Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Πόσο καιρό θα χρειαστεί για να αποικίσουν οι άνθρωποι έναν άλλο πλανήτη;

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της αποστολής ανθρώπων στον Άρη και του αποικισμού κόσμων εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Έλον Μασκ, θέλει να έχει μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στον Άρη μέχρι το 2050. Αυτό μπορεί να ακούγεται αστρονομικά φιλόδοξο, δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην επιφάνεια του Άρη. Είναι όμως εφικτό; Πόσο καιρό θα χρειαζόταν για να αποικίσουν οι άνθρωποι έναν άλλο πλανήτη; Και θα ήταν ποτέ δυνατό για τους ανθρώπους να αποικίσουν κόσμους έξω από το ηλιακό σύστημα;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον πλανήτη για τον οποίο μιλάτε. Για τον Άρη, οι δεκαετίες δεν είναι απαραίτητα ένα μη ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο. Serkan Saydam(ανοίγει σε νέα καρτέλα), αναπληρωτής διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Έρευνας Διαστημικής Μηχανικής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, είπε ότι ο ανθρώπινος αποικισμός του Άρη είναι δυνατός μέσα σε δεκαετίες.  

«Πιστεύω ότι μέχρι το 2050 θα έχουμε μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη», δήλωσε ο Saydam.

Ο Saydam είναι μηχανικός ορυχείων που ειδικεύεται στην έρευνα μελλοντικής εξόρυξης. Το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης αποικίας στον Άρη θα είναι το νερό και αυτό μπορεί να εξαχθεί από πάγο ή/και ενυδατωμένα ορυκτά, σύμφωνα με τον Saydam. Πιστεύει ότι το νερό θα διευκολύνει στη συνέχεια τη γεωργία και την ικανότητα καλλιέργειας τροφίμων στον Άρη, όπως στην ταινία του 2015 “The Martian”, ενώ το υδρογόνο από τον πάγο (ανοίγει σε νέα καρτέλα)και τα ορυκτά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας για προωθητικό πυραύλων. 

Αλλά δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση για τον αποικισμό του Άρη μέχρι το 2050 και άλλοι επιστήμονες έχουν προσφέρει λιγότερο αισιόδοξες απόψεις. Λούις Φρίντμαν(ανοίγει σε νέα καρτέλα), ένας μηχανικός αστροναυτικής και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης The Planetary Society, πρότεινε στο Gizmodo(ανοίγει σε νέα καρτέλα)το 2019 ότι ο αποικισμός του Άρη ήταν απίθανος για το άμεσο μέλλον, ενώ η Rachael Seidler, (ανοίγει σε νέα καρτέλένας νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος έχει συνεργαστεί με αστροναύτες της NASA, είπε στο Gizmodo ότι στους ανθρώπους αρέσει να είναι αισιόδοξοι για τον αποικισμό του Άρη, αλλά ακουγόταν “λίγο σαν πίτα στον ουρανό”.

Η ανθρωπότητα, ωστόσο, πιθανότατα θα φτάσει στον Άρη μέσα σε δεκαετίες. Η Κίνα σχεδιάζει να ξεκινήσει να στέλνει ανθρώπινα πληρώματα στον Άρη το 2033(ανοίγει σε νέα καρτέλα), ενώ η NASA στοχεύει να στείλει αστροναύτες (ανοίγει σε νέα καρτέλα)εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 2030 ή στις αρχές της δεκαετίας του 2040. Μόλις φτάσουν οι άνθρωποι εκεί, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η οικοδόμηση μιας αποικίας. 

Ο αποικισμός συνεπάγεται κάποιο βαθμό αυτάρκειας αλλά όχι απαραίτητα πλήρη ανεξαρτησία από τη Γη. Ο Saydam συγκρίνει τον Άρη με ένα απομακρυσμένο νησί όπου θα πρέπει να εισάγετε πράγματα περιστασιακά. «Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και των εργαλείων θα σταλούν από τη Γη», είπε ο Saydam. «Δεν νομίζω ότι μπορείς να κατασκευάσεις φορτηγό στην επιφάνεια του Άρη».

Οι αστροναύτες στον Άρη θα πρέπει να μάθουν πώς να ζουν με την υψηλή ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες του πλανήτη.(εικόνα: Peepo μέσω Getty Images)

Ο Άρης θα έπρεπε να παράγει κάτι για να είναι οικονομικά βιώσιμη μια μακροπρόθεσμη αποικία. Ο διαστημικός τουρισμός είναι μια επιλογή, αλλά ο Saydam επεσήμανε την εξόρυξη ορυκτών ως κλειδί για την επιτυχία του αποικισμού. Για παράδειγμα, η διαστημική εξόρυξη (ανοίγει σε νέα καρτέλα)σε κοντινούς αστεροειδείς για πολύτιμα υλικά όπως η πλατίνα θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες διαστημικές οικονομίες, οδηγώντας έτσι περαιτέρω επενδύσεις και εξερεύνηση.

Αν και ο Άρης είναι η πιο ρεαλιστική μας επιλογή για εξωγήινους αποικισμούς, ο κόκκινος γείτονάς μας δεν είναι ακριβώς ο πιο εξυπηρετικός πλανήτης για τους ανθρώπους. Η ατμόσφαιρα του Άρη (ανοίγει σε νέα καρτέλα)είναι περισσότερο από 95% διοξείδιο του άνθρακα. Είναι πολύ κρύο, με μέση θερμοκρασία γύρω στους μείον 60 βαθμούς Κελσίου. Χρειάζεται το διαστημόπλοιο από τη Γη περίπου 8,5 μήνες για να φτάσει. και βομβαρδίζεται με επιβλαβή ακτινοβολία.

Σχεδόν σίγουρα υπάρχουν πιο φιλόξενα νέα σπίτια σε πλανήτες πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, που ονομάζονται εξωπλανήτες. Το πρόβλημα με τους εξωπλανήτες είναι ότι είναι πολύ, πολύ μακριά. Δεν έχουμε στείλει καν διαστημικό σκάφος σε εξωπλανήτη και οι μόνες ανιχνευτές που εγκατέλειψαν το ηλιακό μας σύστημα ήταν το Voyager 1 και το 2, που χρειάστηκαν 35 χρόνια (ανοίγει σε νέα καρτέλα) και 41 ετών(ανοίγει σε νέα καρτέλα), αντίστοιχα, να πάει διαστρικό. Οι εξωπλανήτες είναι πολύ πιο μακριά. 

«Ο πλησιέστερος εξωπλανήτης θα χρειαζόταν αρκετές δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να φτάσει με την τρέχουσα τεχνολογία μας», δήλωσε ο Frédéric Marin(ανοίγει σε νέα καρτέλα), ένας αστροφυσικός της μαύρης τρύπας στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο του Στρασβούργου στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία.

Αυτοί οι χρόνοι ταξιδιού μπορεί να κάνουν τον αποικισμό των εξωπλανητών να ακούγεται αδύνατος. Αλλά ο Marin, ο οποίος εκτελεί προσομοιώσεις υπολογιστή για διαστρικά ταξίδια(ανοίγει σε νέα καρτέλα)ως επιστημονική περιέργεια, αναμένει να πέσει κατακόρυφα στο εγγύς μέλλον, χάρη στα ταχύτερα διαστημόπλοια.

«Γνωρίζουμε στην επιστήμη ότι κάθε εκατό χρόνια, κάθε αιώνα, η ταχύτητα των μέσων πρόωσής σας αυξάνεται κατά 10», είπε ο Μάριν. Με άλλα λόγια, καθώς οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να ταξιδεύουν όλο και πιο γρήγορα στο διάστημα με κάθε αιώνα που περνά, ο πιθανός χρόνος ταξιδιού σε εξωπλανήτες θα μπορούσε να μειωθεί από δεκάδες χιλιάδες χρόνια σε χιλιάδες χρόνια και στη συνέχεια σε εκατοντάδες χρόνια. 

Ο Μάριν παρουσίασε ένα υποθετικό σενάριο για να φτάσει σε έναν εξωπλανήτη που είναι τουλάχιστον φιλόξενος για τον άνθρωπο μέσα σε 500 χρόνια. Ένα ταξίδι που διαρκεί αιώνες θα απαιτούσε ακόμα ένα διαστημόπλοιο πιλοτικό από πολλές γενιές ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα έβλεπαν ποτέ τον εξωπλανήτη που τελικά αποικίστηκε. 

Οι προσομοιώσεις του Marin υποδηλώνουν ότι περίπου 500 άτομα είναι ένας κατάλληλος αρχικός πληθυσμός για ένα πλοίο αποικίας πολλών γενεών. Αλλά το πώς οι άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν το υπόλοιπο της ζωής τους σε ένα διαστημόπλοιο και πώς οι απόγονοί τους θα αντιμετώπιζαν τη γέννησή τους σε διαστρική ζωή ταξιδιού εγείρουν ηθικά ερωτήματα και αβεβαιότητες. Και με την κλιματική αλλαγή και άλλες προκλήσεις που βασίζονται στη Γη που απειλούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε εξαφάνιση προτού πραγματοποιήσουμε διαστρικά ταξίδια, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αποικίσουμε ποτέ εξωπλανήτες.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή αρχική εικόνα: Janiecbros μέσω Getty Images

Σχετικές αναρτήσεις

Αστρονόμοι εντοπίζουν τους τελευταίους πλανήτες που είδε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.

e-enimerosi

Η NASA θέλει να εμπλουτίσει το μενού των αστροναυτών με την παραγωγή τροφής στο βαθύ διάστημα.

e-enimerosi

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο, τώρα οι επιστήμονες ξέρουν γιατί.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies