Άρθρα Ρεπορτάζ

Ευάγγελος Αποστολάκης για ”επίθεση” φιλίας από τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν: <<Όλες οι επιθέσεις φιλίας είναι ευπρόσδεκτες>>.

Συνέντευξη παραχώρησε στο ράδιο ellnadiko.eu ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Ναύαρχος εν΄ αποστρατεία, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κύριος Αποστολάκης ερωτηθείς από τον Μουρτζούκου Χρήστο απάντησε για το αν θα πρέπει να επεκταθεί ο φράχτης στον Έβρο, για τους εξοπλισμούς αλλά και την άμυνα της χώρας. Για τον ρόλο που παίζει η διασπορά στα εθνικά θέματα αλλά και για την σχέση με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χολουσί Ακάρ και τις εκλογές της Κυριακής στην γείτονα χώρα.

  • Για τα Ελληνοτουρκικά.

ΕΡ: Σήμερα είχαμε μία επίθεση φιλίας από τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν, θεωρείται ότι είναι λόγω της εκλογικής περιόδου;

<<Όλες οι επιθέσεις φιλίας είναι ευπρόσδεκτες, αυτά που δεν ευπρόσδεκτα είναι οι απειλές και οι κλιμακώσεις χωρίς λόγο, ο κύριος Ερντογάν έκανε μία επίθεση φιλίας όπως λέτε, είπε ότι στη συνέχεια και αν κερδίσει τις εκλογές θα κοιτάξει με κάποιο διαφορετικό τρόπο τα λύσουμε τα θέματα που έχουμε και ο τρόπος που χειριζόταν μέχρι σήμερα δεν απέδωσε και μας έφερε πίσω, αυτό είναι ευπρόσδεκτο και μακάρι να ισχύσει. Ξέρουμε ότι πριν τις εκλογές περισσεύουν οι κουβέντες, ο καθένας λέει αυτά που νομίζει ότι θα έχει ανταπόκριση καλύτερα στο ακροατήριο του.

Ξέρουμε οτι όλοι προσπαθούν και οι δύο αντίπαλοι να κερδίσουν ψηφοφόρους. Ωστόσο φάνηκε ότι μετά τους σεισμούς γενικώς η Τουρκία έδειξε μία διαφορετική συμπεριφορά κάποια στιγμή, κάποιοι πίστεψαν, ωραία, από δω και μετά τα προβλήματα μας έχουν λυθεί. Θεωρώ όμως ότι θέλει πάρα πολύ προσοχή, γιατί η Τουρκία έχει μία στρατηγική κάποιους στόχους τους οποίους δεν θα τους ξεχάσει από την μια στιγμή στην άλλη, η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο διάλογος και η επικοινωνία είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λύσεις προβλήματα και αρκετά θέματα>>.

  • Φράχτης στον Έβρο.

ΕΡ: Θεωρείται ότι είναι ένα σωστό και αποτρεπτικό μέσο, ο φράχτης στον Έβρο μετά και από όσα είχαμε το 2020 με τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας;

<<Ο φράχτης στον Έβρο είναι ένα εργαλείο το οποίο βοηθάει στον έλεγχο των μεταναστών στον Έβρο, όμως δεν είναι ο τρόπος να λυθεί το πρόβλημα των μεταναστών, αυτό που έχει φτιαχτεί θα παραμείνει, βοηθάει. Όμως δε θα λύσει το ζήτημα, η Ευρώπη πρέπει να πειστεί ότι πρέπει να βοηθήσει σε αυτό το θέμα των μεταναστών, είναι κάτι στο οποίο βρέθηκε η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή και στα σύνορα της Ευρώπης, θα πρέπει να γίνει μία καινούργια  συμφωνία.

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει περισσότερα μέσα επιτήρησης και περισσότερα πλωτά μέσα. Δεν είναι ο φράχτης το μέσο με το οποίο θα λύσουμε το μεταναστευτικό και επειδή εμείς συμφωνούμε με την Ευρώπη, και προσπαθούμε να είμαστε παράλληλοι στην πολιτική και στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των μεταναστών και αφού η Ευρώπη δεν συμφωνεί με την χρηματοδότηση των φραχτών, με αυτήν την λογική θα πρέπει να περιφράξουμε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να βελτιωθεί η συμφωνία, θα πρέπει να ενισχυθεί η Ελλάδα με μέσα και με προσωπικό και με μέσα επιτήρησης και παράλληλα η Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη και ο καθένας αυτό που του ανήκει στην υποδοχή των ανθρώπων. Το γεγονός ότι ο Παπαδημούλης υπέγραψε αυτή την θέση, παραλληλίστηκε με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης>>.

