Τα οφέλη του βασιλικού στην υγεία μας
Ελένη Γκιάτα

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό βότανο με ευχάριστη μυρωδιά, που είναι απλό στη χρήση του αλλά βοηθάει και στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Οι ονομασίες του βασιλικού

Ο βασιλικός, ένα φυτό προερχόμενο από την Ασία και την Αφρική, σε αρκετά μέρη του κόσμου είναι γνωστός και ως «ιερό» βότανο. Ανθεκτικός σε ζεστό και τροπικό κλίμα, είναι ένα βότανο με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Ocimumbasilicumκαι ταξινομείται σε περισσότερες από 60 ποικιλίες. Οι κατηγορίες αυτές χωρίζονται σε 3 ομάδες: τον θαμνώδη, τον γλυκό και τον μοβ βασιλικό.

Τα οφέλη του βασιλικού στην υγεία μας

Ο βασιλικός, ως ασπίδα κατά της οστεοαρθρίτιδας και του άσθματος, είναι ένα θαυματουργό βότανο με πλούσια αντιοξειδωτική δράση (περιέχει προβιταμίνη Α).

Επιπλέον, ως πηγή ασβεστίου, συντελεί στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, καλίου και βιταμίνης C.


Διαβάστε Επίσης : Πώς να χρησιμοποιείτε τα βότανα και τα μπαχαρικά

Φυσικό απωθητικό για τα κουνούπια

Τα κουνούπια μπορούν να γίνουν τόσο ενοχλητικά που αρκετά βραδιά μένετε ξάγρυπνοι; Ο βασιλικός είναι η λύση στο πρόβλημά σας, αφού μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά να απομακρύνει τα κουνούπια.

Πώς; Χάρη στην εντομοαπωθητική δράσητου ως αρωματικού βοτάνου, μπορεί με φυσικό τρόπο να απωθήσει τα κουνούπια, εξασφαλίζοντάς μας έναν ήρεμο και ατάραχο ύπνο.

Τα οφέλη του βασιλικού στην υγεία μας

Βασιλικός για νοστιμιά και υγεία

Ο βασιλικός θεωρείται ένα ασφαλές συστατικό στο φαγητό μας, χωρίς να εμπνέει ανησυχία για πιθανές παρενέργειες. Ωστόσο, κατά τηλήψη από το στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα από ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, το έλαιο του βασιλικού, λόγω της υπάρχουσας οιστραγόλης, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πέραν της ευχάριστης γεύσης που προσδίδει σε σαλάτες, πίτσες και ζυμαρικά, ο βασιλικός χρησιμοποιείται φρέσκος για να φτιάξουμε κοκτέιλ, χαρίζοντάς μας μια πιπεράτη μυρωδιά, ή αποξηραμένοςσε θαλασσινά ή πουλερικά.

Οι απίστευτες και ποικίλες ιδιότητες του βασιλικού 

Κατά την αρχαιότητα, το γευστικό, φυλλώδες πράσινο βότανο, λόγω της χρήσης του ως επιθέματος, αποτελούσε αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση και επούλωση από δαγκώματα φιδιού, εντόμου ή σκορπιού.

Ως αποχρεμπτικό, μας θωρακίζει από τον βήχα και χρησιμεύει ως καταπραϋντικό για τη διφθερίτιδα και το άσθμα, προστατεύοντας τους πνεύμονες. Βοηθά στην αποσυμφόρηση από την καταρροή, την ιγμορίτιδα και το άσθμα.

Είναι επίσης αποτελεσματικός ενάντια στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στην οστεοαρθρίτιδα.

Για τη λήψη φαρμάκων και τη χρήση ελαίου ή εκχυλίσματος βασιλικού από άτομα που συναντούν προβλήματα με την αραίωση του αίματος, θα πρέπει απαραίτητα να έχει προηγηθεί επίσκεψη σε γιατρό.

Πηγή 1,  Πηγή 2