Ακίνητα

Έτος των ακινήτων το 2023

Στροφή στο real estate πραγματοποιούν μεγάλοι Όμιλοι της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών ότι ο κλάδος των ακινήτων θα βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τη νέα χρονιά.

Στελέχη της αγοράς real estate εκτιμούν ότι τόσο οι επενδύσεις όσο και η έλευση ξένων επενδυτών θα συνεχιστούν, παρά την παγκόσμια οικονομική συγκυρία.

Βασικός λόγος που η αγορά ακινήτων παρουσιάζει αυτήν την ανθεκτικότητα είναι το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, προερχόμενη από μία δεκαετή σχεδόν κρίση, “διψάει” για επενδύσεις. Οι ανταγωνιστικές τιμές των ακινήτων και οι προσδοκίες ανοδικής κίνησης των ενοικίων, σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις που προσφέρονται σε σχέση με τις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ, όσο και από διεθνείς επενδυτές που έρχονται σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων για τις τοποθετήσεις τους.

Σύμφωνα με τον Γ. Πετρά, CEO της Engel & Völkers Greece, η αγορά βρίσκεται, και πάλι, σε αισθητά ανοδική πορεία από το 2018. Οι τιμές έχουν σημειώσει έντονη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Κατά μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα ακίνητα έχουν ανακτήσει περίπου το ήμισυ της απώλειας αξίας κατά 40% που προκάλεσε η παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Στις premium τοποθεσίες, οι τιμές έχουν αυξηθεί ακόμη πιο έντονα. Η χρηματοπιστωτική κρίση από το 2010 έως το 2018 είχε επίσης ως αποτέλεσμα ένα πολύ χαμηλό επίπεδο οικοδομικής δραστηριότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, οδηγεί τώρα σε έλλειψη νέων/πρωτογενών ακινήτων.

Η Ελλάδα είναι και πάλι πολύ δημοφιλής στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές και η στάση αναμονής -ιδίως στην αγορά πρώτης κατοικίας- δίνει σταδιακά τη θέση της στο μεγάλο ενδιαφέρον για ελκυστικές επενδύσεις. Οι τιμές των ακινήτων που παραμένουν συγκρατημένες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες -τόσο στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και στα νησιά-, σε συνδυασμό με την καλή διαθεσιμότητα ακινήτων και τις αντίστοιχες παροτρύνσεις από την ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να διατηρούν την αγορά σταθερή παρά τις αναταράξεις.

Όσον αφορά τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν φέτος στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius, σχετίζονται με τις “πράσινες” και βιώσιμες προδιαγραφές των νέων έργων και την περαιτέρω στροφή σε επενδύσεις σε ακίνητα με υψηλότερες αποδόσεις, όπως είναι τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και η φοιτητική στέγη. Τα τουριστικά ακίνητα θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω των αναμενόμενων καλών επιδόσεων του τουρισμού τη φετινή χρονιά.

Οι παίκτες που ποντάρουν στην αγορά

Η σημαντική ακίνητη περιουσία της Κλουκίνας – Λάππας, η οποία αποτιμάται πέριξ των 45 εκατ. ευρώ, ήταν ο λόγος της απόκτησης της από την Intracom Holdings που ανακοινώθηκε χτες. Μεταξύ των σημαντικότερων ακινήτων της εταιρείας είναι αυτό που διατηρεί στην Ερμού και εκμισθώνεται στη Zara, ένα ακόμη εμπορικό ακίνητο στην Ερμού που εκμισθώνεται στην Adidas, καθώς και κτίριο γραφείων στην οδό Παστέρ στους Αμπελόκηπους. Ακόμα διαθέτει μεγάλες εκτάσεις στα Οινόφυτα (14,4 στρέμματα και 4,5 στρέμματα), καθώς και ένα συγκρότημα αποθηκών επιφάνειας 9.000 τ.μ. στον Ταύρο.

Στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων έχει στραφεί η AS Company, η οποία πέρα από την κύρια δραστηριότητα της στον τομέα των παιχνιδιών, στοχεύει στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας. Hδη, προχώρησε στην αγορά αριθμού γειτνιαζόντων εκτάσεων γης, συνολικού εμβαδού περίπου 50.000 τ.μ. έως 60.000 τ.μ., στην περιοχή Ελούντας Λασιθίου Κρήτης, με σκοπό την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων.

Τέλος, σημαντική ακίνητη περιουσία διαθέτει ο ΟΤΕ, που σχεδιάζει να προχωρήσει στην αξιοποίηση της. Η εταιρεία του Ομίλου, ΟΤΕ Estate προχωρά στην ανάπλαση των δύο εμβληματικών της κτιρίων, του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, καθώς και στην ανακατασκευή και τη στατική θωράκιση του κτιρίου του ΟΤΕ στη Λεωφόρο Πατησίων. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΟΤΕ Εstate αποτελείται από 2.289 ακίνητα, συνολικής αξίας 920 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 1.987 ακίνητα αφορούν σε κτίρια, συνολικής επιφάνειας 1,14 εκατ. τ.μ. και αξίας 903,6 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 302 ακίνητα είναι οικόπεδα έκτασης 1,74 εκατ. τ.μ. και αξίας 14,6 εκατ. ευρώ.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi

Ακίνητα: Με διαφορετικές ταχύτητες η άνοδος των τιμών.

e-enimerosi

Ευρώπη: Εντείνεται η στεγαστική κρίση – Mειώσεις στις τιμές των ακινήτων μέσα στο 2024

e-enimerosi