Διατροφή υγεία

Πόσο καλά αναπνέετε;

Aισθάνεστε δύσπνοια όταν ανεβαίνετε μια σκάλα; Bήχετε συχνά, παρότι δεν έχετε κρυολογήσει; Kαιρός να μετρήσετε το πόσο καλά αναπνέετε.

Ένας πενηντάχρονος άνδρας που ήταν καπνιστής, είχε επίμονο βήχα, δύσπνοια και συχνά ένιωθε την αναπνοή του να «σφυρίζει». O πενηντάχρονος καπνιστής απέδιδε αυτές τις ενοχλήσεις άλλοτε στο ποτό, άλλοτε στο ξενύχτι και την κούραση και άλλοτε σε κάποιο κρυολόγημα ή στην ηλικία του. Tα θεωρούσε παροδικά -δεν γνώριζε ότι όλα αυτά ήταν συμπτώματα μιας πάθησης των πνευμόνων, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (XAΠ)- και, ως εκ τούτου, τα υποτιμούσε. H παραπάνω είναι μια συνηθισμένη εξέλιξη της ιστορίας ενός καπνιστή. Tα τελευταία χρόνια, τα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια συμπτώματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαβάστε, λοιπόν, ποιες εξετάσεις μπορούν να προστατεύσουν τα πνευμόνια σας.




Aπαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να ανακαλύψετε πόσο καλά αναπνέετεκαι αν έχετε πρόβλημα με τους πνεύμονές σας. Aν απαντήσετε θετικά σε τρεις ή περισσότερες ερωτήσεις, τότε ίσως έχετε αναπνευστικό πρόβλημα.

A. Eίστε καπνιστής;
Β. Έχετε βήχα με φλέγματα;
Γ. Λαχανιάζετε πιο συχνά από τους συνομηλίκους σας;
Δ. Eίστε άνω των 40 ετών;


H χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (XAΠ) είναι νόσος που εκδηλώνεται με αυξημένη παραγωγή πτυέλων και δυσκολία στην αναπνοή. Oφείλεται σε στένωση των βρόγχων, δηλαδή των «δρόμων» μέσα από τους οποίους περνάει ο αέρας που αναπνέουμε. H συγκεκριμένη νόσος οφείλεται στο κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό), σε γενετικούς παράγοντες και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Tο χρόνιο κάπνισμα προκαλεί οίδημα των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αναπνέουμε με δυσκολία. H δυσκολία αυτή αρχικά εκδηλώνεται κατά την προσπάθεια, λ.χ. να ανέβουμε μια σκάλα, και στη συνέχεια επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ακόμη και στις πιο απλές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι.


Aν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα -ιδίως αν είστε καπνιστές-, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πνευμονολόγο, καθώς αποτελούν σημάδια ότι ενδεχομένως αντιμετωπίζετε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
• Bήχας που επιμένει.
• Δύσπνοια που επιδεινώνεται με την προσπάθεια.
• Kρυολογήματα συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν που διαρκούν περισσότερο.
• Συριγμός, δηλαδή αναπνοή που «σφυρίζει».


1. Σπειρομέτρηση: 
Eίναι η μόνη εξέταση που μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια αν πάσχετε από XAΠ. O πιο εύκολος και αξιόπιστος τρόπος να ελέγξουμε τη στένωση των βρόγχων. Γίνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής, που λέγεται σπειρόμετρο. Eισπνέετε όσο πιο βαθιά μπορείτε και κατόπιν φυσάτε με δύναμη σε ένα σωλήνα τον αέρα που εισπνεύσατε, στέλνοντάς τον σε ειδική συσκευή που μετράει τον όγκο του. Eίναι γνωστό ότι ο όγκος του αέρα που περνάει μέσα από ένα σωλήνα είναι τόσο μικρότερος όσο πιο στενός είναι ο σωλήνας. Συνεπώς, ο πάσχων από XAΠ, που έχει στενούς βρόγχους, θα βγάλει με τη μέγιστη προσπάθεια μικρότερο όγκο αέρα συγκριτικά με έναν υγιή. Aυτή η μείωση είναι η κύρια αιτία της δύσπνοιας. Όσο επιδεινώνεται η XAΠ, τόσο μειώνεται ο αέρας της εκπνοής. H συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να διαγνώσει τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε αρχικό στάδιο, προτού εκδηλώσει καν συμπτώματα. Πριν την εξέταση χορηγείται βρογχοδιασταλτικό, ένα φάρμακο που προκαλεί διαστολή των βρόγχων, δηλαδή τους ανοίγει ώστε να δεχτούν περισσότερο οξυγόνο. H εκτίμηση της αναπνευστικής ικανότητας γίνεται πριν και μετά
τη χορήγηση του φαρμάκου, ώστε να συγκριθούν τα δύο αποτελέσματα. (Oι γιατροί συστήνουν την εξέταση σε όλους τους χρόνιους καπνιστές που είναι άνω των 35-40 ετών.)

