Διατροφή υγεία

Ώρες ύπνου και γνωστική εξασθένιση: Πώς συνδέονται

Οι λίγες ώρες ύπνου ορίστηκαν στις τέσσερις ή και λιγότερες ανά νύχτα, ενώ πολλές θεωρήθηκαν οι δέκα ή και παραπάνω ώρες.

Ο ιδανικός αριθμός ωρών είναι επτά, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, ο ύπνος είναι απαραίτητος επειδή επιτρέπει στο σώμα και το μυαλό να αναζωογονούνται. Ο καλός ύπνος βοηθά να παραμείνει κανείς υγιής και προλαμβάνει ασθένειες, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό.

Χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, καθώς μειώνεται η συγκέντρωση και δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η λειτουργική μνήμη.

«Ωστόσο, οι μηχανισμοί πίσω από αυτές τις συσχετίσεις παραμένουν ασαφείς. Είναι πιθανό η φλεγμονή να σχετίζεται με τον υπερβολικό ύπνο» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης Yanjun Ma, από το Ινστιτούτο Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Peking.

Η Yanjun Ma και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 20.000 άνδρες και γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις συνήθειες ύπνου τους και υποβλήθηκαν σε τεστ γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, οι γνωστικές βαθμολογίες μειώθηκαν ταχύτερα μεταξύ ατόμων με τέσσερις ή λιγότερες και 10 ή περισσότερες ώρες ύπνου ανά διανυκτέρευση από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες τη νύχτα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Για κάθε άτομο υπάρχει πιθανώς κάποια ιδανική ισορροπία μεταξύ του ύπνου και της κάθαρσης του αμυλοειδούς, στο οποίο αν κάποιος επέμβει, τα οφέλη μπορεί να μετατραπούν σε μειονεκτήματα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Θρόμβος στο αίμα: 7 σιωπηλά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

e-enimerosi

Tips για μαμάδες: 19 τρόποι για να αξιοποιήσετε τα πλαστικά λαστιχάκια.

e-enimerosi

Στοματικός καρκίνος: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου & τρόποι αντιμετώπισης (βίντεο)

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies