Κοινωνία Κόσμος

Λιβύη: Νέος οδικός χάρτης για εκλογές από τον πρόεδρο Aguila Saleh

Ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Aguila Saleh, αποκάλυψε ότι είναι πιθανό να παρουσιάσει έναν νέο οδικό χάρτη σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία με το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, τονίζοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η μόνη νομοθετική αρχή στη χώρα.

Η διαμάχη μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εμπόδισε την επίτευξη συναίνεσης για τους εκλογικούς νόμους, σχετίζεται με τις προϋποθέσεις υποψηφιότητας για την προεδρία, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας επιμένει να απορρίπτει την υποψηφιότητα στρατιωτικών και διπλών υπηκόων, ενώ το Κοινοβούλιο θέλει να επιτρέψει σε όλους να είναι υποψήφιοι και να αφήσει την επιλογή στους Λίβυους.

Υπό το πρίσμα της κατάστασης ασυμβατότητας που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντουλάχ Μπατίλι, πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών, με βάση το σχηματισμό νέας επιτροπής για την προετοιμασία των συνταγματικών και νομικών πλαίσιο για τις εκλογές, που συγκεντρώνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Λιβύη και περιλαμβάνει τους πολιτικούς θεσμούς και τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, ηγέτες φυλών, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κόμματα ασφαλείας, γυναίκες και νέους.

Ωστόσο, ο Σάλεχ, κατά την εμφάνισή του σε τηλεοπτική συνέντευξη το απόγευμα της Δευτέρας σε τοπικό κανάλι, επέκρινε αυτό το σχέδιο. Είπε ότι η αποστολή του ΟΗΕ είναι να βοηθήσει τους Λίβυους και όχι να επιλέξει ποιος θα κυβερνήσει, επισημαίνοντας ότι «ο Μπατίλι δεν ενδιαφέρεται περισσότερο από εμάς για τα συμφέροντα των Λιβύων και δεν έχει δικαίωμα να σχηματίζει πολιτικούς φορείς. “

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η Βουλή εξέδωσε πριν από περισσότερα από 3 χρόνια τους νόμους για την εκλογή προέδρου και τον νόμο για το δημοψήφισμα για το σύνταγμα και έκανε ό,τι είχε να κάνει με τις εκλογές, τονίζοντας ότι «η ευθύνη για την εφαρμογή αυτών των νόμων βαρύνει με την εκτελεστική αρχή».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi