ΑκίνηταΤουρισμός

Τρέξτε στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι Γερμανοί αγοράζουν εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα.

Οι ξένοι αγοραστές παλεύουν για εξοχικές κατοικίες και οίκους ευγηρίας στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι αγοραστές έρχονται από τη Γερμανία.

Δεν είναι υπέροχο;» λέει ο Jürgen Seidel. Ο χειμωνιάτικος ήλιος λάμπει από έναν ουρανό χωρίς σύννεφα. Από τη βεράντα του διαμερίσματός τους, ο Seidel και η σύζυγός του Edith κοιτάζουν από ψηλά την παραλία στη Βούλα. Η θέα περνά πάνω από την αστραφτερή ασημένια θάλασσα στο νησί της Αίγινας. Οι οροσειρές της χερσονήσου της Πελοποννήσου πίσω. Το θερμόμετρο δείχνει 19 βαθμούς. «Δεν χορταίνουμε αυτό το πανόραμα», λέει η Edith Seidel.

Το ζευγάρι των Γερμανών περνά τον πρώτο του χειμώνα στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής γνώριζε μόνο το καλοκαίρι. Οι Seidels αγόρασαν ένα ρετιρέ στο παραλιακό προάστιο της Αθήνας, τη Βούλα. Το ζευγάρι πλήρωσε 760.000 ευρώ για το διαμέρισμα 190 τετραγωνικών μέτρων με τρία υπνοδωμάτια και ευρύχωρη βεράντα. Το ζευγάρι, και οι δύο στα 60 τους, θέλουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στην Ελλάδα στο μέλλον.

Η Ελλάδα προσελκύει με 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο.

Οι ηλικιωμένοι από την Έσση δεν είναι οι μόνοι που έλκονται από την Ελλάδα. Η χώρα προσελκύει πολύ κόσμ με 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο και ήπιους χειμώνες.

«Η ελληνική αγορά ακινήτων αναπτύσσεται πολύ δυναμικά», αναφέρει ο Γιώργος Πέτρας, Διευθύνων Σύμβουλος της κτηματομεσιτικής Engel und Völkers στην Ελλάδα. «Για εμάς, το 80 με 85 τοις εκατό των αγορών πολυτελών παραθεριστικών ακινήτων γίνονται από ξένους και η πλειονότητά τους προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες, δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία».

Οι επενδύσεις ξένων σε ελληνικά ακίνητα αυξήθηκαν κατά 61%.

Η Ελλάδα είναι σε ζήτηση. Σύμφωνα με την Ελληνική Κεντρική Τράπεζα, οι επενδύσεις ξένων σε ελληνικά ακίνητα αυξήθηκαν κατά 61% στα 788 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι φέτος θα εισρεύσουν 1,7 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό. Αυτό θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 1,45 δισεκατομμυρίων από το 2019.

Η αυξανόμενη ζήτηση οφείλεται και στον κορωνοϊό: «Μετά τις εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότεροι από ποτέ αναζητούν τώρα την ασφάλεια του δικού τους εξοχικού ακινήτου», εξηγεί ο Ελληνογερμανός Γιώργος Πέτρας, ο οποίος γεννήθηκε στη Στουτγάρδη.

Οι αγορές αυξήθηκαν κατά 70 έως 80 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021

Σε νησιά του νότιου Αιγαίου όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Μύκονος και η Τήνος, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 70 με 80 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει ο broker. Σύμφωνα με τον Πέτρα, οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι μέτριες σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ισπανία και η νότια Γαλλία και ως εκ τούτου προσφέρουν στους αγοραστές καλές επιλογές εισαγωγικού επιπέδου για αγορές ακινήτων.

«Πρώτα και κύρια, οι περιοχές που μπορούν να προσεγγιστούν όλο το χρόνο είναι περιζήτητες», λέει ο Christian Seyrer, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Real Estate Service (GIS) στο Άουγκσμπουργκ, που ειδικεύεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Seyrer, οι πιο περιζήτητες περιοχές περιλαμβάνουν τη νοτιοδυτική χερσόνησο της Πελοποννήσου, τη νότια Κρήτη και το νησί της Λευκάδας στο Ιόνιο Πέλαγος, που φημίζεται για τις παραλίες του και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα.

