Άρθρα Ρεπορτάζ

Yin Yoga Και διαχείριση συναισθημάτων: Θυμός!

Γράφει η Δάφνη Μπιμπισίδου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Νιώσατε ποτέ:

  • Σφίξιμο στο στομάχι πριν από μια σημαντική συνάντηση;
  • Να ιδρώνετε ακατάσχετα όταν έχετε άγχος για κάτι;
  • Ναυτία ή φούσκωμα μετά από μια αγχώδη περίοδο;

Αυτά είναι παραδείγματα όπου το σώμα αντιδράει σε κάτι που κατά βάση συμβαίνει στο μυαλό. Πολλοί άνθρωποι με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ) αναφέρουν ότι έχουν διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως στομαχόπονο, πονοκέφαλο, ναυτία, τάση λιποθυμίας, σφίξιμο στο στήθος, κι άλλα. Σε πολλές περιπτώσεις, τίποτα κακό δεν συμβαίνει από σωματικής άποψης, αλλά το άγχος και η νευρικότητά τους επηρεάζει σε βαθύτερο επίπεδο τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα τους.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αναγνωρίζει τον συσχετισμό μεταξύ συγκεκριμένων συναισθημάτων και συγκεκριμένων μερών του σώματος: ο φόβος εδράζει στα νεφρά, η ανησυχία στο στομάχι, η θλίψη στα πνευμόνια και ο θυμός στο συκώτι!

Αυτοί οι συσχετισμοί βγάζουν νόημα διαισθητικά ακόμη και για εμάς τους “Δυτικούς”: σε περιόδους θλίψης οι πνεύμονές μας έρχονται σε σπασμό (λέγεται κλάμα), μπορεί να “κατουρηθούμε” από την τρομάρα μας, και όταν το συκώτι μας καταστραφεί τελείως ξεσπάμε στους αγαπημένους με τρομερό μένος (όπως θα ξέρουν πολύ καλά οι περισσότερες οικογένειες αλκοολικών). Ευτυχώς, υπάρχει και η θετική πλευρά των συναισθημάτων: η έδρα της χαράς είναι η καρδιά, της δημιουργικότητας το στομάχι, της καλοσύνης το συκώτι και της σοφίας τα νεφρά.

Πληθαίνουν οι έρευνες που δείχνουν ότι αποθηκεύουμε τα συναισθήματά μας στο σώμα μας, κι ακόμη πιο συγκεκριμένα στον συνδετικό ιστό ή fascia, έναν συνεχή ιστό που περιβάλλει όλα μας τα όργανα και τους μύες – αλλά και που αλλού να τα αποθηκεύαμε, στο cloud;

Ασχέτως, όμως, της αιτίας μιας συναισθηματικής απόκρισης, η συνταγή αντιμετώπισής της είναι πάντα η ίδια: παρατήρηση χωρίς κριτική – φέρνουμε την επίγνωσή μας στο τι συμβαίνει χωρίς να προσπαθούμε να το αλλάξουμε, χωρίς να το κρίνουμε, χωρίς να το αποφεύγουμε αλλά και χωρίς να το θρέφουμε. Ο χώρος και ο χρόνος για να γίνει αυτό αποτελεσματικά είναι κατά τη διάρκεια της yin yoga, όπου παρατηρούμε με συμπόνια και ανοιχτή καρδιά τι συμβαίνει μέσα μας!

Yin yoga για “μαλάκωμα” των συναισθημάτων

Η yin yoga είναι ένα στυλ γιόγκα που βασίζεται στην ταοϊστική παράδοση. Κάθε θέση στην πρακτική αυτή εστιάζει στο “ξεμπλοκάρισμα” διαφορετικών μεσημβρινών, που είναι τα ίδια ενεργειακά κανάλια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τον βελονισμό.

Ο θυμός έχει κακή φήμη, όμως όχι εδώ. 

Είναι απλά ένα ακόμη συναίσθημα, ενέργεια που κινείται στο σώμα μας. Ο θυμός, εφόσον διοχετευτεί επιδέξια, θέτει σε κίνηση πραγματικά δυναμικές εξελίξεις. Χωρίς θυμό, λείπει η ροπή εκκίνησης προς τη θετική αλλαγή. Ο θυμός αποτελεί την κινητοποίηση για δράση, εκφράζεται ως υποστήριξη των άλλων με σθένος, ή υποστήριξη των όσων πιστεύουμε. Βέβαια, τη διαχείριση του θυμού μόνο εύκολη δεν τη λες.

