Ειδήσεις και Νέα

Κακοκαιρία Ιλίνα: Πού θα «χτυπήσουν» τα ακραία φαινόμενα.

Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν ακραία φαινόμενα. Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για ισχυρούς ανέμους στη βόρεια Ελλάδα. Δείτε LIVE την πορεία των ακραίων φαινομένων.

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά θα εισβάλει στην Ελλάδα η κακοκαιρία Ιλίνα. Οι άνεμοι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυροί και θα φτάσουν ακόμα και τα 8 μποφόρ σε περιοχές του Αιγαίου, ενώ αυξημένα θα είναι και τα ποσοστά σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα αναμένεται σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στον ηπειρωτικό κορμό (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα του Αιγαίου. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο ισχυρών καταιγίδων θα διασχίσει το Αιγαίο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, με ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 1800 μέτρα στα νότια, πάνω από τα 1500 μέτρα στα υπόλοιπα και πάνω από τα 1000 μέτρα στα βορειοδυτικά. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας λασποβροχές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 18 βαθμούς, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο από 9 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 17-19, στα Επτάνησα από 12 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 13 έως 21-22, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες κυρίως κατά τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17-18 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές και προοδευτικά καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα παρουσιάσουν εξασθένηση και θα στραφούν σε νότιους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς.

Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου για θυελλώδεις ανέμους

Ήδη η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το Meteo.gr κάνει λόγο για βροχοπτώσεις κατηγορίας 4 ενώ και η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για τα ακραία φαινόμενα του επόμενου 48ωρου. Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, με μήνυμά του στη σελίδα του στο Facebook ζητά μεγάλη προσοχή και στους σφοδρούς ανέμους, ειδικότερα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά «Δεν παρκάρουμε λοιπόν για καλό και για κακό κάτω από δέντρα, μαζευόυμε τέντες και προσέχουμε γενικώς οδηγοί και πεζοί κατά τη διάρκεια αυτού του ανέμου ο οποίος και θα αρχίσει να εξασθενεί σταδιακά».

Το μήνυμα του Σάκη Αρναούτογλου

«Προσοχή, εκτός από τις βροχοπτώσεις, και στους κατά τόπους σφοδρούς ανατολικούς ανέμους σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία – με χαρακτηριστικό τον τοπικό άνεμο “Χορτιάτη” για τη Θεσσαλονίκη – τη Δευτέρα 3 Απριλίου!

οι οποίοι και αναμένονται χοντρικά προς το μεσημερι και μετά και μέχρι τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, στις περισσότερες περιοχές κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Θεσσαλονίκης!!! (Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται ο γνωστός στους ντοπιους “Χορτιάτης” άνεμος, καθώς αυτός εισέρχεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις με αξιοσημείωτη σφοδρότητα από την γύρω ορεινή ζώνη της πόλης και κυρίως απο τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη, οπου κατά τη διάρκεια του μέγιστου της έντασής του η βροχή στην πόλη της Θεσ/νίκης παρουσιάζει σημαντική εξασθένηση!!!

Αντίθετα, δυτικότερα από την πόλη της Θεσ/νικης και κυρίως στους νομούς ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ και ΗΜΑΘΙΑΣ και περίπου από το ύψος του ποταμού Αξιού και δυτικότερα, όσο αυτός ο άνεμος διαρκεί με μεγάλη ένταση τόσο πιο ισχυρές και δυνητικά πλημμυρογόνες γίνονται εκεί οι αναμενόμενες βροχές αλλά και οι πιθανές καταιγίδες.

Δεν παρκάρουμε λοιπόν για καλό και για κακό κάτω από δέντρα, μαζευόυμε τέντες και προσέχουμε γενικώς οδηγοί και πεζοί κατά τη διάρκεια αυτού του ανέμου ο οποίος και θα αρχίσει να εξασθενεί σταδιακά, ανάλογα βέβαια, την περιοχή από αργά το βράδυ της Δευτέρας και μετά..!

Λεπτομέρειες και αύριο το πρωί στην ΕΡΤ 3 στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” με την Ελσα Ποιμενίδου, λίγο μετά τις 10:10 και στα 15 λεπτα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 στι 17:45 και στις 20:00

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή αρχική εικόνα: EUROKINISSI

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi