ΓερμανίαΚοινωνία Κόσμος

Γερμανία: Το συνδικάτο Verdi ανακοινώνει προειδοποιητικές απεργίες στα αεροδρόμια: Βερολίνο, Ανόβερο, Βρέμη και Αμβούργο επηρεάζονται τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα, οι ταξιδιώτες σε τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής και πιθανές ακυρώσεις πτήσεων. Το συνδικάτο Verdi ζήτησε εργατικές ενέργειες στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Ανόβερου και της Βρέμης. Ιστορικό είναι οι μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το συνδικάτο Verdi καλεί σε προειδοποιητική απεργία στο αεροδρόμιο BER της πρωτεύουσας τη Δευτέρα. Απεργίες θα πραγματοποιηθούν και στα αεροδρόμια του Ανόβερου, της Βρέμης και του Αμβούργου. Το συνδικάτο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναμένονται μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής, ακόμη και ακυρώσεις πτήσεων.

Το υπόβαθρο είναι, αφενός
  • πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε ομοσπονδιακό και δημοτικό επίπεδο, οι τοπικές διαπραγματεύσεις για τους υπαλλήλους στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης και
  • αφετέρου, η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στην αεροπορική ασφάλεια (προσαυξήσεις για νυχτερινή και εορταστική εργασία), στην οποία, μετά από οκτώ γύρους διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει προσφορά από την πλευρά του εργοδότη.

Το συνδικάτο ζητά την κατανόηση των επιβατών που πλήττονται από την απεργία. Προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση, η μονοήμερη προειδοποιητική απεργία ανακοινώθηκε αρκετά νωρίς. Με αυτόν τον τρόπο, οι θιγόμενοι θα μπορούσαν να καταφύγουν σε εναλλακτικές επιλογές.

Το συνδικάτο απαιτεί 10,5 τοις εκατό περισσότερους μισθούς, αλλά τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερο το μήνα, για περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές και τοπικές δημόσιες υπηρεσίες σε εθνικό επίπεδο. Η εργοδοτική πλευρά έχει προσφέρει μέχρι στιγμής πέντε τοις εκατό περισσότερα χρήματα σε δύο βήματα και εφάπαξ πληρωμές 2500 ευρώ. Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για τις 27-29 Μαρτίου στο Πότσνταμ.

Διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τις δικές της δηλώσεις, το συνδικάτο βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για χρόνια με την Ομοσπονδιακή Ένωση Εταιρειών Ασφάλειας Αεροπορίας (BDLS) στο Βερολίνο, προκειμένου να αυξηθούν οι προσαυξήσεις χρόνου για τη νύχτα, το Σάββατο, την Κυριακή και τις επίσημες αργίες, καθώς και μια καλύτερη συλλογική σύμβαση για την καταβολή υπερωριών για την ασφάλεια και την προσέγγιση του προσωπικού εξυπηρέτησης στα εμπορικά αεροδρόμια. Το σωματείο ζητά να αμείβονται κατάλληλα οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια της αεροπορίας που εργάζονται σε άβολες ώρες. Οι προσαυξήσεις δεν έχουν βελτιωθεί από το 2006 και από το 2013 έχει γίνει επανειλημμένα διαπραγματεύσεις για αύξηση τόνισε το συνδικάτο. Πιο πρόσφατα συμφωνήθηκε στις αρχές του 2019 να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για αυτό. Λόγω της πανδημίας, οι διαπραγματεύσεις δεν συνεχίστηκαν από το BDLS.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, το BDLS ήταν πρόθυμο να διαπραγματευτεί τις απαιτήσεις μόνο μετά από μια νέα συμφωνία στο γύρο των μισθών του 2022. Οι εργοδότες δεν έχουν υποβάλει ακόμη προσφορά. Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι απεργοί θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα από τις 8 το πρωί μπροστά από τον τερματικό σταθμό BER στην πλατεία Willy-Brandt-Platz. Το συνδικάτο αναμένει περίπου 300 συμμετέχοντες.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

RND/dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.

Γερμανική μάχιμη ταξιαρχία, στα 10 χιλιόμετρα από την Ρωσία.

Χρήστος Μουρτζούκος