Κοινωνία Κόσμος

Η ρωσική Sberbank αναμένει ισχυρή ανάκαμψη κερδών μετά τις κυρώσεις που έπληξαν το 2022.

Ο κυρίαρχος δανειστής της Ρωσίας Sberbank αναμένει ότι τα κέρδη θα ανακάμψουν απότομα φέτος μετά από πτώση σχεδόν 80% το 2022, καθώς οι σαρωτικές δυτικές κυρώσεις ταρακούνησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας σε αυτό που ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας χαρακτήρισε «το πιο δύσκολο έτος».

Σμπερμπάνκ (SBER. MM), η οποία διαθέτει περίπου 107 εκατομμύρια ενεργούς ιδιώτες πελάτες, δημοσίευσε αποτελέσματα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα αναφοράς για πρώτη φορά σε ένα χρόνο. Οι ρωσικές αρχές διέταξαν τις τράπεζες να περιορίσουν τις γνωστοποιήσεις και τις πληρωμές μερισμάτων πέρυσι, καθώς η Μόσχα προσπάθησε να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τα ετήσια κέρδη της Sberbank ανήλθαν σε 270,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,57 δισεκατομμύρια δολάρια), μειωμένα κατά 78,3% από το 2021 και περίπου 30 δισεκατομμύρια ρούβλια χαμηλότερα από αυτά που ανέφερε σύμφωνα με τα ρωσικά λογιστικά πρότυπα.

Τα κέρδη σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2023 ανήλθαν σε 225 δισεκατομμύρια ρούβλια, δήλωσε η Sberbank την Πέμπτη. Οι μετοχές της που είναι εισηγμένες στη Μόσχα έφτασαν σε υψηλό άνω του ενός έτους στο άνοιγμα της αγοράς πριν χαλαρώσουν 0,3% την ημέρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Γερμανός Gref δήλωσε ότι τα φετινά κέρδη θα πρέπει να είναι κοντά στο ρεκόρ των 1,25 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων που κέρδισε το «έτος πριν από την κρίση».

ΕΠΑΝΥΞΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 6,6% σε ετήσια βάση στα 1,87 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ανέφερε η τράπεζα, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν 15,4% στα 697,1 δισεκατομμύρια ρούβλια. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) υποχώρησε κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,2%.

Ο Gref δήλωσε ότι το ROE του 2023 αναμενόταν να φτάσει περίπου το 20%, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να εντοπίζεται στο εύρος 5,3%-5,5%.

«Το επιχειρηματικό μας μοντέλο πέρασε ένα ακόμη τεστ αντοχής», δήλωσε ο Gref, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα επαναλάβει τώρα την εξέταση των πληρωμών μερισμάτων στα αποτελέσματά της για το 2022, με μια απόφαση να αναμένεται τον Μάρτιο.

Ο Gref, ο οποίος είπε ότι η τράπεζα θα προσπαθεί πάντα να πληρώνει μερίσματα στο μέλλον, αρνήθηκε να προσφέρει ένα συγκεκριμένο ποσό. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι ο πλειοψηφικός κρατικός δανειστής θα καταβάλει το 50% των κερδών του 2022.

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η ανθεκτικότητα της Sberbank απέναντι στις κυρώσεις βοήθησε τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας να ανακάμψει από ένα ζημιογόνο πρώτο εξάμηνο το 2022.

Άλλοι δανειστές, όπως η Νο 2 τράπεζα VTB (VTBR.MM), δεν τα πήγαν τόσο καλά και η Τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε για «συστημικούς κινδύνους» στον τομέα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι δανειστές αγωνίζονται να βγάλουν κέρδος.

Οι τράπεζες ζητούν τώρα δουλειές από το κράτος, ιδιαίτερα έναν αυξανόμενο αμυντικό προϋπολογισμό, και τους μεγάλους εταιρικούς λογαριασμούς της χώρας.

“Εφαρμόσαμε ένα σχέδιο κατά της κρίσης: αναθεωρήσαμε ριζικά τις προτεραιότητές μας, εισαγάγαμε τα αυστηρότερα μέτρα αποταμίευσης, κλείσαμε και πουλήσαμε διεθνείς επιχειρήσεις και επίσης κάναμε όλες τις απαραίτητες προβλέψεις για το χαρτοφυλάκιο δανείων και τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία”, δήλωσε ο Gref.

Η Sberbank δήλωσε ότι οι αποταμιεύσεις ξεπέρασαν τα 240 δισεκατομμύρια ρούβλια, με το λειτουργικό κόστος του ομίλου να μειώνεται κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Η τράπεζα ανέκτησε 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα από το εξωτερικό από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις, δήλωσε ο Gref.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi