Ιστορία Πολιτισμός

Πώς έφτασαν οι άνθρωποι στην αμερικάνικη ήπειρο?

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, ποια η διαδρομή που ακολούθησαν οι πρώτοι ανθρώποι την εποχή εκείνη για να φτάσουν στην Αμερική και ταξίδευαν με τα πόδια, πλέοντας ή και τα δύο;

Οι άνθρωποι έφτασαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική τουλάχιστον πριν από 15.500 χρόνια. Το πώς ακριβώς έφτασαν εκεί, ωστόσο, αποτελεί μία από τις μακρύτερες συζητήσεις στην αρχαιολογία.

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έλεγαν ότι οι άνθρωποι έφτασαν για πρώτη φορά στην Αμερική περπατώντας νότια από τη γέφυρα γης στο Bering που κάποτε συνδεόταν με τη Ρωσία και την Αλάσκα όταν τα επίπεδα της θάλασσας ήταν χαμηλότερα κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Αλλά πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν οι πρώτοι που έβαλαν το πόδι στην ήπειρο.

Σύμφωνα με την πλέον κυρίαρχη «θεωρία των παράκτιων διαδρομών», αυτή η διάκριση ανήκει σε ανθρώπους που η βόλτα κάτω από την ακτή του Ειρηνικού συνέβει αρκετές χιλιετίες νωρίτερα. Μια μελέτη 2023, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι παράκτιες συνθήκες ήταν ευνοϊκές κατά τη διάρκεια δύο χρονικών παραθύρων: από 24.500 έως 22.000 χρόνια πριν και από 16.400 έως 14.800 χρόνια πριν. Και ενώ η επιστήμη απέχει πολύ από την επιβεβαίωση, τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ολοένα και περισσότερο στους πρώτους Αμερικανούς που φτάνουν στη θάλασσα κατά μήκος της ακτής.

“Το εκκρεμές κουνιέται για να υποστηρίξει τον παράκτιο διάδρομο να είναι η διαδρομή που πήραν οι πρώτοι Αμερικανοί”, δήλωσε ο Michael Waters, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη των πρώτων Αμερικανών στο Πανεπιστήμιο Texas A & M.

Μέχρι πριν από 20 χρόνια, τα καλύτερα διαθέσιμα αρχαιολογικά στοιχεία πρότειναν ότι οι άνθρωποι έφτασαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική περίπου 13.000 χρόνια πριν. Η άνοδος του λαού του Clovis-των οποίων τα 13.400 ετών ανακαλύφθηκαν στο Clovis του Νέου Μεξικού, στις αρχές της δεκαετίας του 1900-συνέπεσαν τέλεια με το σχηματισμό ενός διαδρόμου χωρίς πάγο κατά μήκος των βουνών.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι αυτοί οι άνθρωποι διέσχισαν τη γέφυρα Bering Land σε αυτό που είναι τώρα η Αλάσκα, και στη συνέχεια στράφηκαν νότια με πορεία προς το Νέο Μεξικό μέσω αυτού του βολικού διαδρόμου. Αυτό παραμένει η επικρατούσα θεωρία ως προς το πώς οι άνθρωποι του Clovis έφτασαν στην Αμερική. “Φαίνεται πολύ πιθανό ότι οι άνθρωποι έφτασαν από τη Βορειοανατολική Ασία μέσω του διαδρόμου χωρίς πάγο, μόλις αυτή η διαδρομή ήταν ανοιχτή και βιώσιμη”, δήλωσε ο Todd Braje, πρόεδρος της ανθρωπολογίας στο State University του Σαν Ντιέγκο.

Αλλά οι πρόσφατες ανασκαφές υποδηλώνουν ότι οι Clovis δεν ήταν οι πρώτοι Αμερικανοί. Ένα έγγραφο του 2011 παρουσίασε στοιχεία εργαλείων που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους στο Τέξας από πριν από 15.500 χρόνια και ένα χαρτί του 2021 στην επιστήμη περιέγραψε τα αποτυπώματα 23.000 ετών στο NEW Μεξικό. (Ωστόσο, η ημερομηνία αποτύπωσης αμφισβητείται από μια μελέτη του 2022 στο περιοδικό Quaternary Research).

