Ιατρική Βιολογία

Τρία βήματα για να «νικήσουμε» τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τον 4ο πιο συνηθισμένο τύπου καρκίνου στις γυναίκες. Ενημερωθείτε, εξεταστείτε, εμβολιαστείτε.

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον 4ο πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε στοιχεία, αλλά και βήματα που πρέπει να κάνει κάθε νεαρή κοπέλα και γυναίκα για να προστατεύσει την υγεία της. Παράλληλα, δίνει περισσότερα δεδομένα για την ασθένεια, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπισή της. Το πιο σημαντικό είναι πως ο καρκίνος της μήτρας αν διαγνωστεί νωρίς είναι αντιμετωπίσιμος.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται στον τράχηλο μιας γυναίκας (η είσοδος στη μήτρα από τον κόλπο). Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (99%) συνδέονται με μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων υψηλού κινδύνου (HPV), έναν εξαιρετικά κοινό ιό που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις με HPV υποχωρούν και δεν προκαλούν συμπτώματα, η επίμονη μόλυνση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Με εκτιμώμενα 604.000 νέα κρούσματα και 342.000 θανάτους το 2020, περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως το 2020 σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 6ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, το 2020, εκτιμάται ότι 89.800 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε αυτή την περιφέρεια και περισσότερες από 47.500 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο.

«Όταν διαγνωστεί, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια από τις πιο επιτυχώς θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι καρκίνοι που διαγιγνώσκονται σε τελευταία στάδια μπορούν επίσης να ελεγχθούν με κατάλληλη θεραπεία και παρηγορητική φροντίδα. Με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία, μπορούμε να τερματίσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας μέσα σε λίγες γενιές», αναφέρει το άρθρο στην επίσημη σελίδα του ΠΟΥ στο διαδίκτυο.

 

Τα βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Φέτος, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εστιάζει στον τερματισμό της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου μέσα σε λίγες γενιές.

Τα μηνύματα που πρέπει να περάσουν στις γυναίκες αυτόν τον μήνα είναι ξεκάθαρα και αποτελούν και τις κινήσεις πρόληψης του καρκίνου της μήτρας:

  1. Ενημερωθείτε: Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον καρκίνο της μήτρας και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύστε και άλλες γυναίκες στη ζωή σας.
  2. Εξεταστείτε: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ξεκινά περίπου (και συνήθως) στην ηλικία των 30 ετών και επαναλαμβάνεται περιοδικά (ανά τρία ή πέντε χρόνια). Μιλήστε ανοιχτά με τον γυναικολόγο σας.
  3. Εμβολιαστείτε: Το εμβόλιο για τον ιό HPV χορηγείται σε δύο δόσεις. Η πρώτη μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 9 ετών.

«Ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας έρχεται, επίσης, σε μια εποχή που ο κόσμος συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19 και κατά την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στις βασικές υπηρεσίες υγείας. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, αλλά και μετά το πέρας του, ας εργαστούμε μαζί, για να δημιουργήσουμε πιο υγιείς κοινότητες βελτιώνοντας την πρόσβαση στον εμβολιασμό HPV, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη θεραπεία για τον προκαρκινικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τη διαχείριση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030 και τον τερματισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσα σε λίγες γενιές», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην επίσημη ανακοίνωσή του.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook , twitter , instagram , youtube και Google news. Διαβάστε το e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, εγγραφείτε στη σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερωθείτε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi