Περιβάλλον

Φιλικό κλίμα σε όλο τον κόσμο; Πώς η ταξιδιωτική βιομηχανία θέλει να γίνει πιο βιώσιμη.

Η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται εν μέσω αλλαγής. Στην ITB, το σύνθημα είναι ότι όλα πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμα και φιλικά προς το κλίμα. Είναι όμως αυτό απλώς έξυπνο μάρκετινγκ – ή οι διακοπές γίνονται πραγματικά πιο πράσινες;

Η αειφορία ήταν πιθανώς η καθοριστική λέξη-κλειδί στη φετινή Διεθνή Τουριστική Ανταλλαγή στο Βερολίνο (ITB). Δεν έχει σημασία αν οι αεροπορικές εταιρείες, οι τουριστικοί πράκτορες, οι ναυτιλιακές εταιρείες ή ολόκληροι προορισμοί – όλοι θέλουν να γίνουν πιο οικολογικοί. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ακριβώς αυτό υποτίθεται ότι λειτουργεί. Γιατί τα ταξίδια είναι μια από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες – αλλά ειλικρινά όχι μια από τις πιο φιλικές προς το κλίμα δραστηριότητες. Και όμως υπάρχουν κάποιες ιδέες από τη βιομηχανία που δίνουν ελπίδα για τον τουρισμό που μπορεί να προστατεύσει τον κόσμο μας αντί να τον βλάψει.

Πολλοί πάροχοι συμπεριλαμβάνουν τώρα όλο και περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην προσφορά τους που δεν είναι ακόμη υπερπληθυσμένοι. Οι παραθεριστές μπορούν συνειδητά να αποφασίσουν κατά του μαζικού τουρισμού και να ανακαλύψουν συναρπαστικά μέρη μακριά από τα τουριστικά πλήθη. Αυτό είναι καλό για τη φύση – και τους ντόπιους ανθρώπους – για διάφορους λόγους. Από τη μία, η φύση στα hotspots ανακουφίζεται από το γεγονός ότι οι παραθεριστές απλώνονται σε μεγαλύτερη έκταση της χώρας. Από την άλλη, οι ταξιδιώτες μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ειδικά σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες όπως η Αλβανία ή η Γεωργία.

Φύση.

Μιλώντας για ταξιδιωτικούς προορισμούς: Πολλοί προορισμοί προσπαθούν ολοένα και περισσότερο για φιλικό προς το κλίμα τουρισμό και εστιάζουν στην επιβράδυνση και την εγγύτητα με τη φύση αντί στην καταναλωτικό πολιτισμό. Δεν έχει σημασία αν είναι στο Μέλανα Δρυμό, στη Σκανδιναβία ή στη Νότια Αφρική – η πράσινη στροφή έχει ήδη μπει στο μυαλό πολλών ανθρώπων.

Ακόμη και ταξιδιωτικοί προορισμοί με μεγάλη συχνότητα, όπως η Ιταλία, η Τουρκία ή το Ντουμπάι, αναπτύσσουν ιδέες για βιώσιμα ταξίδια αντί να εκμεταλλεύονται τον ακμάζοντα τουρισμό για το κλιματικό κόστος. Η εστίαση είναι στις σύγχρονες τεχνολογίες για μέσα μεταφοράς και δραστηριότητες αναψυχής, βιώσιμες πρώτες ύλες για διαμονή και την ένταξη των παραθεριστών στην τοπική υποδομή και τον πολιτισμό. Γιατί αυτό που ξέρουμε, θέλουμε και να το προστατεύσουμε. Το αν η δέσμευση είναι αρκετή για να κάνει τα ταξίδια πιο βιώσιμα μένει να φανεί. Επειδή οι κλασικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί στην Ισπανία και την Τουρκία εξακολουθούν να είναι οι πιο δημοφιλείς στους Γερμανούς παραθεριστές, όπως δείχνουν οι τάσεις από πολλές πύλες κρατήσεων.

Αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό ως παραθεριστής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, μπορείτε να επιλέξετε μια εναλλακτική αντί για ένα πακέτο περιήγησης. Τα μεμονωμένα ταξίδια που περιλαμβάνουν αγροτική εργασία, καθιστικό στο σπίτι ή άλλη κοινωνική πτυχή είναι συχνά όχι μόνο καλά για τον λογαριασμό κάρμα, αλλά και φθηνότερα από το κλασικό πακέτο διακοπών στη Μαγιόρκα. Ένα άλλο θετικό σημείο: Αν ανταλλάξετε ενεργά ιδέες με τους ανθρώπους στον ταξιδιωτικό προορισμό, θα έχετε μερικές νέες προοπτικές και ιστορίες ζωής για να πάρετε μαζί σας στις διακοπές. Και είναι ανεκτίμητες.

