Διεθνή

Η Ευρώπη στους δρόμους: Γιατί οι απεργίες έχουν αυξηθεί.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξήσεις των τιμών έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στις κοινωνίες των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης
Βρετανία

Η Βρετανία έχει παραλύσει από τις απεργίες, ενώ βιώνει τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων 40 ετών, καθώς ανακοινώθηκε ο φετινός προϋπολογισμος πριν από περίπου ένα μήνα, στη σκιά ενός πληθωρισμού που αγγίζει το 11,1%.

Μεταξύ των απεργιών, ξεχωρίζει αυτή των εργαζομένων υγείας, καθώς οι νέοι γιατροί πρόκειται να απεργήσουν από την Τρίτη 11 Απριλίου έως το Σάββατο 15 Απριλίου, κάτι που θα επηρεάσει κάθε νοσοκομείο του (Εθνικού Συστήματος Υγείας) NHS στην Αγγλία.

Μάλιστα, μιλώντας στη Guardian, ειδικοί προειδοποιούν πως βαριά άρρωστοι ασθενείς «αναπόφευκτα θα πεθάνουν» επειδή τα νοσοκομεία θα πρέπει να ακυρώσουν χειρουργικές επεμβάσεις ως άμεσο αποτέλεσμα της απεργίας της επόμενης εβδομάδας στην Αγγλία.

Χιλιάδες γιατροί είχαν προηγουμένως απεργήσει στις 13-15 Μαρτίου προκαλώντας επαναπρογραμματισμό 175.000 ραντεβού εξωτερικών ασθενών και επεμβάσεων.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος ζητά αύξηση των μισθών κατά 35% για τους νέους γιατρούς, των οποίων οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 26% από το 2008/09.

Επιπλέον, απεργούν οι δάσκαλοι με την Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση να εγκρίνει περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις για τους μισθούς και τη χρηματοδότηση των σχολείων καθώς και την πιθανότητα περισσότερων στάσεων το φθινόπωρο.

Είναι αξιοσημείωτο πως ένας στους τρεις νέους δασκάλους στην Αγγλία παραλείπει γεύματα και ξοδεύει λιγότερα για φαγητό, καθώς η αμοιβή του δεν ανταποκρίνεται στο αυξανόμενο κόστος ζωής, ενώ ένας στους πέντε πιάνουν δεύτερες δουλειές, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης.

Στο μεταξύ, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση (BBC) αλλά και στις υπηρεσίες διαβατηρίων, οι οποίες δυσκόλεψαν και πέρυσι του Βρετανούς αφού πλέον χρειάζονται διαβατήρια ακόμα και για την Ε.Ε.

Στις 28 Απριλίου πρόκειται να απεργήσουν περισσότεροι από 133.000 δημόσιοι υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γερμανία

Σε μία πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της χώρας, στις 27 Μαρτίου τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γερμανίας κήρυξαν πανεθνική απεργία, ενώ απειλούν και με νέες κινητοποιήσεις, με αίτημα τις μισθολογικές αυξήσεις υπό τη συνθήκη του υψηλότερου πληθωρισμού της μεταπολεμικής περιόδου (άγγιξε το 7,9%).

Οι εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρόμους, λεωφορεία και γραμμές μετρό σε μεγάλο μέρος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης άκουσαν το κάλεσμα των συνδικάτων Verdi και EVG να συμμετάσχουν στην 24ωρη στάση.

Η «μεγα-απεργία» «παρέλυσε» τη χώρα, σύμφωνα με τη γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn.

«Ένας εργατικός αγώνας που δεν έχει κανένα αντίκτυπο δεν έχει νόημα», είπε ο ηγέτης του Verdi, Φρανκ Βερνέκε, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Phoenix, αναφορικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις απεργίες.

“Warning strike!”

Γαλλία

Η Γαλλία συνεχίζει εδώ και 3 μήνες να αντιμετωπίζει διαδηλώσεις και απεργίες που επηρεάζουν τις μεταφορές, τα σχολεία και τα διυλιστήρια, εν μέσω οργής για τη χρήση εκτελεστικού διατάγματος από την κυβέρνηση για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον περασμένο μήνα.

Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων συνάντησαν την πρωθυπουργό, Ελίζαμπεθ Μπορν, την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι θα αποχωρούσαν από τις συνομιλίες εάν αρνηθεί να συζητήσει την κατάργηση της αύξησης της ελάχιστης ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 64. Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών από την η κυβέρνηση παρουσίασε τις αμφιλεγόμενες συνταξιοδοτικές αλλαγές τον Ιανουάριο. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα, αλλά τα συνδικάτα εμφανίστηκαν θυμωμένα και κάλεσαν για περισσότερες διαδηλώσεις.

Η Σοφί Μπινέ, η νέα ηγέτης του αριστερού συνδικάτου CGT, κάλεσε σε περισσότερες διαδηλώσεις και απεργίες. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος, έως ότου η κυβέρνηση καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την απόσυρση αυτής της μεταρρύθμισης», είπε.

Ο Μακρόν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της δεύτερης θητείας του ως προέδρου σχετικά με τις αμφιλεγόμενες αλλαγές του στο συνταξιοδοτικό σύστημα – την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 και την επιτάχυνση του αριθμού των ετών που απαιτούνται για να πληροί κανείς τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη. Τα συνδικάτα ηγούνται των συντονισμένων ημερών απεργίας από τον Ιανουάριο και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τα δύο τρίτα του γαλλικού κοινού αντιτίθενται στις αλλαγές της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: Warning strike!

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.