Ειδήσεις και Νέα

Θησαυρός του 17ου αιώνα γεμάτος με 1.000 νομίσματα που ανακαλύφθηκαν στην Πολωνία.

Ένας ανιχνευτής μετάλλων στην Πολωνία που έψαχνε για εξαρτήματα τρακτέρ σε ένα αγρόκτημα ανακάλυψε έναν θησαυρό νομισμάτων 400 ετών.

Ένας ανιχνευτής μετάλλων που έψαχνε για πεταμένα εξαρτήματα τρακτέρ σε ένα πολωνικό αγρόκτημα ανακάλυψε έναν εντελώς διαφορετικό τύπο πολύτιμου μετάλλου: Έναν εντυπωσιακό θησαυρό νομισμάτων του 17ου αιώνα θαμμένο κάτω από το έδαφος.

Ο θησαυρός – μια τεράστια αποθήκη περίπου 1.000 χάλκινων νομισμάτων – βρέθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου κοντά στο μικρό χωριό Zaniówka στην ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, από έναν ντόπιο άνδρα, τον Michał Łotys.

Ο Λότυς χρησιμοποιούσε έναν νέο ανιχνευτή μετάλλων για να βρει ανταλλακτικά για το τρακτέρ της αδελφής του. Και έτσι, όταν το όργανο άρχισε να ηχεί σε ένα από τα χωράφια του αγροκτήματος, άνοιξε μια τρύπα στο έδαφος. Αυτό αποκάλυψε τα νομίσματα μέσα σε ένα σπασμένο πηλό, μια κανάτα σε τοπικό στυλ με μία λαβή και ένα στενό λαιμό.

Η χρήση ανιχνευτών μετάλλων για την αναζήτηση θαμμένων κειμηλίων χωρίς άδεια είναι παράνομη στην Πολωνία και έτσι ο Λότυς επικοινώνησε με αρχαιολόγους στην κοντινή πόλη Λούμπλιν, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαρσοβίας, οι οποίοι επισκέφθηκαν το αγρόκτημα την επόμενη μέρα.

Οι έρευνές τους έδειξαν ότι η θέση του κρυμμένου θησαυρού περιγράφηκε σαφώς στην επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που έδειχνε ότι είχε ταφεί εκεί σκόπιμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πολωνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου The First News.

Οι κυνηγοί θησαυρών εκτιμούν ότι ολόκληρη η ορδή των περίπου 1.000 χάλκινων νομισμάτων θα ήταν αρκετή εκείνη την εποχή για να αγοράσει δύο ζευγάρια παπούτσια, ή ίσως 20 γαλόνια μπύρας. (εικόνα: Πάβελ Ζιεμούκ/WKZ Λούμπλιν)
Θαμμένος θησαυρός.
Η ορδή περιέχει περίπου 1.000 μικρά χάλκινα νομίσματα από την εποχή της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Τα περισσότερα από αυτά κόπηκαν μεταξύ 1663 και 1666.(εικόνα: Πάβελ Ζιεμούκ/WKZ Λούμπλιν)

Σύμφωνα με την πολωνική ιστοσελίδα ανιχνευτών μετάλλων Zwiadowca Historii, τέτοια νομίσματα είναι γνωστά ως “boratynki” από το όνομα του Τίτο Λίβιο Μπουρατίνι, ο οποίος ήταν διευθυντής του νομισματοκοπείου της Κρακοβίας εκείνη την εποχή.

Ο Burattini, ένας Ιταλός, ήταν ένας φημισμένος εφευρέτης και πολυμαθής που εισήγαγε χάλκινα νομίσματα στην Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία επειδή ήταν πολύ φθηνότερα στην κατασκευή από τα υπάρχοντα ασημένια νομίσματα του βασιλείου, και επειδή το θησαυροφυλάκιό της καταστράφηκε μετά από χρόνια πολέμου με τη Σουηδία, τη Ρωσία και τους Κοζάκους.

Τα νομίσματα “boratynki” ήταν αρχικά δημοφιλή, αν και ο Burattini αργότερα κατηγορήθηκε ότι υποτίμησε το χάλκινο μέταλλο από το οποίο κατασκευάστηκαν και αποκόμισε τεράστια κέρδη.

Για αρχή, δεν ήταν πολύτιμα, πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καθημερινές συναλλαγές, ολόκληρος ο θησαυρός των 1.000 χάλκινων νομισμάτων από τη Zaniówka θα αγόραζε μόνο “περίπου δύο ζευγάρια παπούτσια” εκείνη την εποχή, αν και αξίζουν περισσότερο τώρα ως ιστορικά κειμήλια, ανέφερε η Zwiadowca Historii.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πήλινη κανάτα που περιείχε την ορδή των νομισμάτων θάφτηκε σκόπιμα σε ένα αγρόκτημα στα ανατολικά της Πολωνίας στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. (εικόνα: Πάβελ Ζιεμούκ/WKZ Λούμπλιν)

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

 πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi