιοθετήσει πλέον υγιείς και μη βλαβερές συνήθειες.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook , twitter , instagram , youtube και Google news. Διαβάστε το e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, εγγραφείτε στη σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερωθείτε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή κεντρικής εικόνας: https://www.iefimerida.gr/ygeia/giati-kapnistes-dyskoleyontai-na-kopsoyn-kapnisma

Σχετικές αναρτήσεις

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi

Η Β. Ήπειρος μέσα από βρετανικά έγγραφα.

e-enimerosi