Αυτοί οι “άνθρωποι πριν από το Clovis” θα έπρεπε να μεταναστεύσουν στην Αμερική πολύ πριν ανοίξουν ο διάδρομος χωρίς πάγο. “Το νωρίτερο που ο διάδρομος της ενδοχώρας ήταν ανοιχτός είναι πριν από 14.300 χρόνια”, δήλωσε ο Waters. “Είναι αδύνατο να έχουμε ανθρώπους στο Τέξας και το Αϊντάχο πριν από 16.000 χρόνια, και στη Φλόριντα πριν από 14.600 χρόνια, έρχονται μέσω του διαδρόμου.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πριν από την Clovis έφτασαν στην Αμερική χωρίς έναν εσωτερικό διάδρομο για να τους πάρουν νότια από το Στενό Bering παραμένει ανοιχτό ερώτημα. “Με το σπάσιμο του φράγματος Clovis στη δεκαετία του 1990, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ήταν στην Αμερική πριν από τουλάχιστον 14.000 χρόνια πριν, αλλά όταν οι άνθρωποι έφτασαν για πρώτη φορά και από ποια διαδρομή ή διαδρομές παραμένουν άγνωστες”, δήλωσε ο Braje. “Υπάρχουν τώρα συζητήσεις για το θέμα, αλλά η γραμμή είναι ότι κανείς δεν ξέρει σίγουρα.”

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι οι άνθρωποι πριν από την Clovis έφτασαν με τα βάρκες. “Η διαδρομή που έλαβε οι αρχικοί μετανάστες ήταν σχεδόν σίγουρα κατά μήκος της ακτής”, δήλωσε ο Matthew Des Lauriers, διευθυντής του προγράμματος Applied Archeology στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Bernardino.

Ο Des Lauriers περιέγραψε το Pre-Clovis ως εκλεπτυσμένους θαλάσσιους κυνηγούς-συλλέκτες, οι οποίοι θα είχαν παέι νότια από τη γέφυρα Bering Land. Τελικά, δήλωσε ο Des Lauriers, αυτοί οι ατρόμητοι ναυτικοί διαχωρίστηκαν. Κάποιοι άνθρωποι πριν από την Clovis ακολούθησαν τα ποτάμια στην ενδοχώρα, ενώ άλλοι συνέχισαν νότια μέχρι τη Χιλή.

“Ο ωκεανός θα παρείχε πάντοτε πόρους για εξειδικευμένους ψαράδες και κυνηγούς”, δήλωσε ο Des Lauriers. “Το πιο πιθανό σενάριο είναι ένας από τους παράκτιους ψαράδες-κυνηγούς που κινούνται κατά μήκος της ακτής του Βόρειου Ειρηνικού”.

Πρόσφατες εργασίες από τους γεωλόγους έδωσαν την υποστήριξη στη θεωρία ότι οι άνθρωποι του Clovis έφτασαν μέσω ενός εσωτερικού διαδρόμου, ενώ οι άνθρωποι πριν από την Clovis πήραν μια παράκτια διαδρομή. Το Beryllium-10 χρονολογείται από παγετώδες ογκόλιθους κατά μήκος του διαδρόμου χωρίς πάγο υποδηλώνει ότι ο διάδρομος άνοιξε περίπου 13.800 χρόνια πριν. Και οι μελέτες υποδηλώνουν ότι μια λωρίδα μη παγκοσμίως γης θα έπρεπε να υπήρχε κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Αλάσκας και της Βρετανικής Κολούμπια πριν από 16.000 χρόνια.

Καθώς ο τομέας της αρχαίας γενετικής έχει ανθίσει, πολλαπλές μελέτες έδωσαν πρόσθετες αποδείξεις ότι οι πρώτοι Αμερικανοί έφτασαν μεταξύ 15.000 και 17.000 ετών πριν.

“Είναι ευχάριστο να δούμε τα αρχαιολογικά και γενετικά στοιχεία που συγκλίνουν για να πούμε την ίδια ιστορία”, δήλωσε ο Waters. “Τέλος, έχουμε μια πολύ καλύτερη κατανόηση της χρονολογίας του ανοίγματος των δύο διαδρόμων και τα αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν τώρα μια παράκτια διαδρομή μετανάστευσης”.

Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθούν να λείπουν φυσικά στοιχεία και για τους δύο διαδρόμους. Σημαντικό αρχαιολογικό, γενετικό και γεωλογικό έργο θα είναι απαραίτητο πριν μπορέσουμε να επισημάνουμε σταθερά τις ζωές και τους χρόνους των πρώτων Αμερικανών και να αρχίσουμε να περιγράφουμε, με σιγουριά, πώς έφτασαν στην Αμερική.

“Υπάρχουν πολύ λίγες τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού που είναι πριν από την ηλικία και πρέπει να επιτευχθεί πολλή δουλειά για να βρεθούν πιθανές πρώιμες παράκτιες τοποθεσίες”, δήλωσε ο Braje. “Δεν έχουμε οριστικές απαντήσεις για το πότε και πώς έφτασαν οι άνθρωποι στην Αμερική”.

Οι άνθρωποι της Εποχής των Παγετώνων που διασχίζουν τη γέφυρα Bering Land πιθανότατα βίωσαν παγωμένες συνθήκες όπως αυτές που παρατηρήθηκαν εδώ στη λίμνη Baikal στη Σιβηρία. (εικόνα: Wanru Chen μέσω Getty Images)

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi