Ψυχολογία

Τα ψυχεδελικά μπορεί να θεραπεύσουν την κατάθλιψη εισβάλλοντας στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μια μελέτη δείχνει ότι τα ψυχεδελικά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υποδοχείς μέσα στα κύτταρα που τα τυπικά αντικαταθλιπτικά συνήθως δεν μπορούν να επηρεάσουν.

Τα ψυχεδελικά φάρμακα έχουν δείξει υποσχόμενες θεραπείες για την κατάθλιψη που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Τώρα, οι επιστήμονες έχουν μια πιθανή εξήγηση για το γιατί: Τα φάρμακα μπορεί να είναι σε θέση να γλιστρήσουν μέσα από τις εξωτερικές μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και ουσιαστικά να γυρίσουν τους διακόπτες μέσα στα κύτταρα που άλλες θεραπείες κατάθλιψης δεν μπορούν.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Science(ανοίγει σε νέα καρτέλα), μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψυχεδελικά, σε συνδυασμό με τη θεραπεία ομιλίας, λειτουργούν καλύτερα και ταχύτερα για τους ασθενείς από τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά(ανοίγει σε νέα καρτέλα).

Τα ψυχεδελικά περιλαμβάνουν LSD. Ν,Ν-διμεθυλοτρυπταμίνη (DMT), που βρέθηκαν στο ψυχοδραστικό ποτό ayahuasca; και ψιλοκυβίνη, η δραστική ένωση στα μαγικά μανιτάρια. Όλες αυτές οι ουσίες είναι γνωστό ότι συνδέονται σε μια δομή που ονομάζεται υποδοχέα σεροτονίνης 2Α, η οποία δεσμεύει τον χημικό αγγελιοφόρο σεροτονίνης. Αυτοί οι υποδοχείς εμφανίζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις εντός της ζαρωμένης επιφάνειας του εγκεφάλου, του εγκεφαλικού φλοιού, και μπορούν να βρεθούν τόσο στην εξωτερική επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων όσο και μέσα στα κύτταρα.

Συγκεκριμένα, στα κύτταρα του εγκεφαλικού φλοιού, οι υποδοχείς μπορούν να βρεθούν στην επιφάνεια των κυττάρων και να συγκεντρωθούν γύρω από το λεγόμενο σώμα Golgi μέσα στο κύτταρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συσκευασία και την αποστολή πρωτεϊνών, ανέφεραν οι ερευνητές.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα των ψυχεδελικών μπορεί να προέρχονται από την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τους υποδοχείς σεροτονίνης 2Α, η οποία, με τη σειρά της, ενθαρρύνει τα εγκεφαλικά κύτταρα να σφυρηλατήσουν νέες συνδέσεις μεταξύ τους. Αλλά δεδομένου ότι η σεροτονίνη μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει αυτούς τους υποδοχείς, υπήρξε ένα ερώτημα ως προς το γιατί τα ψυχεδελικά φαίνεται να λειτουργούν διαφορετικά από τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας David Olson, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχεδελικών και Νευροθεραπευτικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, στο The Scientist.

(Τα αντικαταθλιπτικά – συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRIs – συνήθως λειτουργούν ενισχύοντας την ποσότητα σεροτονίνης στα διαστήματα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.)

Μέσα από διάφορα πειράματα σε εργαστηριακά πιάτα και τρωκτικά, η ομάδα του Olson διαπίστωσε ότι αν και η σεροτονίνη συνδέεται εύκολα με τους υποδοχείς στο εξωτερικό των εγκεφαλικών κυττάρων, δεν μπορεί εύκολα να περάσει μέσα από τις λιπαρές εξωτερικές μεμβράνες των κυττάρων για να φτάσει στους πρόσθετους υποδοχείς μέσα. Παρόμοια με το πώς το νερό και το λάδι δεν αναμιγνύονται, η σεροτονίνη δεν μπορεί εύκολα να περάσει μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες επειδή οι χημικές δομές τους δεν λειτουργούν ανάλογα.

Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε ότι πολλά ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να γλιστρήσουν μέσα από αυτές τις μεμβράνες. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ λιγότερο πολικά από τη σεροτονίνη, που σημαίνει ότι είναι «πιο λιπαρά» και δεν έχουν θετικό τέλος και αρνητικό τέλος. Μόλις μέσα σε ένα εγκεφαλικό κύτταρο, τα ψυχεδελικά συνδέονται με τους εσωτερικούς υποδοχείς σεροτονίνης 2Α που η σεροτονίνη δεν μπορεί να φτάσει.

Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορεί να είναι σε θέση να γλιστρήσουν μέσω των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου, φτάνοντας στους υποδοχείς μέσα στο κύτταρο. (εικόνα: ARTUR PLAWGO / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ μέσω Getty Εικόνες)

Στα πειράματά τους, η ομάδα διαπίστωσε ότι τροποποιώντας τη σεροτονίνη για να την κάνουν λιγότερο πολική, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ικανότητα των μορίων να δημιουργούν νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Αυτό πιθανότατα συνέβη επειδή η χημική ουσία πέρασε από τις μεμβράνες των κυττάρων και ενεργοποίησε τους εσωτερικούς υποδοχείς σεροτονίνης τους, υπέθεσε η ομάδα.

Έδειξαν επίσης το αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν οι ερευνητές τροποποίησαν το DMT και την ψιλοκίνη (την οποία το σώμα παράγει όταν διασπά την ψιλοκυβίνη) για να τα κάνουν πιο πολικά, διαπίστωσαν ότι αυτά τα τροποποιημένα φάρμακα ήταν λιγότερο ικανά να διασχίσουν τις μεμβράνες των νευρώνων αρουραίων και έτσι δεν μπορούσαν να ενισχύσουν τη συνδεσιμότητά τους.

Η ομάδα τροποποίησε επίσης γενετικά τα ποντίκια έτσι ώστε η σεροτονίνη να μπορεί να περάσει στους νευρώνες τους πιο εύκολα και διαπίστωσε ότι η χημική ουσία ενίσχυσε τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου όπως θα έκανε ένα ψυχεδελικό, σύμφωνα με το The Scientist.

Η μελέτη δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς ότι η σεροτονίνη μπορεί να είναι σε θέση να διασχίσει τις κυτταρικές μεμβράνες, σε κάποιο βαθμό, ανέφερε ο επιστήμονας. Αλλά η έρευνα υπαινίσσεται ότι τα ψυχεδελικά μπορεί να θεραπεύσουν την κατάθλιψη, εν μέρει, προκαλώντας επιδράσεις στον εγκέφαλο που συνήθως δεν μπορούν τα τυπικά αντικαταθλιπτικά.

Η μελέτη εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το γιατί τα εγκεφαλικά κύτταρα περιέχουν τόσους πολλούς υποδοχείς που η σεροτονίνη δεν μπορεί να φτάσει – θα μπορούσε να είναι ότι μια διαφορετική χημική ουσία μπορεί να έχει πρόσβαση στους υποδοχείς και να τους ενεργοποιήσει ή ίσως οι υποδοχείς συσσωρεύονται μόνο προσωρινά στο κύτταρο καθώς περιμένουν να σταλούν στην επιφάνεια των κυττάρων, πρότεινε ο Olson.

Αρχική εικόνα: ARTUR PLAWGO / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ μέσω Getty Εικόνες)

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές #5

Χριστίνα Σιμοπούλου.

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές! #3

Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά.

e-enimerosi