Συνταγές

Χαλβάς με ταχίνι, χωρίς ζάχαρη.

Τα βασικά υλικά που θα χρειαστούμε.

Χαλβά με ταχίνι, χωρίς ζάχαρη φυσικά, αλλά με αγνό, Ελληνικό μέλι. Αυτόν τον χαλβά του μπακάλη όπως συνήθιζαν να αποκαλούν παλαιότερα αποφάσισα να πειράξω, ώστε να σου παρουσιάσω τη νέα, υγιεινή και πρωτότυπη εκδοχή του.

Τα βασικά υλικά που θα χρειαστείς είναι ταχίνι και μέλι, δύο από τις πιο θρεπτικές τροφές του πλανήτη. Εγώ επέλεξα να προσθέσω  φυστίκια Αιγίνης και κράνμπερις. Εσύ μπορείς να βάλεις αμύγδαλα, φουντούκια ή όποιον ξηρό καρπό προτιμάς. Από αποξηραμένα φρούτα σταφίδες, κράνμπερις, παπάγια, φράουλα ή ό,τι άλλο έχεις. Για επιπλέον γεύση πρόσθεσα εκχύλισμα βανίλιας και κανέλα κεϋλάνης. Του πηγαίνει όμως πάρα πολύ και το ξύσμα εσπεριδοειδών, η μαστίχα Χίου και το κάρδαμο. Μην τα απορρίπτεις τόσο εύκολα, δοκίμασε κάτι από αυτά έστω και για μια φορά!

Σε γεύση και υφή είναι σχεδόν όπως ο έτοιμος. Είναι αρκετά μαστιχωτός σε σημείο που θυμίζει παστέλι, χωρίς όμως να κολλάει τόσο πολύ στα δόντια. Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι λίγο να τον περιγράψω, εμένα πάντως μου αρέσει πολύ και το ίδιο είπαν και όσοι τον δοκίμασαν.

Από θερμίδες είναι μπόμπα, έτσι και αλλιώς όμως ο χαλβάς  δεν είναι για να τον τρως όλο με τη μία, γι αυτό άλλωστε και οι ποσότητες που σου δίνω, είναι για περιορισμένη ποσότητα. Αν βέβαια πιστεύεις πως θα τον καταναλώσεις με φειδώ, διπλασίασε τις ποσότητες.

Σε ότι αφορά στο χρόνο διατήρησης του, μπορεί να μείνει αρκετό καιρό στο ντουλάπι της κουζίνας σου, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, το ξέρεις πως δε θα μείνει. Μπορείς να τον βάλεις σε φόρμα για σοκολατάκια, οπότε να τρως ένα δύο την ημέρα και πολύ σου είναι.

Υλικά

  • 270 γ ταχίνι
  • 200 γ μέλι
  • 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
  • 60 γρ φυστίκια Αιγίνης
  • 1 χούφτα αποξηραμένα κράνμπερις χωρίς ζάχαρη
  • προαιρετικά: Μαστίχα χίου, κάρδαμο, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείς το μέλι και το ζεσταίνεις, όχι να βράσει και να χάσει τα θρεπτικά συστατικά του, ίσα να ζεσταθεί.
  2. Χαμηλώνεις το μάτι, προσθέτεις το ταχίνι και ανακατεύεις καλά
  3. Προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας ή το ξύσμα, ή ό,τι χρησιμοποιήσεις, τα φυστίκια και τα κράνμπερις.
  4. Αδειάζεις σε μια φόρμα και αφήνεις στην άκρη να παγώσει και να δέσει
google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Λαγάνα.

e-enimerosi

Εύκολα λαζάνια με κιμά.

e-enimerosi

Κρεατόσουπα με κρουτόν

e-enimerosi