Συμβουλές διατροφής

Ο «Μύθος» των αυγών για αύξηση της χοληστερόλης!

Γράφει η Γερακάκη Στυλιανή.

O φόβος ότι τα αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος αποτελεί ένα μύθο. Είναι αστήρικτος και δεν έχει αποδειχθεί σε καμία μελέτη.

Τα αυγά εξαιτίας  της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη είναι παρεξηγημένα τρόφιμα και ο κόσμος συνεχίζει να τα αποφεύγει.  Όμως η σύσταση που δίνεται να αποφεύγουμε την κατανάλωση αυγών γιατί αυξάνουν την χοληστερίνη ή να τα περιορίσουμε σε 2-3 την εβδομάδα είναι εντελώς αβάσιμη και δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη), σύμφωνα με επιβεβαιωμένες έρευνες, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, καθώς το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του.  Ειδικά  η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει σε πολύ μικρό βαθμό.

Αυτό όμως που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την χοληστερόλη του αίματος, είναι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών του εμπορίου και επεξεργασμένου κρέατος  π.χ πίτσες, γλυκά, αλλαντικά, κρουασάν , μπισκότα, πάστες και γενικά προϊόντα εμπορίου με κακές πηγές λίπους και ένα σωρό βλαβερά συστατικά. Αυτά πρέπει να τα αποφεύγει κάποιος με πρόβλημα χοληστερίνης, όπως και όλοι μας βέβαια, γιατί είναι βλαβερά για την υγεία και ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

Άρα κάποιος που θέλει να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, δεν θα πρέπει να ασχολείται με τον περιορισμό των αυγών, αλλά με την αποφυγή βλαβερών επεξεργασμένων τροφίμων του εμπορίου, να χάσει βάρος αν υπάρχει παχυσαρκία, ώστε να πέσουν οι τιμές της χοληστερόλης αίματος και να διατηρήσει το βάρος του σε σταθερά επίπεδα. Πολύ σημαντικό είναι να εμπλουτίσει  την διατροφή του με πολλές φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά,  οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερόλη των τροφών.

ΛΕΚΙΘΙΝΗ – ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

Τα αυγά εκτός από την χοληστερίνη περιέχουν και λεκιθίνη η οποία βρίσκεται στον κρόκο του αυγού. Η λεκιθίνη είναι μια  λιπαρή ουσία, η οποία είναι χοληστερινο-προστατευτική και βοηθάει στην μείωση των λιπιδίων στο αίμα και της κακής χοληστερόλης. Λειτουργεί ως αντίβαρο ώστε να μην αυξάνεται και να συσσωρεύεται  η χοληστερόλη  στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως  αρτηριοσκλήρυνση. Αυτό μας δείχνει την αξιοθαύμαστη ισορροπία της φύσης στις τροφές της που έχει φροντίσει πραγματικά για όλα και κανένα συστατικό τους δεν είναι τυχαίο. Όλα επιτελούν μια λειτουργία ή ένα σκοπό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Τα αυγά δεν θα πρέπει να τα βγάλουμε από την διατροφή μας από φόβο να μην αυξήσουμε την χοληστερίνη μας, καθώς αποτελούν μια πλήρη τροφή με υψηλή διατροφική αξία. Όχι μόνο δεν αυξάνουν την χοληστερίνη μας αλλά αποτελούν μια πλήρη τροφή με υψηλή διατροφική αξία, με πλήρης πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης αίματος. Όσον αφορά την ποσότητα δεν θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός, αλλά ας μην ξεχνάμε βέβαια  το « παν μέτρον άριστον» που πρέπει να ισχύει  πάντα στη διατροφή μας.

Η Γερακάκη Στυλιανή σπούδασε στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου στην ειδικότητα “ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ” και είναι κάτοχος “Βεβαίωσης Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ” από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Είναι απόφοιτη του “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ”.

Έχει αρθρογραφήσει για θέματα διατροφής και υγείας σε πολλά διαδικτυακά περιοδικά και ιστοσελίδες. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη σελίδα της στο Facebook εδώ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Διατροφή και διακοπή καπνίσματος.

e-enimerosi

Ο εθισμός στην τηλεόραση παχαίνει!

e-enimerosi

Ποιο είναι το πραγματικό γιαούρτι?

e-enimerosi