Τουρισμός

Τουρισμός, η λαϊκή οικονομία που ενισχύει τη μεσαία τάξη.

Μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις που σημείωσε ο τουρισμός το 2022, πλέον είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2023 τα αποτελέσματά του θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία.

Η αισιοδοξία μας αυτή εδράζεται στα πραγματικά στοιχεία των προοκρατήσεων και των κρατήσεων που δείχνουν αυξητικές τάσεις ήδη από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα, οι διεθνείς αφίξεις του Μαρτίου, όπως και του διμήνου Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου- κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας να καταγράφουν αύξηση +13,3% σε σχέση με πέρυσι και +14% συγκριτικά με την προ πανδημίας περίοδο.

Ήδη, από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου έχουν αρχίσει να φθάνουν στην Αθήνα – με απευθείας πτήσεις –ταξιδιώτες και τουρίστες από χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, η Αυστραλία και Κίνα, μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπως και πτήσεις από τη Μέσης Ανατολής.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο στόχος που είχαμε θέσει για την επέκταση της σεζόν και πέραν των «παραδοσιακών» καλοκαιρινών μηνών ουσιαστικά επιτυγχάνεται.

Όσον αφορά στα έσοδα από τουρισμό, το 2022 ξεπέρασαν τον αρχικό στόχο των 15 δισ. ευρώ και έφθασαν τα 17,6 δισ. ευρώ Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, θεωρούμε ότι ο φετινός στόχος μας για αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με το 2022 είναι απολύτως εφικτός.

Για εμάς, το βασικό είναι ότι τα παραπάνω επιτεύγματα δεν είναι συγκυριακά, αλλά έρχονται ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς, ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και ενός πλέγματος μέτρων και δράσεων που λειτουργούν ενισχυτικά για κάθε τομέα του ελληνικού τουρισμού.

Έτσι, «ανοίξαμε» νέες αγορές, προσελκύσαμε big spender ταξιδιώτες, κάναμε καμπάνιες του ΕΟΤ που διαρκούν 12 μήνες, προχωρήσαμε σε συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και tour operators για επέκταση της σεζόν, αναβαθμίσαμε την κρουαζιέρα και προωθήσαμε τον εναλλακτικό/θεματικό τουρισμό.

Όλα αυτά λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστές» των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος, ας μην ξεχνάμε, αποτελεί την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, καθώς αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο τουρισμός αποτελεί μια πραγματικά «λαϊκή» οικονομική δραστηριότητα, καθώς ενισχύει αδιαμεσολάβητα τη μικρή και μεσαία, την οικογενειακή επιχείρηση και, εν πολλοίς, τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης.

Γιατί, αυτή είναι και η ουσία των προσπαθειών μας: η ευημερία της οικονομίας της χώρας να αντικατοπτρίζεται και στην ευημερία των κατοίκων της.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή αρχική εικόνα: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ & ΑΓΓΛΙΚΩΝ!

Τουρισμός για Όλους: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις.

e-enimerosi

Τουρισμός: Ξεκινά η θερινή περίοδος.

e-enimerosi