Ψυχολογία

Πώς να ενισχύσετε την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι είναι δουλειά τους να προστατεύουν τα παιδιά από δύσκολες στιγμές ή πιθανές αποτυχίες. Όμως αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά το παιδί να προετοιμαστεί και να είναι σε θέση αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής.

Τι είναι η ανθεκτικότητα;

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει και να ανταποκρίνεται με θετικό τρόπο στις μικρές και μεγάλες δυσκολίες.

Είναι το παιδί σας ανθεκτικό;

Μπορείτε να διαπιστώσετε την ανθεκτικότητα του παιδιού σας παρατηρώντας την ικανότητά του να αντιμετωπίσει το άγχος. Ποια είναι η αντίδρασή του σε μια ελαφρώς τρομακτική σκηνή σε ένα βιβλίο ή σε μια ταινία; Μερικά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα και αγχώδη, ενώ άλλα μπορούν να χειριστούν μια κατάσταση με περισσότερο θάρρος και υπομονή.

Πώς μπορείτε να χτίσετε την ανθεκτικότητα του παιδιού σας

Όποιο και αν είναι το επίπεδο ανθεκτικότητας του παιδιού σας, σύμφωνα με το mayoclinic.org, μπορείτε να κάνετε αρκετά για να το βοηθήσετε.

Ενθαρρύνετε τις μεταξύ σας σχέσεις

Έχοντας την υποστήριξη του γονιού, το παιδί μπορεί να αισθανθεί ότι έχει αυτό που χρειάζεται για να ξεπεράσει τις αντιξοότητες. Αυτή η σύνδεση δίνει στα μικρά παιδιά ένα απόθεμα δύναμης από τις πιέσεις του εξωτερικού κόσμου, δημιουργώντας έναν προστατευμένο χώρο για να μεγαλώσουν.

psixiki anthektikotita paidion

Μιλήστε για τις συνέπειες

Όταν χρειάζεται, αφήστε το παιδί σας να βιώσει το αποτέλεσμα των αποφάσεών του. Εάν οι γονείς λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις, τα παιδιά μπορούν να έχουν την αίσθηση ότι αυτό που κάνουν ή αισθάνονται, δεν έχει σημασία.Καθώς το παιδί σας κάνει περισσότερες επιλογές, θα γίνει σοφότερο, πιο σίγουρο και ικανό να διαχειριστεί και να μάθει από τις αποτυχίες.

Μιλήστε για την αποτυχία

Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής. Εάν το παιδί σας βλέπει την αποτυχία ως ευκαιρία να μάθει παρά να σταματήσει την όποια προσπάθεια, είναι πιθανότερο να δοκιμάσει νέα πράγματα και να τα βελτιώσει. Εάν το παιδί σας ξεκινήσει μια δραστηριότητα και θέλει να σταματήσει επειδή δεν αισθάνεται αρκετά καλά, ενθαρρύνετε το να τη συνεχίσει για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτό θα ενισχύσει την ιδέα να μην εγκαταλείπουμε κάτι πολύ γρήγορα επειδή είναι δύσκολο.

Βοηθήστε το να πιστέψει στον εαυτό του

Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει και να αναπτύξει τις μοναδικές δυνάμεις του και αναζητήστε ευκαιρίες για να τις αξιοποιήσει. Η χρήση δεξιοτήτων για να βοηθήσει τους άλλους μπορεί να είναι μια σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον εαυτό για ένα παιδί.

Εξερευνήστε τη δύναμη του «ακόμα»

Η αποτυχία μπορεί επίσης να γίνει πηγή κινήτρου για το παιδί σας και να χρησιμεύσει ως καύσιμο για να το κάνει να δουλέψει λίγο πιο σκληρά. Εάν το παιδί σας αισθάνεται νικημένο και λέει, “Δεν μπορώ”, ζητήστε να προσθέσει τη λέξη “ακόμη” στο τέλος της πρότασης. Με προσπάθεια, μια νέα στρατηγική ή και τα δύο, το παιδί σας μπορεί να δοκιμάσει ξανά – πιθανώς με καλύτερα αποτελέσματα.

Το να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Αλλά επιτρέποντας στο παιδί σας να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να αναπτύξει στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους, το προετοιμάζετε.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τελικά τι είναι η δυσλεξία;

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις του στρες στο σώμα μέσα από ένα video animation.

e-enimerosi

Τα ψυχεδελικά μπορεί να θεραπεύσουν την κατάθλιψη εισβάλλοντας στα εγκεφαλικά κύτταρα.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com