Οικονομία

Moody’s: Aναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας.

Διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση σε Ba3. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε θετική από σταθερή.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε θετική από σταθερή παρά το γεγονός ότι διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή του στη βαθμίδα Ba3 – τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που διατηρεί από το 2020. Εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% το 2023 και το 2024, ενώ σημειώνει πως το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 162% του ΑΕΠ το 2023 και θα υποχωρήσει χαμηλότερο του 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.

Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην αλλαγή των προοπτικών σε θετικές από σταθερές είναι η προοπτική μια περιόδου υψηλότερης ανάπτυξης από την περασμένη δεκαετία, εν μέρει λόγω των βελτιώσεων στην διακυβέρνηση και στην αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων του οικονομικού και τραπεζικού τομέα που όπως σημείωνει ο οίκος αξιολόγησης αποδίδουν καρπούς. Σε συνδυασμό με μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba3 της Ελλάδας ισορροπεί ανάμεσα στις βελτιώσεις που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της χώρα και στις σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας θα υποστηρίξουν μια υψηλότερη αξιολόγηση. Επιπλέον το δανειακό βάρος της κυβέρνησης παραμένει πολύ υψηλό και για να μειωθεί περαιτέρω αλλά και να επιστρέψει η Ελλάδα στην χρηματοδότηση από τις αγορές απαιτείται η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πάρα πολύ καιρό.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Φωτ. REUTERS

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο: Άνοδος 2,21%, σε νέα υψηλά 9 ετών η αγορά.

e-enimerosi

Τρόφιμα: Γιατί αργεί η αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι.

e-enimerosi

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies