Κύπρος

Ισραήλ και Κύπρος επεξεργάζονται συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και σταθμού υγροποίησης.

Στις συνομιλίες του Ισραήλ και της Κύπρου σχετικά με την προσεχή οριστικοποίηση συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω αγωγού και σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο αναφέρονται χθεσινά ρεπορτάζ των ιστοσελίδων Times of Israel και Jerusalem Post.

Με τίτλους «Ισραήλ και Κύπρος επεξεργάζονται συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και σταθμού υγροποίησης» (συντάκτης: Menelaos Hadjicostis) και «Η Κύπρος αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου» (συντάκτης: Lahav Harkov.

Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν χθεσινές δηλώσεις του Κυπρίου Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Παπαναστασίου σχετικά με την πρόθεσή του να επισκεφθεί προσεχώς το Ισραήλ, προκειμένου να συναφθεί επίσημη συμφωνία με την ισραηλινή πλευρά καθώς και με την προοπτική, μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, ολοκλήρωσης αγωγού εντός 18 μηνών και κατασκευής μονάδας υγροποίησης (LNG) στην Κύπρο εντός 2,5 ετών. 

Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι σε σχετική συμφωνία κατέληξαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanyahu και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Times of Israel, «στα ανοικτά της νότιας ακτογραμμής της Κύπρου έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής πέντε σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ το Ισραήλ διαθέτει έντεκα, με μεγαλύτερο εξ αυτών το Leviathan, με περίπου 623 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου».

«Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό, “η ανατολική Μεσόγειος διαθέτει αρκετά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Και μπορεί τα περισσότερα να βρίσκονται εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, ωστόσο και η Κύπρος διαθέτει επαρκείς ποσότητες για την υλοποίηση του έργου”.  Πρόκειται, πάντα κατά τον Κύπριο Υπουργό, για μια συντετμημένη εκδοχή του project του αγωγού EastMed και, αντί για απευθείας σύνδεση με αγωγό στην Ευρώπη, το επεξεργασμένο αέριο από την Κύπρο θα φτάνει στις διεθνείς αγορές με πλοία».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφ. The Jerusalem Post, «ο κ. Παπαναστασίου, o οποίος στο παρελθόν κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στη βιομηχανία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, προτού αναλάβει πρόσφατα υπουργικά καθήκοντα, δήλωσε επίσης ότι η Κύπρος προτίθεται να φιλοξενήσει στα τέλη Μαΐου συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς της βιομηχανίας πετρελαίου/ φυσικού αερίου».

«Στο παρελθόν τα σχέδια για το Ισραήλ για εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επικεντρώνονταν κατά κύριο λόγο στο project του αγωγού EastMed, ο οποίος σχεδιαζόταν να είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο (με μήκος 2.000 χλμ.) και να συνδέσει το ισραηλινό αέριο με την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας».

«Το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας δεν έχει τοποθετηθεί επί των τελευταίων εξελίξεων. Το θέμα του αγωγού βρίσκεται υπό συζήτηση εδώ και περίπου μία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της εν μέρει χρηματοδότησής του από την Ε.Ε. Κι ενώ η κυβέρνηση Trump είχε παράσχει τη στήριξή της στο project EastMed, στις αρχές του 2022 η κυβέρνηση Biden την απέσυρε, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ιδιαιτέρως δαπανηρό και χρονοβόρο εγχείρημα».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Φωτογραφία από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, GPO
google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Times of Israel και Jerusalem Post Αρχική εικόνα:  Γραφείο του Πρωθυπουργού, GPO 

Σχετικές αναρτήσεις

Κυπριακής ΑΟΖ: Συναινεί για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) η Chevron.

e-enimerosi

Ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν και ψευδοκράτους.

e-enimerosi

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στήν Κύπρο! H μάστιγα τής εθνοκάθαρσης.

e-enimerosi