  • Εξοπλισμοί και άμυνα

ΕΡ: Θα συνεχιστούν οι εξοπλισμοί ή θα βάλετε φρένο όσον αφορά όπως ανέφερε και ο κύριος Τσίπρας στο κοστολόγιο των εξοπλισμών;

<<Η Ελλάδα και επι προηγούμενης κυβέρνησης έχει κάνει κάποιες κινήσεις μέσα στις δυνατότητες που υπήρχαν από τη δημοσιονομική κατάσταση έγιναν αρκετές σοβαρές κινήσεις που αφορούν την Εθνική Άμυνα με γνώμονα πάντα να χρησιμοποιείτε η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και όλα αυτά τα προγράμματα, και ξεκινάω από την ολοκλήρωση των υποβρυχίων των 214 με τα οποία είχαμε θέματα με την ολοκλήρωση κατασκευής και στην οποία ανέλαβε το πολεμικό ναυτικό και τα ολοκλήρωσε.

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των F16 σε Viber στηρίξαμε ξανά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και σε αντίθεση με αυτά που γίνανε επί της προηγούμενης κυβερνήσεως που ξοδεύανε, έχουν εξαγγείλει εξοπλιστικά μεγέθους που ήταν στα 14 δισεκατομμύρια χωρίς να έχουν δώσει μία ενίσχυση σοβαρή και μία εμπλοκή στην εγχώρια βιομηχανία και χωρίς παράλληλα να στηρίξουν το προσωπικό το οποίο θα έρθει να χειριστεί και να υποστηρίξω όλα αυτά τα συστήματα.

Η δικιά μας θέση και πολιτική είναι να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, η λογική θα γίνει όμως, με το τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε, ποιο έχει προτεραιότητα να γίνει πρώτα και ποιο τελευταίο και ποια είναι τα οπλικά συστήματα τα οποία θα πρέπει να πάρουμε, οι προδιαγραφές καθορίζονται από τα επιτελεία και στη συνέχεια υπάρχει μία διαδικασία η οποία πρέπει να τηρείται. Η θέση τη δικιά μας λοιπόν είναι με τη λογική που πρέπει να ακολουθούμε τη διαδικασία που προβλέπεται κοιτάζοντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα σαν χώρα και επιπλέον ότι γίνεται να γίνεται με την καλύτερη αξιολόγηση και τοποθέτηση των χρημάτων που έχει και καταθέτει ο ελληνικός λαός>>.

  • Διασπορά

ΕΡ: Ποιος ο ρόλος της διασποράς στα εθνικά θέματα.

Ο ρόλος της διασποράς και των ομογενών είναι πολύ σημαντικός γιατί μεταφέρεται η αγωνία και ο προβληματισμός της Ελλάδας στους χώρους τους οποίους παίρνονται αποφάσεις, πράγματι η ομογένεια και στις Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο για την άμυνα της χώρας ήταν πολύ σημαντική η παρουσία τους και η θέση τους στο θέμα να μπλοκάρουν τα F-35 για την Τουρκία. Ωστόσο θέλει και μία καλή επικοινωνία και μία ενημέρωση των ανθρώπων για το ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα με ποια προτεραιότητα και με ποια σοβαρότητα τα βλέπουμε εμείς και να υπάρχει μία επικοινωνία τέτοια που να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματική.

Έχουμε ένα μεγάλο δυναμικό στο εξωτερικό βλέπουμε ότι τα κοινοβούλια στις χώρες που έχουν Έλληνες κατοίκους να έχουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την Ελληνική κοινότητα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία και στην Ευρώπη οπουδήποτε υπάρχει ελληνικό στοιχείο, θεωρώ λοιπόν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος τους είναι οι σοβαρότεροι πρέσβεις που έχουμε από την Ελλάδα και βέβαια η άποψή μου είναι θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στην επιλογή και στις εκλογές που γίνονται στην Ελλάδα, με τη λογική που έχουν όλα τα κράτη που έχουν ομογένεια και στην οποία δίνεται τη δυνατότητα να ψηφίσουν>>.

Θα πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα για την ψήφο των ομογενών.
  • Και μία πρόταση προς το πολιτικό σύστημα:

Κάθε ήπειρος η κάθε χώρα που έχει μεγάλο πληθυσμό να έχει και έναν βουλευτή που να συνδέει την ομογένεια, ο οποίος να ζει στην ομογένεια και να μεταφέρει τα προβλήματά της προς την πατρίδα. Και επίσης να απελευθερωθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν στους ομογενείς για την ψήφο από την διασπορά.

Ακούστε όλη την συνέντευξη εδώ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Κοσσυφοπέδιο: Η τραγική προσωπικότητα της κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική Κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της μεγάλης Αλβανίας, και της “κοσοβοποίησης” της Θράκης και της Κύπρου

e-enimerosi

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi