Οικονομία

Ισχυρή ανάπτυξη το 2022 στην Ελλάδα – Άλμα του ΑΕΠ κατά 5,9%

Ισχυρή η επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 – Ανάπτυξη 5,2% στο δ’ τρίμηνο – Επί τα βελτίω αναθεώρηση και του γ’ τριμήνου – Πώς κινήθηκαν κατανάλωση και εξαγωγές – Αύξηση 8,5% στις επενδύσεις μέσα σ’ ένα τρίμηνο.

Πολλή ισχυρή ανάπτυξη καταγράφηκε και στο δ’ τρίμηνο του 2022 στην ελληνική οικονομία, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,2% που βασίστηκε κυρίως στην αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την ανάπτυξη του γ’ τριμήνου σε 4,4% αντί 2,8% της αρχικής εκτίμησης. Σε μηνιαία σύγκριση (δ’ τρίμηνο προς γ’ τρίμηνο), το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4%.

Με βάση όλα αυτά, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι συνολικά για το 2022 η χρονιά κλείνει με ανάπτυξη 5,9% (1η εκτίμηση, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε όρους όγκου). Υψηλότερα δηλαδή από την επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμούσε αύξηση της ελληνικής οικονομίας κατά 5,6%.

Η επίδοση του 2022

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου ανήλθε σε 192,1 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 5,9%. Αυτό βασίστηκε κυρίως στην αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές καθορίστηκε σε 208 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 181,7 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 14,5%.

Η ΕΛΣΤΑΤ, παράλληλα, αναθεώρησε στο +4,4% την ετήσια μεταβολή του γ’ τριμήνου έναντι 2,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Αυτή η αλλαγή αποδίδεται στο γεγονός ότι μόλις τώρα προσμετρήθηκαν τα έσοδα που προέρχονταν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του προσωρινού μηχανισμού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ας σημειωθεί ότι η δεύτερη εκτίμηση για το περσινό ΑΕΠ είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 18 Οκτωβρίου του 2023.

Ανάπτυξη 5,2% στο δ’ τρίμηνο

Όσον αφορά το δ’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022 και άνοδο κατά 5,2% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021. Σε μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ κατέγραψε βελτίωση κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. 

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών

Σε τριμηνιαίο επίπεδο:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,7%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,1%.

Σε ετήσιο επίπεδο:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,1%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,9%.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Moody’s: Aναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας.

e-enimerosi

Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να βελτιώσουν την προσφορά σε δολάρια.

e-enimerosi

Εξαγοράστηκε η Credit Suisse από την UBS.

e-enimerosi

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com