Οικονομία

Χρηματιστήριο: Η επέλαση των «ταύρων»

Τα ρεκόρ, οι πρωταγωνιστές και οι στάσεις για διόρθωση. Η ελληνική αγορά χρειάστηκε μόλις 16 συνεδριάσεις για να κατακτήσει και τις 1.100 μονάδες – Οι πολλοί και διαφορετικοί πρωταγωνιστές της bull market, οι επόμενοι στόχοι, τα deals και τα σενάρια.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναμφίβολα, ζει μέρες… άκρατης ευφορίας, με τους «ταύρους» να παρασέρνουν ανοδικά ολοένα και περισσότερες εισηγμένες. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ξεκάθαρα: Κέρδη +18% από τις αρχές του 2023, +7% από τις αρχές του Φεβρουαρίου και +2% από τις αρχές της εβδομάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε το 9ο συνεχόμενο θετικό πενθήμερο, ένα σερί το οποίο μας παραπέμπει στις χρυσές εποχές του… 1999. Την ίδια στιγμή, με εξαίρεση ορισμένες μόνο συνεδριάσεις, οι ημερήσιοι τζίροι είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί, υπερβαίνοντας σταθερά το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Και το σημαντικότερο είναι ότι, παρά τις παροδικές προσπάθειες κατοχύρωσης, η αγορά μοιάζει έτοιμη να κατακτήσει νέες «κορυφές». Η αρχή έγινε την Παρασκευή, όταν διέσπασε και τις αντιστάσεις των 1.100 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2014 (υψηλό σχεδόν 8,5 ετών).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αγορά χρειάστηκε μόλις… 16 συνεδριάσεις για να καλύψει μια απόσταση 100 μονάδων, δηλαδή από τις 1.000 έως τις 1.100 μονάδες.

Ένα ράλι με πολλούς «πρωταγωνιστές»

Σ’ αυτό το εν εξελίξει ράλι, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βρει πολλούς και διαφορετικούς «πρωταγωνιστές». Οι τράπεζες, ενδεικτικά, «φιγουράρουν» με σωρευτικά κέρδη 31% μέσα στο 2023. Στα υπόλοιπα blue chips, αρκετές εισηγμένες βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ ή υψηλά πολλών ετών, όπως για παράδειγμα οι Mytilineos, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Μotor Oil κ.α.

Την ίδια στιγμή, το αγοραστικό κρεσέντο διαχέεται και στις εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς τα «πλούσια» επιχειρηματικά σενάρια, τα κυοφορούμενα deals και η ανθεκτική κερδοφορία σπεύδουν να αναδείξουν τις κρυμμένες ευκαιρίες, δεδομένου ότι πολλές εισηγμένες παραμένουν εξαιρετικά «φθηνές».

Η άνοδος έχει… αιτίες 

Φυσικά, η εκτίναξη των αποτιμήσεων στην ελληνική αγορά έχει αιτία. Και για να είμαστε πιο σωστοί, έχει… αιτίες. Οι χαμηλές τιμές στο ταμπλό, τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη, η ισχυρή δυναμική της οικονομίας, η προοπτική πολιτικής σταθερότητας (οι αναλυτές προεξοφλούν ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς τις αγορές), καθώς και η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι τοποθετούν τη Λεωφόρο Αθηνών στο «ραντάρ» των ξένων επενδυτών.

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, γεγονός που φέρνει αυξημένο ενδιαφέρον από εγχώριους αλλά κυρίως ξένους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σίγουρα το σημαντικότερο για τη χώρα είναι η δυνατότητα δανεισμού με καλύτερους όρους, αλλά η επανένταξη στην κατηγορία “investment grade” ανοίγει το βλέμμα των ξένων θεσμικών για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις» εξηγεί στο newmoney o Δημήτρης Καντζέλης της XSpot Wealth.

O Δημήτρης Καντζέλης της XSpot Wealth
Τι μέλλει γενέσθαι; 

Όπως είναι γνωστό, κάθε bull market περιλαμβάνει και περιόδους διόρθωσης, οι οποίες λειτουργούν εν είδει «πίσω πόρτας» για όσους έχασαν το ράλι και αναζητούν τρόπο συμμετοχής σ’ αυτό. Το ερώτημα είναι, επομένως, πότες ακριβώς θα έρθει η στιγμή της κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών.

Σίγουρα, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν έναν σκόπελο, τον οποίο βέβαια η αγορά αναμένεται να ξεπεράσει εύκολα ή δύσκολα, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα.

Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, επίσης, προσφέρουν την ευκαιρία για ορισμένες ρευστοποιήσεις, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να επιμένει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού.

Και φυσικά, κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει μια απρόβλεπτη αρνητική εξέλιξη, όπως για παράδειγμα συνέβη πέρυσι με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ανοδική κίνηση θα έχει και συνέχεια, καθώς οι εξελίξεις που περιμένουμε προμηνύονται θετικές.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Επενδυτική βαθμίδα, αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου σε αναπτυγμένη αγορά, διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας εντός του 2023, επιστροφή των τραπεζών στη μερισματική πολιτική.

«Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα πρέπει να συνδεθεί με μια ξέφρενη ανοδική πορεία, καθώς έχει ήδη μερικώς προ εξοφληθεί. Είναι σίγουρα μια επιβράβευση για την τεράστια προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η εμπιστοσύνη αυτή τη φορά θα κερδηθεί στη συνέχεια εφόσον συνεχιστεί η ίδια πορεία» σπεύδει να σχολιάσει, από την πλευρά του, ο κ. Καντζέλης.

«Αυτό που σίγουρα ακούμε στο εξωτερικό συνεχώς, είναι η θετική εντύπωση για την γρήγορη ανάκαμψη της Ελλάδας, η οποία πλέον αποπνέει μεγαλύτερη σιγουριά για μια σταθερή ανοδική πορεία. Κι αυτό είναι κάτι που θα επιβραβευτεί στο μέλλον» συμπληρώνει, τέλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς οικοδομείται ένα παγκόσμιο νόμισμα.

e-enimerosi

Γιατί πέφτει ο πήχης της ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος.

e-enimerosi

ΕΛΣΤΑΤ: Αντιμέτωποι με την φτώχεια 2.658.400 πολίτες στην Ελλάδα.

e-enimerosi