Διεθνή

Πολιτική Βελγικό δικαστήριο: Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Μετά από εννέα χρόνια διαδικασίας, δικαστήριο στο Βέλγιο αθώωσε την Παρασκευή πολλούς υπόπτους που κατηγορούνταν για δραστηριότητες που αφορούσαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Μετά από εννέα χρόνια διαδικασίας, δικαστήριο στο Βέλγιο αθώωσε την Παρασκευή πολλούς υπόπτους που κατηγορούνταν για δραστηριότητες που αφορούσαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Οι ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει να δικαστούν 36 άτομα και εταιρείες από ποινικό δικαστήριο με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Το Βελγικό Κατηγορητικό Τμήμα, ωστόσο, εμπόδισε τη δίωξη όλων όσων δικάζονται στην υπόθεση, κρίνοντας ότι η σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται το PKK στην Τουρκία είναι μια «εσωτερική ένοπλη σύγκρουση» και, ως εκ τούτου, η ομάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική οργάνωση.

Το PKK έχει πολεμήσει μια εξέγερση επί δεκαετίες κατά της Άγκυρας για τα δικαιώματα των Κούρδων, μια σύγκρουση που έχει αφαιρέσει περισσότερες από τριάντα χιλιάδες ζωές και από τις δύο πλευρές. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι το PKK, συμπεριλαμβανομένου του ένοπλου κλάδου του που είναι γνωστό ως Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας (HPG), πρέπει να θεωρείται μη κρατικός παράγοντας που εμπλέκεται σε μια έντονη μη διεθνή σύγκρουση μεταξύ του PKK και του τουρκικού κράτους.

Ως εκ τούτου, αποφάνθηκε ότι η υπόθεση υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο όταν αφορά πράξεις που λαμβάνουν χώρα σε τουρκικό έδαφος.

«Βρέθηκαν ανεπαρκείς αντιρρήσεις για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το PKK/HPG ήταν ένοχο τρομοκρατικών εγκλημάτων εκτός της προαναφερθείσας περιοχής συγκρούσεων», ανέφερε η απόφαση.

Ως εκ τούτου, το PKK/HPG δεν μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική ομάδα και η συμμετοχή στις δραστηριότητες ή η κατοχή ηγετικής θέσης εντός αυτής της οργάνωσης δεν τιμωρείται σύμφωνα με το βελγικό ποινικό δίκαιο».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση.

«Είναι δυνατό να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης στο Εφετείο του Βελγίου. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τον νομικό της αγώνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι σε δήλωσή του.

Οι κουρδικές οργανώσεις χαιρέτησαν την απόφαση και ζήτησαν την πλήρη αφαίρεση του PKK από τους ευρωπαϊκούς καταλόγους τρομοκρατικών ομάδων.

«Η σημερινή απόφαση, καθώς και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 12ης Νοεμβρίου ότι η εγγραφή του PKK στη λίστα τρομοκρατών της ΕΕ το 2014-2017 ήταν παράνομη, θα πρέπει τελικά να οδηγήσει σε επανεξέταση [της καταχώρισης] του Κουρδικά κινήματα ελευθερίας και οι ηγέτες τους», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ταμείο Νομικής Βοήθειας της Κολωνίας για τους Κούρδους, γνωστό και ως AZADÎ eV

Δεν είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο των Βρυξελλών αποφάνθηκε ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αφού οι δικαστικές αρχές άνοιξαν υπόθεση εναντίον φερόμενων μελών της ομάδας για στρατολόγηση νέων για να πολεμήσουν στον ένοπλο αγώνα τους το 2015, ένα δικαστήριο επέστρεψε παρόμοια απόφαση.

Σύμφωνα με το VRT News, οι δικαστικές αρχές οδήγησαν στη συνέχεια την υπόθεση στο Τμήμα Κατηγοριών, το οποίο, το 2017, όπως και στην απόφαση της Παρασκευής, έκρινε ότι η σύγκρουση ήταν εσωτερική και επομένως εκτός της δικαιοδοσίας του. 

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.

Το Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν.

Χρήστος Μουρτζούκος