Άμυνα

Πτώση Phantom F-4

Επιβεβαιώθηκε ότι ο ένας πιλότος είναι νεκρός.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΑ: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

O συγκυβερνήτης, Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας
Το μαχητικό αεροσκάφος, κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας και μέχρι αυτήν ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες τόσο από πλωτά όσο και από εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού σώματος.

Η πτήση του μαχητικού αεροσκάφους, πραγματοποιείτο μαζί με ένα άλλο F4, το οποίο ενημέρωσε για την συντριβή του ενός στην θαλάσσια περιοχή Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν ο Σμηναγός και υποσμηναγός που βρίσκονταν μέσα στο Phantom, το οποίο κατέπεσε στις 10.30 το πρωί δυτικά του Κατάκολου, και προεχόταν από την 8η Μοίρα, 117 πτέρυγας μάχης.

Πρόκειται για εκπαίδευση που γινόταν παρουσία και άλλου Phantom . Ξαφνικά το Phantom, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κατέπεσε στη θάλασσα.  Στο σημείο βρίσκονται δυο ελικόπτερα της αεροπορίας, 1 ελικόπτερο του Ναυτικού, πλωτά σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών, που αναζητούν ίχνη από τους δύο πιλότους. Ήδη έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους. Τα συντρίμμια, μέρος των οποίων έχει περισυλλεγεί, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατακόλου.

Τα πρώτα λεπτά μετά από τη συντριβή διαδόθηκε ότι έχει ληφθεί σήμα εγκατάλειψης, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι χειριστές του δεύτερου αεροσκάφους του σχηματισμού, που πετούσαν μαζί με το F-4 που συνετρίβη, είχαν αναφέρει ότι δεν εντόπισαν αλεξίπτωτα.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα protinews.gr, έχουν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια στην θαλάσσια περιοχή. Παράλληλα, έχουν βρεθεί δύο σωσίβια σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και ένα αλεξίπτωτο.

Το αεροσκάφος έχει συντριβεί στη θάλασσα, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Πτώση Phantom F-4: Το χρονικό της πτήσης

Στις 10:30 της Δευτέρας, διθέσιο αεροσκάφος F-4, της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Το διθέσιο αεροσκάφος της 338Μ/117ΠΜ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, ενώ οι δύο χειριστές σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Η τύχη τους προς το παρόν αγνοείται, ενώ υπάρχει τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους.

Το αεροσκάφος έχει καταπέσει σε θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια δυτικά από το Κατάκολο. Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Βασίλης Γεωργούσης, αντιπτέραρχος ε. α. ανέφερε: «Ενημέρωσαν ότι θα εγκαταλείψουν, που σημαίνει ότι υπήρχε βλάβη που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Οι πιλότοι δίνουν σήμα ότι κάνουν χρήση της εκτίναξης».

Πτώση Phantom F-4: Καλές οι καιρικές συνθήκες στο σημείο

Οι καιρικές συνθήκες στο Ιόνιο και στην περιοχή που έχει καταπέσει το αεροσκάφος, ευνοούν τους διασώστες καθώς σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά που μίλησε στην ΕΡΤ «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη και μεγάλη ένταση. Οι άνεμοι είναι βορειοδυτικοί. Τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει ενίσχυση αλλά όχι πάνω από 4 με 5 μποφόρ».

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

Μητσοτάκης: Η πατρίδα δεν θα ξεχάσει τον Υποσμηναγό!

Πρωθυπουργός στην ανάρτηση του: «Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους και την απώλεια του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη.

Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος, υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης. Που βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία, και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας, για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού. Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει.»

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».

Iron Dome και μάλιστα προχθές γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή!!!

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi