Άρθρα Ρεπορτάζ

Τσάι του βουνού: Ένα ρόφημα για τον χειμώνα, με θεραπευτικές ιδιότητες

Γράφει η Ελένη Γκιάτα

Ιδανικό για τον κρύο χειμώνα, και δραστικό κατά του κρυολογήματος και της γρίπης, βότανο, αποτελεί το τσάι του βουνού. Καταναλώνοντας συχνά τσάι του βουνού, μπορείτε να συμβάλλετε στην ενίσχυση και τόνωση του οργανισμού σας, με φυσικό τρόπο.

Τσάι του βουνού: Η ονομασία που φέρει 

Ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, και στην Ελλάδα, είναι το θεραπευτικό τσάι του βουνού. Το τσάι του βουνού φέρει την επιστημονική ονομασία Σιδερίτης.

Ο Σιδερίτης είναι ένα αρωματικό φυτό με διαπιστωμένες θεραπευτικές ιδιότητες, που προσδίδει μια όμορφη ευωδία σε καλλυντικά και αρώματα. Δεν θα μπορούσε να λείπει από την κουζίνα αρκετών σεφ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με καταγραφές, υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά είδη από τσάι του βουνού. Αποκλειστικά στην Ελλάδα φυτρώνουν 17 είδη. Όλα τα είδη είναι ανθεκτικά στον καύσωνα και στην ξηρασία και φυτρώνουν ανάμεσα στα βράχια.

Η θεραπευτική δράση του τσαγιού του βουνού 

Το ελληνικό τσάι του βουνού, είναι ένα  ανάρπαστο βότανο που προτιμάται τον χειμώνα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών και στομαχικών διαταραχών.

Με την αντιφλεγμονώδη δράση του, μπορεί να μας “απαλλάξει” από φλεγμονές του πεπτικού συστήματος.

Σημαντικά οφέλη του τσαγιού του βουνού 

Τα οφέλη του τσαγιού του βουνού για την υγεία μας ειναι πολυάριθμα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τσαγιού του βουνού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι ενθαρρυντικά, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σχετική επιβεβαίωση.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, σταδιακά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, πλήττοντας εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο. Ειδικότερα, το αποτελεσματικό βότανο αποτελεί ασπίδα για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου, αποτρέποντας,  αντιστρέφοντας, ακόμα και καταπολεμώντας το Αλτσχάιμερ.

Πίνοντας όσο πιο τακτικά μπορούμε τσάι του βουνού, συμβάλλουμε στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας, περιορίζοντας δραστικά τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ.

Θεραπευτικό κατά των κρυολογημάτων 

Ταλαιπωρείστε για αρκετές μέρες από κάποιο κρυολόγημα που δεν περνάει; Πανάκεια για τις παθήσεις του αναπνευστικού είναι το θαυματουργό τσάι του βουνού. Από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι γνωστή η  αγχολυτική του δράση.

Πίνοντας συχνά τσάι του βουνού, μπορούμε εύκολα να ανακουφιστούμε από τον ενοχλητικό βήχα, αλλά και από δυσάρεστα κρυολογήματα.

Τσάι του βουνού: Αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες 

Το τσάι του βουνού, εκτός από τις πεπτικές, διαθέτει και αντι–υπεργλυκαιμικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ωφελεί και επουλώνει επιφανειακές πληγές και εγκαύματα, ως έγχυμα ή ως βάμμα όταν  χρησιμοποιείται εξωτερικά.

Τσάι του βουνού: απόλαυση του ευωδιαστού ροφήματος

Είτε ζεστό είτε κρύο, είτε ως αναψυκτικό, το τσάι του βουνού, μας χαρίζει την “πολυτέλεια” να απολαμβάνουμε την ευωδιά και το άρωμα του, από την ζεστασιά του σπιτιού μας.

Σύμφωνα με έρευνες, το τσάι του βουνού είναι ένα χαλαρωτικό ρόφημα και αφέψημα, που μας ηρεμεί, και μας “ανακουφίζει” από τα της καθημερινότητας.

Ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά αφεψήματα που εκτός από τα πρωινά, μας συντροφεύει και τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες 

Τα μέχρι τώρα δεδομένα ερευνών που συνδέονται με το τσάι του βουνού δεν εμπνέουν ανησυχία. Ακόμα και περιπτώσεις κατανάλωσης αρκετής ποσότητας σιδερίτη, δεν εχουν εμφανίσει ακόμη παρενέργειες, εφόσον απουσιάζει η καφεΐνη. Είναι ασφαλές, εφόσον καταναλώνεται σε λογική ποσότητα.

Ωστόσο, συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ακολουθείται από ασθενείς με προβλήματα υγείας. Μια επίσκεψη στον γιατρό, θα βοηθήσει στην επίλυση αποριών και στη λήψη εμπεριστατωμένων οδηγιών, που θα πρέπει και να τηρηθούν.

Πηγή 1 

Πηγή 2 

Πηγή 3 

Πηγή κεντρικής εικόνας: https://www.mednutrition.gr

Αναδημοσίευση από το flowmagazine.gr

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Κοσσυφοπέδιο: Η τραγική προσωπικότητα της κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική Κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της μεγάλης Αλβανίας, και της “κοσοβοποίησης” της Θράκης και της Κύπρου

e-enimerosi

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi