Άρθρα ΡεπορτάζΣυμβουλές διατροφής

Τόνος- σολωμός-ξιφίας, ψάρια επικίνδυνα και καρκινογόνα!

Γράφει η Γερακάκη Στυλιανή.
Τα ψάρια αυτά περιέχουν αυξημένη ποσότητα υδραργύρου που προέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό ο οποίος είναι μολυσμένος. Ο υδράργυρος όταν συσσωρευτεί στον οργανισμό προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Κυρίως οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μην καταναλώνουν αυτή την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αλλά και ο κάθε καταναλωτής θα  πρέπει να γνωρίζει, ότι καταναλώνοντας αυτά τα ψάρια θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του συσσωρεύοντας στον οργανισμό του πολύ επικίνδυνες ουσίες.
Ο σολωμός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας και ο τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται  στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις.

Επομένως θα πρέπει να τα αποφεύγουμε και να προτιμάμε ελληνικά ψάρια όπως  το φαγκρί, τα λιθρίνια, τα μελανούρια κ.α αλλά και άλλα πιο φθηνά και προσιτά ψάρια όπως γαύρος, μαρίδα, κολιοί  γόπες κ.α τα οποία είναι περισσότερο ασφαλή  και απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή.

Η Γερακάκη Στυλιανή σπούδασε στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου στην ειδικότητα “ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ” και είναι κάτοχος “Βεβαίωσης Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ” από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Επίσης είναι κάτοχος 2 υποτροφιών με βαθμολογικά κριτήρια.
Είναι απόφοιτη του “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ”.

Έχει αρθρογραφήσει για θέματα διατροφής και υγείας σε πολλά διαδικτυακά περιοδικά και ιστοσελίδες. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη σελίδα της στο Facebook εδώ.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η Β. Ήπειρος μέσα από βρετανικά έγγραφα.

e-enimerosi

Η διπλωματία του πολιτισμού.

Χρήστος Μουρτζούκος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

e-enimerosi