Οικονομία

Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να βελτιώσουν την προσφορά σε δολάρια.

Ενόψει της αναταραχής γύρω από την Credit Suisse, η ΕΚΤ, η Fed & Co. ανακοινώνουν κοινή δράση για την ενίσχυση της προσφοράς ρευστότητας. Στα χρηματιστήρια εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα.

Μετά την αδύναμη προηγούμενη εβδομάδα, αρχικά δεν υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στο Dax ούτε τη Δευτέρα. Ειδικά ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα. Ως μέρος μιας «διάσωσης έκτακτης ανάγκης» που πλήττεται το Σαββατοκύριακο, η UBS αναλαμβάνει την Credit Suisse. Έτσι αποκάλεσε την κίνηση ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της UBS. Εν τω μεταξύ, έξι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το ποσοστό παροχής ρευστότητας σε δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε αυτή την αβεβαιότητα, η χρηματιστηριακή IG αξιολόγησε τον Dax περίπου δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης 0,2% χαμηλότερα στις 14.740 μονάδες. Ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης είχε ήδη υποχωρήσει κατά περισσότερο από 4 τοις εκατό την προηγούμενη εβδομάδα, πίσω στο επίπεδο των μέσων Ιανουαρίου και στη γραμμή των 100 ημερών. Ο δείκτης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, ο Stoxx Europe 600 Banks, έχασε ακόμη και 11,5%. Στις αρχές του μήνα, είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 στην αλλαγή των επιτοκίων πριν από την κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την Credit Suisse την έριξαν πίσω σχεδόν κατά 18%.

Εξαγοράστηκε η Credit Suisse από την UBS.

Στις συναλλαγές ασιατικών μετοχών, οι τραπεζικές μετοχές ξεπούλησαν τη Δευτέρα εν μέσω της αναταραχής. Ιδιαίτερα υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές της HSBC Holdings Plc, σημειώνοντας πτώση έως και 6,6% και άρα τις ισχυρότερες εδώ και σχεδόν έξι μήνες. «Η συμφωνία της Credit Suisse είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για ορισμένους κατόχους ομολόγων και οι επενδυτές στην περιοχή είναι πιθανό να επανεκτιμήσουν την έκθεσή τους στην αναταραχή και τον κίνδυνο των χρηματοπιστωτικών αγορών», δήλωσε ο Marvin Chen, αναλυτής της Bloomberg Intelligence.

Στην πρόσφατη τραπεζική κρίση, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια την Τετάρτη αναμένεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Οι συνάδελφοί σας στην ΕΚΤ δεν είχαν αποθαρρυνθεί από την αλλαγή των επιτοκίων και για άλλη μια φορά είχαν γυρίσει σημαντικά τη βίδα των επιτοκίων. Στην περίπτωση της Fed, πρόσφατα αυξήθηκαν οι φωνές που αναμένουν παύση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού στο αβέβαιο περιβάλλον.

Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να βελτιώσουν την προσφορά σε δολάρια.

Σε μια «συντονισμένη δράση», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν σχέδια για τη διευκόλυνση της τραπεζικής σε δολάρια για να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Όπως ανακοίνωσαν οι εμπλεκόμενες κεντρικές τράπεζες το απόγευμα της Κυριακής, οι λεγόμενες συναλλαγές ανταλλαγής, με τις οποίες οι κεντρικές τράπεζες ανταλλάσσουν νομίσματα μεταξύ τους, πρόκειται να επεκταθούν από τη Δευτέρα. Οι κεντρικές τράπεζες εκτός των ΗΠΑ θα πρέπει να τροφοδοτούνται καλύτερα με δολάρια.

Εκτός από την ΕΚΤ και τη Fed, εμπλέκονται επίσης η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και οι κεντρικές τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να αυξήσουν τη συχνότητα των επταήμερων ανταλλαγών νομισμάτων σε δολάρια από εβδομαδιαίες σε καθημερινές.

«Μειώστε τις εντάσεις στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης»

Οι συμβάσεις ανταλλαγής αποτελούν σημαντικό «αντιστάθμιση ρευστότητας για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό των επιπτώσεων τέτοιων εντάσεων στην προσφορά πιστώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», ανέφερε η δήλωση.

Λίγο πριν, η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS είχε ανακοινώσει ότι θα αναλάμβανε τον ανταγωνιστή που αγωνίζεται για τρία δισεκατομμύρια φράγκα. Η UBS και η Credit Suisse συγκαταλέγονται στις 30 τράπεζες παγκοσμίως που έχουν ταξινομηθεί ως «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν», επειδή η αποτυχία τους θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η Credit Suisse έχει δεχθεί περαιτέρω πίεση μετά από μια σειρά προηγούμενων σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος δύο αμερικανικών τραπεζών, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, που είχαν ανησυχήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι δηλώσεις του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας από τη Σαουδική Αραβία, ότι δεν επιθυμεί να αυξήσει τις επενδύσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα οδήγησε την τιμή σε πτώση.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: Reuters, AFP, Bloomberg

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς οικοδομείται ένα παγκόσμιο νόμισμα.

e-enimerosi

Γιατί πέφτει ο πήχης της ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος.

e-enimerosi

ΕΛΣΤΑΤ: Αντιμέτωποι με την φτώχεια 2.658.400 πολίτες στην Ελλάδα.

e-enimerosi