Πώς λειτουργεί μια φιλική προς το κλίμα κρουαζιέρα;

Σύμφωνα με τον Christian Hein, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MSC Cruises Germany, θα πρέπει να παραμείνει προσιτή παρά τις έντονες προσπάθειες για αύξηση της βιωσιμότητας στις κρουαζιέρες: «Η προστασία του κλίματος είναι το κεντρικό ζήτημα στη βιομηχανία κρουαζιέρας και θα παραμείνει έτσι», λέει το Conversation with the star. Μια απότομη θεωρία, αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Προστασίας της Φύσης, ένα τυπικό κρουαζιερόπλοιο εκπέμπει τόσο CO2 κάθε μέρα όσο 84.000 αυτοκίνητα. Αλλά: Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να είναι κλιματικά ουδέτερη στους ωκεανούς έως το 2050 – χωρίς η δέσμευση για βιωσιμότητα να είναι αισθητή στις τιμές για τους παραθεριστές.

Πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί; «Δεν υπάρχει ακόμα τυποποιημένη λύση για φιλικές προς το κλίμα κρουαζιέρες. Υπάρχουν όμως πολλές ιδέες και ερευνητικά έργα. Και γνωρίζουμε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το καύσιμο», λέει ο επικεφαλής της MSC, Hein. Συγκεκριμένα, ελπίζει στα συνθετικά καύσιμα, γιατί η τρέχουσα στροφή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι μόνο προσωρινή – γιατί εξακολουθούν να εκπέμπονται CO2. Εκτός από αυτό, η κρουαζιέρα αφορά κυρίως τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά, την αποφυγή σπατάλης και την έξυπνη χρήση των χώρων.

Πετάξτε χωρίς ένοχη συνείδηση.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον κλάδο των αερομεταφορών. Ο Kai Duwe, εμπορικός διευθυντής της θυγατρικής Eurowings της Lufthansa, λέει σε συνέντευξή του: «Ο μεγαλύτερος μοχλός μας για τη μείωση των εκπομπών CO2 είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου μας». Η Eurowings παρήγγειλε 13 νέα αεροσκάφη A320 και A321neo, επί του παρόντος τα πιο αποτελεσματικά αεροσκάφη και αεροσκάφη μεσαίων αποστάσεων στον κόσμο. «Επιπλέον, πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε βιώσιμη κηροζίνη, τα λεγόμενα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα», λέει ο Duwe.

Εάν αυτό πετύχει, η Eurowings θα είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τότε, όχι μόνο για την αεροπορική εταιρεία αλλά για ολόκληρο τον κλάδο. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι επί του παρόντος ένας από τους απόλυτους ρύπους του κλίματος στον τουρισμό. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, μια πτήση από τη Γερμανία προς τις Μαλδίβες καταναλώνει τόσο CO2 όσο ένα αυτοκίνητο μεσαίου μεγέθους σε απόσταση 15.000 χιλιομέτρων. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

Ταξιδέψτε χωρίς να βλάψετε τον κόσμο.

Ωστόσο, η εγκατάλειψη των πτήσεων αποκλείεται, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurowings, Jens Bischof, σε συνέντευξή του στο stern στην ITB: «Οι άνθρωποι θέλουν να συνεχίσουν να γνωρίζουν άλλους πολιτισμούς και χώρες. Επομένως, δεν χρειαζόμαστε περιορισμένη κινητικότητα, αλλά σύγχρονη και πράσινη τεχνολογία.» Έχει επίσης να κάνει με το ταξίδι των καταναλωτών – για παράδειγμα με προσφορές για αποζημίωση CO2. Αυτά είναι ήδη διαθέσιμα από τη Eurowings, αλλά με αντίστοιχη επιβάρυνση.

Στο τέλος, θα αφορά όλα τα επαγγέλματα που συνεργάζονται για να κάνουν τα ταξίδια πιο βιώσιμα μακροπρόθεσμα – συμπεριλαμβανομένου κάθε παραθεριστή. Γιατί φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλοί τρόποι που βλάπτουν το κλίμα για να ανακαλύψεις τον κόσμο. Και η βιωσιμότητα έχει το τίμημα της. Αλλά αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, θα πρέπει να σκεφτείτε να ξοδέψετε μερικά ευρώ παραπάνω ή να κάνετε μια παράκαμψη – για χάρη του κλίματος. Και φυσικά, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο που αξίζει να ανακαλύψουμε για πολύ καιρό ακόμα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: © Petmal/Getty Images

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi