Γερμανία

Γερμανία: Νέα παράλυση στους σιδηροδρόμους, από την Κυριακή το βράδυ έως και την Τρίτη τα μεσάνυχτα το συνδικάτο EVG πατάει <<φρένο>> 50 ωρών.

Η Deutsche Bahn σταματά εντελώς την κυκλοφορία μεγάλων αποστάσεων για δύο ημέρες. Το EVG θέλει να διακόψει την κυκλοφορία των τρένων σε εθνικό επίπεδο για 50 ώρες από την Κυριακή. Για τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει σημαντικούς περιορισμούς για τρίτη φορά την φετινή χρονιά.

Με μια εθνική προειδοποιητική απεργία, η ένωση σιδηροδρόμων και μεταφορών (EVG) θέλει να παραλύσει τη σιδηροδρομική κυκλοφορία στη Γερμανία για 50 ώρες από το απόγευμα της Κυριακής. Από τις 10 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης το βράδυ επηρεάζεται η υπεραστική, περιφερειακή και εμπορευματική κίνηση, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το σωματείο. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, η Deutsche Bahn έχει ακόμα την ευκαιρία να αποτρέψει τη στάση εργασίας βελτιώνοντας την προσφορά της.

Παρόλα αυτά, ο σιδηρόδρομος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα σταματήσει εντελώς την κυκλοφορία μεγάλων αποστάσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ακόμη και στις περιφερειακές συγκοινωνίες, «κατά τη διάρκεια της απεργίας κατά κύριο λόγο δεν θα κυκλοφορούν τρένα». «Όλοι οι επιβάτες που θέλουν να αναβάλουν το προγραμματισμένο ταξίδι τους για τις 14 έως τις 16 Μαΐου λόγω της απεργίας μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν το υπεραστικό εισιτήριό τους που έχει κλείσει έως και την 11η Μαΐου με ευελιξία έως και το απόγευμα της Κυριακής», ανέφερε ο σιδηρόδρομος.

Ο Διευθυντής Προσωπικού Μάρτιν Σέιλερ είχε υπογραμμίσει προηγουμένως ότι η σιδηροδρομική κυκλοφορία μπορεί να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό ομαλά τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. «Μετά από όσα γνωρίζω τώρα, θα ήθελα οπωσδήποτε να δω την Κυριακή ως ασφαλή για την κυκλοφορία», είπε στην Κολωνία.

Η EVG διαπραγματεύεται για 230.000 εργαζόμενους.

Λόγω της μεγάλης διάρκειας της απεργίας, θα πρέπει να υπάρξει μποτιλιάρισμα και στην εμπορευματική κίνηση. «Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε οικονομική πίεση», δήλωσε η υπεύθυνη συλλογικών διαπραγματεύσεων της EVG, Cosima Ingenschay. Ο σιδηρόδρομος προειδοποίησε επίσης για σημαντικές διακοπές. Έξι στους δέκα ευρωπαϊκούς εμπορευματικούς διαδρόμους χρησιμοποιούσαν το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Για πρώτη φορά, η EVG διαπραγματεύεται ένα πακέτο για περίπου 230.000 υπαλλήλους σε περίπου 50 εταιρείες σιδηροδρόμων και λεωφορείων, 180.000 από αυτούς απασχολούνται στην Deutsche Bahn. Ορισμένες μικρότερες εταιρείες, με τις οποίες διεξάγονται διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή, εξαιρούνται από την προειδοποιητική απεργία, εξήγησε η Ingenschay.

Στα τέλη Μαρτίου και μέσα Απριλίου είχαν ήδη γίνει στάσεις εργασίας στις σιδηροδρομικές μεταφορές με πρωτοβουλία του σωματείου. Την Τρίτη αυτής της εβδομάδας, οι σιδηρόδρομοι είχαν βελτιώσει ξανά την προσφορά τους. Πρότεινε να συμπεριληφθεί σε όλους τους πίνακες αμοιβών ο εκ του νόμου κατώτατος μισθός, όπως απαιτείται από το EVG. Η προσφερόμενη αύξηση των μισθών κατά 10% θα ωφελήσει και τους περίπου 2.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται.

Η Deutsche Bahn επικρίνει τη «στάση αποκλεισμού» του EVG.

Επιπλέον, προτάθηκε να προβλεφθεί σε συλλογική σύμβαση ότι οι υπάλληλοι της DB θα κερδίζουν 5% περισσότερα από τον εκ του νόμου κατώτατο μισθό, ακόμη και αν υπήρχαν μελλοντικές προσαρμογές.

Ως εκ τούτου, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Seiler επέκρινε την ανανεωμένη απειλή απεργίας ως στάση αποκλεισμού: «Έχουμε κάνει για άλλη μια φορά παραχωρήσεις στο EVG. Η ανακοίνωση απεργιών ως αποτέλεσμα είναι εντελώς υπερβολική και εντελώς δυσανάλογη».

Στην παραχώρησή τους, η οποία περιγράφεται ως «ιστορικά υψηλή προσφορά», η Deutsche Bahn θέλει να χορηγήσει αποζημίωση για τον πληθωρισμό άνω των 2.850 ευρώ, η οποία εκτείνεται σε αρκετούς μήνες έως τον Φεβρουάριο του 2024. Επιπλέον, θα υπάρξει γραμμική αύξηση μισθού 10% για χαμηλότερους και μεσαία εισοδήματα και 8% αύξηση των μισθών για τα ανώτερα εισοδήματα. Προβλέπεται τιμολογιακή περίοδος 27 μηνών.

Το EVG, από την άλλη, συνεχίζει να ζητά επίδομα μισθού 12%, αλλά τουλάχιστον 650 ευρώ. Επιπλέον, η συλλογική σύμβαση θα πρέπει να ισχύει μόνο για δώδεκα μήνες.

Τα μέλη της EVG πρέπει να παραιτηθούν από την πληρωμή απεργίας.

Το EVG χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό ως το μεγαλύτερο εναπομείναν σημείο διαμάχης. Το DB το έχει περιορίσει τώρα στα 13 ευρώ με την προσφορά του, επέκρινε το συνδικάτο. Ο διαπραγματευτής της EVG, Kristian Loroch, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε την απαιτούμενη ελάχιστη επιβάρυνση των 650 ευρώ ως «διαπραγματευτικό έδαφος».

Ωστόσο, τα μέλη του EVG έχουν να κάνουν χωρίς χρήματα απεργίας, αν και σύμφωνα με τον Loroch, η DB δεν πληρώνει για τις χαμένες ώρες εργασίας. «Θα πληρώσουμε αυτόματα μισθό απεργίας μόνο από την τρίτη συνεχόμενη ημέρα της απεργίας», είπε ο συνδικαλιστής.

Διαβάστε ακόμη: Απεργίες στην Γερμανία –  Ο Ιδιοκτήτης του e-enimerosi.com, Χρήστος Μουρτζούκος μιλάει στο NaftemporikiTV

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.