Οικονομία

Το μηδενικό έλλειμμα του 2022 ξεκλειδώνει την επενδυτική βαθμίδα – 900 εκατ. το ετήσιο όφελος.

Ισχυρό μήνυμα στις αγορές για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στέλνει η θετική έκπληξη της ελληνικής οικονομίας, που κατάφερε να μηδενίσει το 2022 το πρωτογενές έλλειμμα. Στην περίπτωση μάλιστα που προσμετρηθούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τα έσοδα από ANFAs και SMPs, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη μεθοδολογία προγράμματος και ενισχυμένης εποπτείας, τότε η χώρα εκτιμάται ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενώ η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 1,5%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει ένα χρόνο νωρίτερα, χάρη στην υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την ισχυρή επίδραση του πληθωρισμού στα δημόσια έσοδα, ισχυροποιώντας τη δημοσιονομική θέση της χώρας εν μέσω διεθνών αναταράξεων και κλυδωνισμών.

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός επιτεύχθηκε, πάρα την ενεργειακή κρίση και τη γενναία στήριξη που είχαν για όλο τον προηγούμενο χρόνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις», επισημαίνοντας ακόμη ότι η δυναμική που έχει αποκτήσει η οικονομία εγγυάται την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023.

Κρίσιμη ημερομηνία για την τελική εικόνα θα είναι η 21η Απριλίου, αφού τότε η Eurostat θα πιστοποιήσει το έλλειμμα και το χρέος του 2022, ημερομηνία που αναμένεται και η αξιολόγηση.

Το παράθυρο για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2022 είχε ανοίξει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που εκτίμησε πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 θα κλείσει πιθανότατα σε θετικό έδαφος, με τη μεθοδολογία ESA, δηλαδή, αφού συμπεριληφθούν και τα έσοδα από ANFAs και SMPs.

Σήμα στις αγορές

Τα καλά νέα για την οικονομία δίνουν σήμα στις αγορές ώστε να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι αναλυτές που περιμένουν από τον Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο και να ανακτηθεί έτσι η επενδυτική βαθμίδα, παρά το πολιτικό ρίσκο που παραμένει αυξημένο στη χώρα λόγω των εκλογικών διαδικασιών.

Η εξέλιξη του ελλείμματος αλλά και του χρέους είναι τα δύο δημοσιονομικά μεγέθη που παρακολουθούνται στενά από τους οίκους αξιολόγησης και τα νέα σε αυτό το πεδίο είναι παραπάνω από θετικά. Οι επόμενες ημερομηνίες-κλειδιά για το β’ εξάμηνο είναι η 8η Σεπτεμβρίου (DBRS Morningstar) και η 20ή Σεπτεμβρίου (Standard and Poor’s), όπου εκτιμάται ότι μπορεί να αξιολογηθεί η χώρα με την επενδυτική βαθμίδα.

Ετήσιο κέρδος 900 εκατ. ευρώ

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει ένα ετήσιο κέρδος 900 εκατ. ευρώ από τη μείωση του κόστους δανεισμού, ενώ θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση και άλλων πόρων μέσω της μείωσης αποθεματικών και εντόκων.

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το ποσό, εάν θα στηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας ή διοχετευτεί σε παροχές.

Το πλεόνασμα του 2022 βάση για το 2023

Το θετικό αποτέλεσμα του 2022 κάνει πιο εύκολη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% τη φετινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα είναι μειωμένη το 2023.

Εκτός από το πρωτογενές αποτέλεσμα, βελτιωμένο θα είναι και το αποτέλεσμα για το χρέος, το οποίο ο προϋπολογισμός προέβλεπε τη μείωσή του στο 158,9% του ΑΕΠ, από 194,5% του ΑΕΠ το 2021.

Βέβαια, βασικός λόγος της μείωσής του ως αναλογία του ΑΕΠ ακόμα και κάτω από 157% του ΑΕΠ, δεν είναι άλλος από τον υψηλό πληθωρισμό.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ.

e-enimerosi

Γιατί δεν θα σας κάνουν πλούσιους τα μερίσματα!

Εβίτα Μανούδη

ΟΔΔΗΧ: Προσφορές 2,18 δισ. για τα δυο ελληνικά ομόλογα. Αντλησε 400 εκατ.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies