Άρθρα Ρεπορτάζ

Ζευγάρια σε αδιέξοδο: Πόσο συχνά μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα διαζύγιο express; ΜΕΡΟΣ Α

Γράφει η Ελένη Γκιάτα

Τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί των διαζυγίων έχουν αυξηθεί δραματικά. Ένα διαζύγιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά σε μικρή ηλικία. Θα πρέπει το ζευγάρι να συζητήσει πρώτα μαζί τους, ώστε να προετοιμαστούν για ένα ενδεχόμενο διαζυγίου και να μην πληγωθούν.

Όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο, μετά την παύση της συμβίωσης των συζύγων, η γονική μέριμνα συνεχίζει να δίδεται και στους δύο γονείς. Συνήθως, μόνο ο ένας γονέας με τον οποίο διαμένει το παιδί έχει την επιμέλεια του. Ωστόσο, ο άλλος γονέας δεν στερείται το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί του.

Οι συχνοί καβγάδες, η έλλειψη συνεννόησης και κατανόησης, το ψέμα, η ρουτίνα, μπορεί να οδηγήσουν έναν γάμο σε αδιέξοδο.

Θα καταφέρει το ζευγάρι να συμβιβαστεί ή αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε ένα διαζύγιο “express”;

Ανωριμότητα για γάμο 

Αρκετές φορές, οι άνθρωποι νομίζουν ότι ερωτεύτηκαν και ότι βρήκαν το άλλο τους μισό, μοιράζοντας τη ζωή τους για πάντα μαζί του. Ο χρόνος όμως και οι συγκυρίες μπορεί να τους διαψεύσουν.

Ίσως να είναι απλά ένας ενθουσιασμός που με την εμφάνιση των πρώτων δυσκολιών να αρχίσει να “φεύγει”. Είναι αυτό που λέμε “ανωριμότητα”;

Το νεαρό της ηλικίας, μπορεί να είναι ένας παράγοντας για βιαστικές ή επιπόλαιες αποφάσεις. Οι σημαντικές αποφάσεις, όπως η απόφαση δύο άνθρωποι να ενώσουν την ζωή τους με το Ιερό Μυστήριο του Γάμου θα πρέπει να λαμβάνονται και από τους δύο, με κοινή απόφαση, σιγουριά και υπευθυνότητα.

Στην πορεία, ισως αντιληφθούν ότι τελικά δεν μπορούν να ζήσουν ως ζευγάρι, ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, ή το ενδιαφέρον μεταξύ τους έχει χαθεί.

“Φεύγει” ο ενθουσιασμός 

Στην αρχή μιας ενός γάμου συνήθως τα πρώτα χρόνια, όλα είναι “μέλι- γάλα” στην σχέση μεταξύ των δύο συντρόφων.

Ιδίως όταν ένας από τους δύο δεν είναι ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά του άλλου προς τον ίδιο, το εκφράζει είτε με παράπονα, είτε με άλλον τρόπο. Όταν παύει να υπάρχει η “φλόγα” σε έναν γάμο και η ερωτική επαφή, αρχίζει πλέον να γίνεται όλο και πιο αραιά, είτε ως “αγγαρεία” μεταξύ του ζευγαριού, φαίνεται πως η αδιαφορία και η πλήξη αρχίζουν να εμφανίζονται.. Μήπως ο ενθουσιασμός τελικά “πήγε περίπατο”;

Ασυμφωνία χαρακτήρων 

Για να διατηρηθεί ένας γάμος και να κρατήσει στον χρόνο ή και γι’ αυτό που αποκαλούμε “για πάντα”, χρειάζεται πολλή δουλειά: πρέπει να υπαρχει θέληση και από τους δύο και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν μπορούν όλα τα ζευγάρια να ανταπεξέλθουν στον γάμο τους.

Αν τελικά η αγάπη υπερισχύσει των διαφωνιών και των δυσκολιών, μπορούμε να μιλάμε για έναν “επιτυχημένο” γάμο.

Στα δύσκολα βλέπεις αν ο σύντροφος σου είναι κοντά σου, αν σε στηρίζει, αν έχει την διάθεση να σε βοηθήσει να ορθοποδήσεις.

Θα τα καταφέρει το ζευγάρι να αντέξει στις οποίες δυσκολίες;

Απιστία 

Μια συχνή αιτία διαζυγίου και ένα από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στον χωρισμό, είναι η απιστία.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος, η πλήξη στον γάμο, η έλλειψη επικοινωνίας, ή ακόμη και κανένας ιδιαίτερος λόγος, μπορεί να οδηγήσουν τον έναν ή και τους δύο συντρόφους στο να απιστήσουν.

Από τη στιγμή που ένα άλλο πρόσωπο μπει ανάμεσα στο ζευγάρι, ίσως έχει αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον αυτού του γάμου.

Το ψέμα, η κοροϊδία και η προδοσία, “τρυπώνουν” στην σχέση του ζευγαριού, η εμπιστοσύνη κλονίζεται και κυριαρχεί η απογοήτευση από το άτομο που προδόθηκε από τον σύντροφο του. Δε νιώθει πια επιθυμητό, αλλά παραμελημένο από τον σύντροφο του. Η απιστία δύσκολα συγχωρείται. Μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα και να επηρεάσει πολύ την μεταξύ τους σχέση.

Θα καταφέρει να νικήσει το ζευγάρι και να κρατήσει ο γάμος του ή θα έρθει το διαζύγιο;

Πηγή 1 

Πηγή 2 

Πηγή 3 

Πηγή εικόνας: https://www.iciao.gr

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook , twitter , instagram , youtube και Google News. Διαβάστε το e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, εγγραφείτε στη σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερωθείτε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η διπλωματία του πολιτισμού.

Χρήστος Μουρτζούκος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

e-enimerosi

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ.

e-enimerosi