Κύπρος

Στον διπλό ρόλο της Γαλλίας σε ΕΕ-ΟΗΕ ελπίζει η Λευκωσία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πήγε στο Παρίσι επενδύοντας πάρα πολύ στη στήριξη που θα έχει από τον Εμανουέλ Μακρόν στο Κυπριακό, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Και στα δύο κρίσιμα μέτωπα η γαλλική στήριξη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Μακρόν, είναι αρκούντως ξεκάθαρη. Ο Γάλλος Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογο του τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να βασιστεί «στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας για αυτό το ζήτημα και σε διπλωματικό επίπεδο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως πάντα και στο παρελθόν όταν είχαμε απειλές για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο σε στρατιωτικά πλαίσια».

Φτάνοντας στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Γαλλία είναι το μόνο κράτος της ΕΕ που είναι επίσης και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είπε ότι η Λευκωσία προσβλέπει στην στήριξη της Γαλλίας προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν.  Είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και διαθέτει εκείνα τα εργαλεία, για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Και οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις άριστες, όπως τις χαρακτήρισαν, διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω.  Ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών «σε θέματα εκπαιδευτικά, οικονομικά και για τον τομέα της Άμυνας, χαίρομαι πάρα πολύ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτούς τους άριστους δεσμούς μεταξύ μας και να συνεχίσουμε έτσι για το μέλλον».

Εκτός από το Κυπριακό, συζήτησαν και για το Ουκρανικό, το μεταναστευτικό, και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη σε κράτος μέλος της ΕΕ μετά την Αθήνα και επισήμανε ότι αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της στρατηγικής σημασίας των διμερών σχέσεων.

Είπε ότι εντός της ΕΕ, η Γαλλία και η Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά την περαιτέρω ολοκλήρωση και στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα και είπε ότι η ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας στα θέματα αυτά εξυπηρετεί ακριβώς και τους στόχους της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, είπε ότι η ΕΕ, η Γαλλία, η Κύπρος “βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δεν μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις εκτός από τη σθεναρή υποστήριξη στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να πράττουμε και να προσεγγίζουμε το θέμα μέσα από αυτό το πλαίσιο”.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου έχουν ταυτόσημες απόψεις και προσεγγίσεις και είπε ότι θα πρέπει να κινηθούμε μέσα από μια κοινή στρατηγική.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών σε αναλογία πληθυσμού και θα πρέπει σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις, να δώσουμε μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και έμπρακτης αλληλεγγύης.Στο σημείο αυτό, ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, πριν από περίπου ένα χρόνο, έγιναν σημαντικά βήματα στο θέμα της Μετανάστευσης.

Σύνοδος του Κισινάου

Υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επόμενη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιονίου στο Κισινάου της Μολδαβίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θα έχουν την ευκαιρία «να επαναβεβαιώσουμε τη φιλοδοξία μας για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου και για να συνεχίσουμε την προσπάθεια προστασίας και στον κυβερνοχώρο και για τις κρίσιμες υποδομές μας».

Είπε ακόμα ότι «θα δώσουμε σημασία στις ευρωπαϊκές υποδομές, στον τομέα της Ενέργειας, της Άμυνας, της Ασφάλειας και βεβαίως μετά από όσα λέχθηκαν στο προηγούμενο Συμβούλιο, θα συνεχίσουμε την επεξεργασία όλων αυτών των θεμάτων. Θα συνεχίσουμε επίσης να διαπραγματευόμαστε για κοινές λύσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα της Ρωσίας και έχω απόλυτη επίγνωση του τι σημαίνει αυτό το ζήτημα για την Κύπρο».

Σύμφωνα πως οι δύο χώρες ενεργοποίησαν πρόσφατα τον κοινό μηχανισμό αλληλεγγύης «και μέσα σε αυτό το πνεύμα εκτίμησης και αλληλεγγύης θα συνεχίσουμε να δρούμε».

Ετοιμάζονται οι εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ για την Κύπρο

Δεν υπάρχει επί του παρόντος προγραμματισμός για νέα αποστολή αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για επαφές για το Κυπριακό, ωστόσο ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού μπορεί να λάβει απόφαση για κάτι τέτοιο μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή των ΗΕ, προσθέτοντας πως στο μεταξύ άρχισε η ετοιμασία των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, που θα συζητηθούν τον Ιούλιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα μεταβεί τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τότε από τον Ιανουάριο φέτος, οπότε και προέβη στην τελευταία ενημέρωση του σώματος.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κυπριακής ΑΟΖ: Συναινεί για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) η Chevron.

e-enimerosi

Ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν και ψευδοκράτους.

e-enimerosi

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στήν Κύπρο! H μάστιγα τής εθνοκάθαρσης.

e-enimerosi