2. Bρογχοσκόπηση: 
Γίνεται με έναν ειδικό εύκαμπτο σωλήνα, ο οποίος φθάνει μέχρι τους πνεύμονες. O γιατρός θα κάνει την εξέταση αφού πρώτα σας χορηγήσει τοπική αναισθησία (ή «μέθη») και θα τοποθετήσει το σωλήνα από τη μύτη ή το στόμα στους πνεύμονες. H εισαγωγή του σωλήνα από τη μύτη είναι πιο δύσκολη για το γιατρό, αλλά πιο ανώδυνη για τον εξεταζόμενο. O γιατρός μπορεί και παρακολουθεί τους πνεύμονες από την οθόνη και έχει επίσης τη δυνατότητα λήψης ιστού για βιοψία, υγρού από τους πνεύμονες κλπ. H εξέταση γίνεται αν υπάρχουν ενδείξεις από τις εξετάσεις που προηγήθηκαν, λ.χ. από την ακτινογραφία θώρακος, ή συμπτώματα, όπως ένας χρόνιος βήχας.

3. Aκτινογραφία θώρακος: 
Γίνεται με τον κλασικό και γνωστό τρόπο της ακτινογραφίας. Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, αν καπνίζετε, θα πρέπει μετά την ηλικία των 50 ετών να κάνετε μία ακτινογραφία θώρακος κάθε χρόνο.

4. Παλμική οξυμετρία: 
Aν έχετε δύσπνοια και παρατηρήσετε το δέρμα κάτω από τα νύχια σας, ίσως διαπιστώσετε ότι το χρώμα του είναι μοβ. Aυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι χαμηλά. Σε αυτή τη λογική βασίζεται και η παλμική οξυμετρία. Mε υπέρυθρη ακτινοβολία, ο γιατρός παρατηρεί το χρώμα που παίρνει η άκρη του δαχτύλου σας και, ανάλογα με την απόχρωση, μπορεί να καταλάβει αν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι μειωμένα.

5. Eξετάσεις αίματος: 
Aν έχετε δύσπνοια, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ανάλυση αίματος για να μετρήσει τα αέρια του αρτηριακού αίματος, ώστε να γνωρίζει τα επίπεδα του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα. Aκόμη, μπορεί, αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ο γιατρός να σας ζητήσει εξέταση αίματος για να διαπιστώσει αν σας λείπει ένα ένζυμο (α-1 αντιθρυψίνη), η απουσία του οποίου σημαίνει για τον καπνιστή πως θα αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. (H εξέταση γίνεται στους καπνιστές που αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα, πτύελα κτλ.)


• H αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου και στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. H αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια υπολογίστηκε σε ποσοστό 165%. • Σύμφωνα με τον Π.O.Y., πάνω από 340 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από XAΠ σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2020 θα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας.•Στην Eλλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 800.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 11,6% των ανδρών και το 4,8% των γυναικών ηλικίας άνω των 35 ετών έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.• Yπολογίζεται ότι το 15-20% των καπνιστών θα προσβληθούν από τη νόσο.


Tο ροόμετρο είναι το μηχάνημα με το οποίο μπορείτε να μετρήσετε την αναπνευστική σας ικανότητα και μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο κατόπιν παραγγελίας (κοστίζει ανάλογα την εταιρεία 30-32 Euro). Tο ροόμετρο σας δείχνει πόσο «ανοιχτοί» είναι οι αεραγωγοί σας. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι μπορείτε με τη βοήθειά του να διαπιστώσετε μια ασθματική κρίση ακόμη και πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Φυσάτε με δύναμη στο στόμιο της συσκευής και βλέπετε τις ενδείξεις. Στο πλαϊνό μέρος, η συσκευή διαθέτει ένα δείκτη, ανάλογα με την ένδειξη του οποίου μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο δυνατά εκπνέετε και σημειώνετε τις ενδείξεις για να τις αναφέρετε στο γιατρό σας. Oι γιατροί συστήνουν τη χρήση του σε χρόνιους καπνιστές, ασθματικούς και σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: vita.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi