Διεθνή

Αδύναμη ζήτηση, υψηλά αποθέματα: Το τμήμα chip της Samsung διολισθαίνει βαθιά στο κόκκινο.

Η χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη και τα υψηλά αποθέματα μειώνουν επί του παρόντος τη ζήτηση τωνς τσιπ. Οι κατασκευαστές τσιπ μνήμης της Νότιας Κορέας υποφέρουν ιδιαίτερα. Ο πόλεμος των τσιπ των ΗΠΑ παραμένει ένας κίνδυνος.

Ακόμη και ο ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς στα τσιπ μνήμης, η Samsung Electronics, δεν έχει ανοσία στην πτώση της ζήτησης για τσιπ. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το τμήμα ημιαγωγών του μεγαλύτερου κορεατικού ομίλου γλίστρησε στο κόκκινο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Επειδή η ασθενής ζήτηση για ηλεκτρονικά προϊόντα και τα υψηλά αποθέματα έχουν τόσο τη ζήτηση για τσιπ μνήμης όσο και τις τιμές τους να πέφτουν.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Samsung παρουσίασε ζημία 4,56 τρισεκατομμυρίων γουόν (3,1 δισεκατομμύρια ευρώ) για την προηγούμενη μηχανή κερδών του ομίλου. Μόνο τα σταθερά κέρδη των άλλων τμημάτων του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων, κυρίως του κλάδου των smartphone, εμπόδισαν τον όμιλο να γλιστρήσει στο κόκκινο το πρώτο τρίμηνο, όπως ο δεύτερος μεγάλος κορεάτης κατασκευαστής τσιπ μνήμης SK Hynix.

Ενώ τα έσοδα της Samsung μειώθηκαν 18 τοις εκατό σε ετήσια βάση στα 63,75 τρισεκατομμύρια γουόν (47 δισεκατομμύρια δολάρια), τα κέρδη μειώθηκαν κατά 95 τοις εκατό στα 640 δισεκατομμύρια γουόν (500 εκατομμύρια δολάρια). Η Samsung δεν αναμένει σημαντική ανάκαμψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά δεν εκδίδει πρόβλεψη ισολογισμού λόγω των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών.

Το hangover μετά την πανδημία και τα αποθέματα έπληξαν τη βιομηχανία τσιπ.

Η Samsung βρέθηκε για τελευταία φορά σε παρόμοια κακή θέση το 2009 μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Εκείνη την εποχή, όμως, ήταν το οικονομικό σοκ που προκάλεσε δραστική πτώση της ζήτησης. Αυτή τη φορά είναι ένας συνδυασμός μεταπανδημικού hangover και αδύναμης οικονομίας, ειδικά στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια του lockdown του κορωνοϊού, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν εφοδιαστεί με ηλεκτρονικά είδη όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές. Τώρα προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ταξίδια και άλλες απολαύσεις που δεν άλλαξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Kim Jaejune, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την επιχείρηση τσιπ μνήμης της Samsung, εξήγησε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ότι αυτό θα ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία.

Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τα τσιπ μνήμης, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης εκτενώς σε κέντρα δεδομένων, τα οποία επί του παρόντος υποφέρουν ιδιαίτερα άσχημα. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά αποθέματα τελικών συσκευών όπως smartphone και υπολογιστές μειώνονται ξανά. Αυτό βοηθά τους μεγάλους κατασκευαστές τσιπ υπολογιστών με συμβόλαιο της Ταϊβάν, όπως η TSMC και η UMC.

Αν και έχασαν επίσης πωλήσεις και κέρδη το πρώτο τρίμηνο, παραμένουν κερδοφόροι. Όμως η Κιμ δεν το έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. «Η ζήτηση παραμένει αδύναμη επειδή η καταναλωτική ζήτηση δεν έχει ακόμη ανακάμψει, παρόλο που η Κίνα έχει άρει τους περιορισμούς της για τον κορωνοϊό», είπε την Πέμπτη.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τριπλό πλήγμα για τη βιομηχανία τσιπ: ασθενής ζήτηση, αποθεματοποίηση και συνεχιζόμενες μεγάλες επενδύσεις σε νέα εργοστάσια τσιπ. Καθώς οι καταναλωτές αγόραζαν λιγότερα και οι εταιρείες επένδυσαν λιγότερα σε κέντρα δεδομένων και εξοπλισμό πληροφορικής, τα αποθέματα αυξήθηκαν. Όσο δεν μειώνονται τα αποθέματα, η ζήτηση και οι τιμές θα υποφέρουν.

Η Samsung αντέδρασε και σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσε δραστικά την παραγωγή τσιπ μνήμης. Τα παλαιότερα προϊόντα επηρεάζονται ιδιαίτερα. Παράλληλα, ο όμιλος δεν θέλει να αναβάλει την κατασκευή νέων εργοστασίων. Η Samsung σχεδιάζει να επενδύσει φέτος περίπου τόσα όσα θα κάνει το 2022 για να παραμείνει ανταγωνιστική, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Κιμ. «Η επιχείρηση ημιαγωγών απαιτεί συνεχείς επενδύσεις γιατί χρειάζεται πολύς χρόνος για να ξεκινήσει η παραγωγή ενός εργοστασίου τσιπ».

Η Samsung αναμένει σταδιακή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία πρέπει να προσαρμοστεί στη μελλοντική ζήτηση. Και η Samsung συνεχίζει να τα αξιολογεί ως σταθερά, καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομης οδήγησης, για παράδειγμα, αυξάνουν δομικά τη ζήτηση για κέντρα δεδομένων και τσιπ.

Παράλληλα, διεξάγεται ένας τεχνολογικός αγώνας εξοπλισμών στην custom κατασκευή chip, στην οποία μπήκε η Samsung πριν από μερικά χρόνια. Προκειμένου να φτάσει τον ηγέτη της αγοράς TSMC από την Ταϊβάν, η Samsung επενδύει μαζικά σε τεχνολογίες με ακόμη μικρότερες δομές chip.

Το 2024, ο όμιλος θέλει να ξεκινήσει μαζική παραγωγή της δεύτερης γενιάς τσιπ σε τεχνολογία τριών νανομέτρων, το 2025 με την παραγωγή τσιπ δύο νανομέτρων.

Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Η Samsung δεν αναμένει ακόμη σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης για τσιπ μνήμης το τρέχον τρίμηνο, καθώς οι εταιρικοί πελάτες εξακολουθούν να ενεργούν προσεκτικά. Ο όμιλος υποψιάζεται ότι η προσαρμογή των αποθεμάτων πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Η Samsung αναμένει μια μικρή βελτίωση στη ζήτηση για smartphone και υπολογιστές. Όμως ο όμιλος αναμένει «σταδιακή ανάκαμψη» μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αφενός, τα αποθέματα θα έχουν μειωθεί μέχρι τότε και, αφετέρου, τα νέα προϊόντα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση των καταναλωτών.

Η γεωπολιτική παραμένει παράγοντας κινδύνου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επηρεάζει τους κορεάτες κατασκευαστές τσιπ να περιορίσουν τις σημαντικές συναλλαγές τους με την Κίνα. Ο Μπεν Σου, επικεφαλής των σχέσεων με τους επενδυτές, δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συζητά διάφορα σενάρια για τη μείωση του πολιτικού κινδύνου.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή αρχική εικόνα: Bloomberg/Getty Images

Σχετικές αναρτήσεις

Ινδία: ”Ο Ερντογάν σχεδιάζει να γίνει Χαλίφης του ισλαμικού κόσμου, φοβάται το Ισραήλ”.

e-enimerosi

Το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί σε ιρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

e-enimerosi

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi