Άρθρα Ρεπορτάζ

Ζευγάρια σε αδιέξοδο: Πόσο συχνά μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα διαζύγιο express; ΜΕΡΟΣ Β

Γράφει η Ελένη Γκιάτα

Όπως και στις σχέσεις, έτσι και σε έναν γάμο δεν είναι όλα ρόδινα. Η ρουτίνα της καθημερινότητας, η κούραση μετά την δουλειά, η παραμέληση των αναγκών μας, μπορεί να κλονίσουν τον δεσμό του ζευγαριού.

Η καθημερινή τριβή 

Χρειάζεται υπομονή, να δείχνει ο ένας στον άλλον ενδιαφέρον και να θέλουν και οι δύο να κάνουν προσπάθεια για το καλύτερο της σχέσης τους. Όταν και οι δύο πλευρές είναι ανυποχώρητες, δε μπορεί να υπάρξει εύκολα συναινετικό διαζύγιο. Μια συζήτηση με ψυχραιμία και ειλικρίνεια, ίσως βοηθήσει για να αλλάξουν κάπως τα πράγματα.

Οι συνεχείς καβγάδες

Καθώς περνάει ο καιρός “φεύγει” ο έρωτας, και γίνεται αγάπη. Η φθορά μπορεί να επηρεάσει το ζευγάρι και φαίνεται πως τα πρώτα μπουρίνια στον γάμο αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Μήπως το ζευγάρι περνάει “κρίση”;

Οι τσακωμοί, οι διαφωνίες, η γκρίνια, η κρεβατομουρμούρα, ως συνέπειες μιας μακροχρόνιας σχέσης.

Ιδίως όταν ένας από τους δύο δεν είναι ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά του άλλου προς τον ίδιο, το εκφράζει είτε με παράπονα, είτε με γκρίνια.

Διαφορετικές προτεραιότητες που δεν συναντώνται 

Με την πάροδο των χρόνων, τα πράγματα και οι προτεραιότητες του ζευγαριού μπορεί να αλλάξουν.

Για παράδειγμα, έπειτα από μια εγκυμοσύνη, θα δοθεί έμφαση στο μεγάλωμα του μωρού που επρόκειτο να γεννηθεί, και στις ανάγκες που προκύπτουν. Το ζευγάρι λόγω χρόνου και προτεραιοτήτων, μπορεί να μην έχει τόσο χρόνο για πιο προσωπικές στιγμές. Είναι καλό να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις τρέχουσες αλλαγές.

Επίσης, ένας από τους δύο απολυθεί από την δουλειά του, χρειάζεται αναπροσαρμογή αναγκών, αλλαγή σχεδίων και νέο πρόγραμμα καθημερινότητας. Αυτό, αν δεν προηγηθεί σχετική συζήτηση  μπορεί να επηρεάσει την διάθεση και την σχέση των δύο συντρόφων.

Πηγή εικόνας: https://womenslife.gr

Δεν βρίσκεται μέση λύση, αυτό που λέμε “χρυσή τομή” 

‘Οταν τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και η υπομονή έχει εξαντληθεί, συνήθως δεν υπάρχει πλέον διάθεση συμβιβασμού.

Οι συζητήσεις δεν είχαν αντίκρισμα, άρχισε να υπάρχει τριβή και το ζευγάρι έχει κουραστεί με αυτή την κατάσταση.

Όλα δείχνουν πως μάλλον το ζευγάρι αναπόφευκτα θα αρχίσει να σκέφτεται και να συζητά για τα του διαζυγίου.

Άλλοι παράγοντες 

Ένας γάμος θα πρέπει να είναι “κτισμένος” με γερά θεμέλια και να είναι συνειδητή και κοινή απόφαση. Εκτός από την αμοιβαία αγάπη, θα πρέπει να υπάρχει και σεβασμός, κατανόηση, εκτίμηση και επικοινωνία. Χωρίς την θέληση να την διαρκή προσπάθεια και των δύο, αρκετές φορές ένας γάμος μπορεί να κλονιστεί τόσο πολύ, που στο τέλος να μην.. αντέξει.

Άλλοι παράγοντες, που μπορεί να ποικίλουν και να διαφέρουν σε κάθε γάμο, μπορεί να είναι:

– Η πιθανότητα ο ένας από τους δύο ή και οι δύο να έχασαν το ενδιαφέρον τους

– Να έχουν κουραστεί από την υπερπροσπάθεια, χωρίς να βλέπουν από την άλλη πλευρά την ανταπόκριση που θα ήθελαν.

– Γνώμες τρίτων που επεμβαίνουν και προκαλούν φθορά τον γάμο

– Άλλοι εξωγενείς παράγοντες ή προσωπικοί λόγοι

Προσαρμογή μετά από ένα διαζύγιο

Ένας γάμος μπορεί, όπως και οι σχέσεις να έχει τα σκαμπανεβάσματα του. Αν θέλουν πραγματικά και οι δύο να συμβιβαστούν και να κάνουν πίσω, τότε ίσως να βρεθεί μια λύση και να μην διαλυθεί ο γάμος. Αν όχι, τότε ίσως αρχίσει να τίθεται επί τάπητος το θέμα: “Διαζύγιο”..

Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και χρειάζεται τον χρόνο του για να σκεφτεί για το τι μπορεί να έφταιξε, να κάνει την αυτοκριτική του και να ορθοποδήσει ξανά.

Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Μετά από ένα διαζύγιο, δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει ξανά κάποιος από την αρχή. Νέα όνειρα, νέα σχέδια, όλα από την αρχή.

Η συνεχής προσπάθεια αν γίνεται μόνο από τη μια πλευρά, μπορεί να κουράσει και ο ένας από τους δύο να χάσει την υπομονή και την διάθεση του να προσπαθεί αλλο. Οι συνέπειες ενός διαζυγίου, αν η σχέση είχε γίνει μη υγιής ή τοξική, μπορεί να μην είναι μόνο αρνητικές.

Η προσαρμογή συνήθως γίνεται αφότου κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εμπιστευτεί κανείς ξανά κάποιον άλλον άνθρωπο, να δει αν ταιριάζουν και αν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους.

Οι βάσεις για μια αρμονική και υγιή σχέση είναι η αγάπη, η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, οι αμοιβαίες υποχωρήσεις. Με αυτά τα γερά θεμέλια ίσως ξεκινήσει κάτι νέο, που να αξίζει πραγματικά. Ο χρόνος θα δείξει..

Πηγή 1 

Πηγή 2 

Πηγή 3 

Πηγή κεντρικής εικόνας: https://www.iatronet.gr

ειδήσεις Google

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook , twitter , instagram , youtube και Google News. Διαβάστε το e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, εγγραφείτε στη σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi