Ιατρική Βιολογία

Σημαντική αύξηση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Σημαντική αύξηση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία εικοσαετία στην τρίτη ηλικία, κυρίως στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο!

Μάλιστα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 15% του συνόλου των ασθενών της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την σπονδυλική του στήλη. Νεότερες επικαιροποιημένες μελέτες δείχνουν πως μόνο την τελευταία πενταετία η ετήσια αύξηση καλπάζει σε ποσοστό που ξεπερνά το 7,6%!

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ποιότητα της ζωής των ασθενών, πολλοί απο τους οποίους αν δεν αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα, περνούν ενα μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο της ζωής τους στο κρεβάτι, ενώ άλλοι περιθωριοποιούνται. Η αύξηση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης δεν επηρεάζει μόνο αρνητικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, αλλά επιβαρύνει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα την παγκόσμια οικονομία. Κι αυτό γιατί οικονομικές μελέτες δείχνουν πως το κόστος επιβάρυνσης εμφανίζει ετήσια αύξηση της τάξης του 14,7%, κάτι που μεταφράζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

«Με τη γήρανση του πληθυσμού αυξάνονται και οι υπόλοιπες συννοσηρότητες καθιστώντας έτσι επιτακτική την ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και όσο πιο άμεσα πραγματοποιηθούν τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα» αναφέρει ο διακεκριμένος  νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κύριος Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην κλινική Λευκός Σταυρός.

Οι επεμβάσεις αυτές, όπως εξηγεί ο κύριος Θεολόγου, λόγω της ηλικίας των ασθενών θα πρέπει να γίνονται με:
 • μειωμένη αναισθησιολογική επιβάρυνση,
 • λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο,
 • λιγότερη απώλεια αίματος και
 • μετεγχειρητικού πόνου.

Λύση σε αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς σπονδυλικής στήλης δίνει η αλματωδης τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της πλήρους ενδοσκοπικής χειρουργικής. Η πλήρως ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία έχει
εφαρμογή σε όλες τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και άριστα όσον αφορά την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως:
 • πόνος,
 • μείωση της δύναμης κάτω άκρων,
 • διαταραχών βάδισης και
 • γενικά συμπτώματα που έχουν σχέση με πίεση
 • νευρικών δομών, δηλαδή νεύρων και νωτιαίου μυελού.

Στην καινοτόμα αυτή χειρουργική τεχνική η τομή του δέρματος είναι μικρότερη του ενός εκατοστού και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα εξελιγμένα εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας με παράλληλη χρήση ειδικού λογισμικού παρακολούθησης της κατάστασης του νευρικού συστήματος του ασθενούς.

Τα αποτελέσματα είναι ανώτερα από τις συμβατικές τεχνικές. Συγκεκριμένα εχουμε:
 • Μείωση του χειρουργικού χρόνου
 • Μείωση του χρόνου νοσηλείας. Ο ασθενής δύναται να λάβει εξιτήριο μετά από μερικές ώρες.
 • Συντομότερη αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και εργασία, για τους νεότερους.
 • Ελάττωση του ποσοστού επιπλοκών.
 • Εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου.
 • Μηδαμινή απώλεια αίματος.
 • Σε επιλεγμένες περιπτώσεις δυνατότητα χρησιμοποίησης τοπικής αντί για γενικής αναισθησίας.
Στην ενδοσκοπική χειρουργική περιλαμβάνονται οι κάτωθι μέθοδοι:
 • Πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή
 • Πλήρως ενδοσκοπική τρηματεκτομή
 • Πλήρως ενδοσκοπική αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα.
 • Πλήρως ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία.

«Το ποια μέθοδος από τις παραπάνω θα χρησιμοποιήσει ο χειρουργός είναι τελείως εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή και εξαρτάται από το είδος της πάθησης, την κλινική εικόνα, τα απεικονιστικά ευρήματα και βασίζεται σε επιστημονικά αποδεδειγμένα δεδομένα, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η χειρουργική μας ομάδα συνεργάζεται στενά τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο με τον διεθνώς καταξιωμένο και πρωτοπόρο Γερμανικό οίκο Prima Vista Richard Wolf Academy και κατέχει πολυετή εμπειρία στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αντιμετωπίζοντας ασθενείς και συμμετέχοντας και πρωτοπορώντας σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα» καταλήγει ο κύριος Θεολόγου.

Τηλ. 2130164652, 6946696210
www.theospine.com

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, κα150ι στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Τα κούφια οστά σε γιγάντιους δεινόσαυρους και πτερόσαυρους δείχνουν συγκλίνουσα εξέλιξη στη δράση.

e-enimerosi

Ιό «ζόμπι» 48.500 ετών σε παγετώνα ξύπνησαν επιστήμονες.

e-enimerosi

Επιστήμονας έφτιαξε ωάρια από αρσενικά κύτταρα ποντικιών.

e-enimerosi

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com