«Οι τιμές εκεί είναι πολύ φθηνότερες από ό,τι στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη», λέει ο Seyrer. Βλέπει παζάρια στην Πελοπόννησο γύρω από το γραφικό λιμάνι του Ναυπλίου και στη Μεσσηνία, στη νότια Κρήτη μεταξύ Αγίας Γαλήνης και Αγίου Παύλου και στη νότια ακτή της Λευκάδας. «Εδώ υπάρχουν ακίνητα αποδεκτής ποιότητας για τιμές τετραγωνικών μέτρων από 1800 έως 2400 ευρώ», λέει ο Seyrer.

«Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη Γερμανία αναζητούν κυρίως μονοκατοικίες, ιδανικά με θέα στη θάλασσα και κήπο», λέει ο Μάριος Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ferimmo.de, της μοναδικής γερμανικής διαδικτυακής πλατφόρμας που εμπορεύεται αποκλειστικά ελληνικά ακίνητα. Η εταιρεία με έδρα το Βερολίνο συνεργάζεται με περίπου 200 μεσιτικά γραφεία στην Ελλάδα και διαθέτει περισσότερα από 40.000 ακίνητα σε προσφορά. «Σπίτια με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια και μέσο χώρο διαβίωσης 120 τετραγωνικών μέτρων είναι περιζήτητα από τους Γερμανούς πελάτες», αναφέρει η Χριστοδούλου. «Πρέπει να επενδύσεις 250.000 με 450.000 ευρώ για αυτό».

“Ενδιαφέροντα φορολογικά κίνητρα για ξένους αγοραστές”

Η Ferimmo συνεργάζεται με τη Eurobank, ένα από τα τέσσερα μεγάλα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι Γερμανοί πολίτες μπορούν έτσι να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με υποθήκη. Προηγουμένως, αυτό ήταν αδύνατο για μη κατοίκους.

«Υπάρχουν επίσης ενδιαφέροντα φορολογικά κίνητρα για ξένους αγοραστές», αναφέρει ο Dirk Reinhardt, συνεργάτης της ελληνογερμανικής δικηγορικής εταιρείας MStR Law στην Αθήνα. Οι συνταξιούχοι που μετακομίζουν στην Ελλάδα πληρώνουν μόνο ενιαίο φόρο εισοδήματος 7 τοις εκατό για 15 χρόνια. Προϋπόθεση: Πρέπει να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και να μένει εκεί τουλάχιστον 183 ημέρες το χρόνο. Ωστόσο, ένας ενημερωμένος φορολογικός σύμβουλος θα πρέπει να υπολογίσει εάν αυτό αξίζει τον κόπο σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Επειδή στη Γερμανία υπάρχει περιορισμένη φορολογική υποχρέωση για ορισμένα εισοδήματα που παράγονται εκεί.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ξένων προοπτικών.

Είτε πρόκειται για μόνιμη κατοικία είτε για εξοχική κατοικία: Ο δικηγόρος Reinhardt συμβουλεύει τους ξένους αγοραστές να προσλάβουν έναν δικηγόρο που εμπιστεύονται. Δεν βοηθά μόνο στη σύνταξη του συμβολαίου αγοράς, στην επικοινωνία με τον συμβολαιογράφο και σε φορολογικά θέματα. «Ο δικηγόρος ελέγχει επίσης τη νομιμότητα του τίτλου ιδιοκτησίας, την ελευθερία από επιβάρυνση και δικαίωση του ακινήτου και, μαζί με έναν μηχανικό, τη δομική νομιμότητα του ακινήτου», εξηγεί ο Reinhardt.

Εκτός από τις παραδοσιακές περιοχές διακοπών στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, η Αθηναϊκή Ριβιέρα γίνεται όλο και περισσότερο το επίκεντρο των ξένων προοπτικών. Η ακτογραμμή μήκους 50 χιλιομέτρων μεταξύ του Πειραιά και του Ακρωτηρίου Σουνίου προσφέρει μια ποικιλία από ευκαιρίες για ψώνια και νυχτερινή ζωή σε κομψά προάστια όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα.

Αυτό έπεισε και τους Σάιντελ. «Φλερτάραμε με ένα από τα νησιά για πολύ καιρό, αλλά μετά αποφασίσαμε για την Αθηναϊκή Ριβιέρα», λέει ο Jürgen Seidel. «Αποφασιστικός παράγοντας ήταν η εγγύτητα στη μητρόπολη των Αθηνών με το ευρύ φάσμα των πολιτιστικών και γαστρονομικών προσφορών καθώς και η καλή ιατρική περίθαλψη».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ & ΑΓΓΛΙΚΩΝ!

Τουρισμός για Όλους: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις.

e-enimerosi

Τουρισμός: Ξεκινά η θερινή περίοδος.

e-enimerosi