Ο θυμός μας παρασέρνει σε ξεσπάσματα, δραματικές σκηνές, ή μας κάνει να εκστομίσουμε λόγια που πληγώνουν. Όταν ο θυμός μας εκφράζεται έτσι, η μετασχηματιστική του ενέργεια απλά εξανεμίζεται, και μας αφήνει κενούς και (τις περισσότερες φορές) ντροπιασμένους. Άλλες φορές ο θυμός μπορεί να μας κατακλύσει και να “κατεβάσουμε διακόπτες”. Μετατρέπεται σε απογοήτευση από την αδικία που νιώθουμε… Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ο θυμός και η συμπόνια είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν έχουμε τα εργαλεία ώστε να προσπεράσουμε την αρχική μας αντιδραστικότητα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αιτία που προκάλεσε τον θυμό με επιδεξιότητα, συμπόνια και καλοσύνη. Ο θυμός, είπαμε, εδράζει στο συκώτι. Κρατώντας τον θυμό μέσα μας επιβαρύνουμε τη λειτουργία του συκωτιού ως κύριο αδένα και μηχανισμό αποτοξίνωσης του σώματός μας. Έτσι μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους κόπωση, προβλήματα πέψης, κοιλιακός πόνος, ναυτία, και προβλήματα όρασης. Και αντίστροφα, ένα συκώτι με πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα, και απογοήτευση.

Παρακάτω θα βρείτε ένα βιντεάκι με θέσεις yin yoga που συνιστώνται για όταν νιώθετε εκνευρισμένοι, απογοητευμένοι ή θυμωμένοι, ιδίως σε περιόδους αλλαγών ή όταν δεν μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Το συναίσθημα του θυμού σχετίζεται με το στοιχείο του ξύλου σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Με το στοιχείο αυτό σχετίζονται οι μεσημβρινοί της χοληδόχου κύστης και του συκωτιού. Για να εναρμονίσετε τη ροή ενέργειας στους μεσημβρινούς αυτούς σας προτείνω την παρακάτω πρακτική 25′:

Περισσότερα για τους μεσημβρινούς και το στοιχείο του ξύλου θα βρείτε στον δωρεάν οδηγό “Εναρμονισμένη με την εποχή αυτοφροντίδα-Spring edition” κάνοντας κλικ εδώ.

Το όνομα μου είναι Δάφνη, έχοντας εργαστεί για μια εικοσαετία μπροστά από έναν υπολογιστή ως μεταφράστρια-ελεύθερη επαγγελματίας, άπειρες ώρες ημερησίως, το σώμα μου “απαίτησε” κάποια στιγμή τη φροντίδα που δεν του έδειχνα. Οξεία οσφυαλγία, εκφυλιστική σπονδυλοαρθρίτιδα, αλλά και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) ήταν συμπτώματα που δεν μπορούσα πλέον να αγνοώ. Έτσι περι το 2010 ξεκίνησε το ταξίδι μου στη yoga. Για πολλά χρόνια έκανα yoga ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου, ώστε να μένω συγκροτημένη απέναντι στις διάφορες αντιξοότητες, μικρές και μεγάλες, που κατά καιρούς αντιμετώπιζα. Ώσπου το 2019, έκανα την εκπαίδευση δασκάλων γιόγκα 200 ωρών της Yoga Alliance, όπου και γνώρισα την yin yoga, μια πρακτική που πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου. Σε μετέπειτα στάδιο ασχολήθηκα και με την ashtanga, που είναι μια δομημένη σειρά θεραπευτικών ασκήσεων, καθώς και με τον τρόπο διδασκαλίας της. Η ashtanga είναι το yang της yin yoga, το τέλειο πάντρεμα των δύο αντιθέτων, yin και yang, για ισορροπία, μέσα κι έξω! Επίσης τα μαθήματά μου είναι όλα λίγο-πολύ εμπλουτισμένα με τεχνικές αποσυμφόρησης και παροχέτευσης της λέμφου, από το τελευταίο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχω ολοκληρώσει. Καθώς πάντα μου άρεσαν οι λέξεις συνεχίζω να γράφω στο blog μου, ενώ ταυτόχρονα έχω αφοσιωθεί στα μαθήματά γιόγκα που παραδίδω online, με σκοπό να βοηθήσω κι άλλους να δουν τα οφέλη που είδα κι εγώ από τη γιόγκα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi