Άρθρα Ρεπορτάζ

Έρχεται ισχυρός ”μετασεισμός” στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση(;).

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής έφερε τεράστια έκπληξη σε όλον τον πολιτικό και όχι μόνο κόσμο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ένας ισχυρός πολιτικός σεισμός όπως είπε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με το αποτέλεσμα της κάλπης το βράδυ της 21ης Μαΐου να προκαλεί από την μία πλευρά υπέρμετρο ενθουσιασμό και από την άλλη μεριά κατήφεια και τεράστια απογοήτευση.

Η βραδιά των εκλογών ήταν μία ιστορική βράδια όχι μόνο για το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό της κάλπης, αλλά ήταν και μία ιστορική εκλογική αναμέτρηση λόγω του ότι δόθηκε η ευκαιρία στον ελληνισμό της διασποράς έστω και κουτσουρεμένα να ψηφίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτικής ιστορίας του ελλαδικού κράτους από τους χώρους διαμονής στο εξωτερικό.

Οπότε είχαμε δύο σημαντικά γεγονότα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση:
  1. Η τεράστια διαφορά (20,72 ποσοστιαίες μονάδες) ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί από την μεταπολίτευση και μετά.
  2. Η ψήφος των αποδήμων η οποία διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Ν.Δ.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούν παρά μόνο να είναι ενθουσιασμένοι για το αποτέλεσμα της κάλπης με το 40,79% να είναι ένα ποσοστό από ακόμα και στην απλή αναλογική είναι πάρα πολύ μεγάλο, και φυσικά μεγαλύτερη έμφαση στην τεράστια νίκη της Νέας Δημοκρατίας δίνει και η διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης που ο πολιτικός χάρτης βάφεται με μόνο ένα χρώμα, εξαιρούντος του νομού Ροδόπης.

Η αποτίμηση αυτή τη στιγμή από πλευράς Νέας Δημοκρατίας είναι να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι μέχρι και την διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών στις 25 του Ιούνη. Αισθάνονται δικαιωμένοι με την τακτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και επίσης υπό αυτές τις συνθήκες αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος αρχηγός και μέσα στο κόμμα και του πιστώνεται πλήρως η καθαρότατη επικράτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η επιλογή των στελεχών, και φυσικά η πολύ μεγάλη νίκη σε αυτές τις εκλογές. Η στροφή της Νέας Δημοκρατίας σε ένα πιο φιλελεύθερο κόμμα όπου στην ουσία έχει επανιδρυθεί η Νέα Δημοκρατία και την φέρνει σε περισσότερο ευρωπαϊκά θεσμικά ”μέτρα” και ευρωπαϊκή τροχιά όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό σε ένα ακόμα πιο φιλελεύθερο και χριστιανοδημοκρατικό κόμμα με όρους ευρωπαϊκού λόγου.

Η εκτίμηση είναι ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση η Νέα Δημοκρατία θα κυμανθεί σε ένα ποσοστό 38%-40% καθώς προσωπική εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της 21η του Μάη είναι και το υψηλότερο που μπορεί να λάβει η Νέα Δημοκρατία.

ΣΥΡΙΖΑ

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει αμηχανία, απογοήτευση, και σκεπτικισμός για το αποτέλεσμα της κάλπης, το 20% της 21ης Μαΐου είναι ένα ποσοστό όπου ταρακούνησε την Κουμουνδούρου και την ταρακούνησε συθέμελα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα είναι ένα πληγωμένο θηρίο αυτή την στιγμή, είναι πεσμένο και ”ψυχορραγεί”. Είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψει την κατάσταση στο μικρό διάστημα μέχρι και τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει όμως να ανασυνταχθεί, είναι υποχρεωμένο ως κόμμα, αυτή την στιγμή είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αν θέλει να αισθάνεται και να είναι στην πραγματικότητα κόμμα εξουσίας οφείλει να ανασυνταχθεί ταχέως για να μπορέσει να μειώσει την διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, έτσι ούτως ώστε να μειώσει και την δυναμική της. Όσον αφορά τον καταμερισμό των εδρών στην επόμενη Βουλή αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει μία αποτίμηση της κατάστασης και της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στο κόμμα, το οποίο πρέπει να κάνει μία γενναία αυτοκριτική στο τι έφταιξε και είχε αυτή την πολύ μεγάλη καθίζηση που εξέπληξε τους πάντες, μέσα αλλά και έξω από το κόμμα, από φίλους και αντιπάλους.

Ίσως θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να αλλάξει την ρητορική, να αλλάξει τον προσανατολισμό της και την οπτική που έχει μέχρι στιγμής στην πολιτική και αν θέλει να το κάνει αυτό θα πρέπει να εξελίξει το κόμμα και να κάνει μία γενναία ανασυγκρότηση αλλά και ανανέωση στο πολιτικό της προσωπικό.

Βέβαια αν υπάρξει μεγαλύτερη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και χάσει ακόμα και την δεύτερη θέση εκεί τίθεται και ένα ερώτημα, το τι θα κάνει ο κύριος Τσίπρας, αν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ένα πρόσωποκεντρικό κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας το ανέδειξε, ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε κυβερνητικό κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο απόλυτος ηγέτης ακόμα και αυτή την στιγμή παρόλο τις κάποιες γκρίνιες για αυτήν την ήττα, ακόμα και στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. Αν αναλογιστούμε και την αυτοκριτική του εξαδέλφου του Γιώργου Τσίπρα για το τι έφταιξε για αυτή την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπου είναι η πιο ουσιώδης τοποθέτηση από ένα από τα βασικά στελέχη του κόμματος μέχρι στιγμής, οσον αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Όμως αν έρθει στην τρίτη θέση και παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος ο κ. Τσίπρας τότε πραγματικά τίθεται και το ερώτημα αν θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ η επέλθει η πλήρης διάλυση του κόμματος ή να μείνει στα ποσοστά προ 12ετίας στο 3% με 5%.

ΠΑΣΟΚ-Κιναλ

Ενθουσιασμός επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ-Κιναλ για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς έχει επιτευχθεί ο στόχος του διψήφιου ποσοστού που επιδίωκε καθ όλη την προεκλογική εκστρατεία ο αρχηγός του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ με την επίτευξη των στόχων όπως είχε θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και τα βασικά στελέχη του κόμματος, να υπάρχει δηλαδή ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό όπως ανέφερε στην προεκλογική εκστρατεία ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης χωρίς βέβαια να διευκρινίζει ποιο είναι αυτό, αισθάνεται δικαιωμένο. Βέβαια αυτήν τη στιγμή είναι κοντά στο 12% και αν θέλει πραγματικά να επανέλθει στην παλιά του δυναμική θα πρέπει να κάνει ένα γενναίο sprint τις επόμενες εβδομάδες για να μπορέσει να φτάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να προκαλέσει και την φθορά γιατί όχι και να το ξεπεράσει.

Αυτή τη στιγμή έχει στις τάξεις τους πολλά νέα πρόσωπα είναι ένα θετικό στοιχείο για το κόμμα, πολλά στελέχη του είναι νέα στην πολιτική και είναι άφθαρτα όπως και ο αρχηγός του, οπότε αν μπορέσει και εκμεταλλευτεί την κατάσταση τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στα ”σχοινιά” είναι μία πολύ καλή ευκαιρία από τρίτο κόμμα αν όχι να φτάσει οριακά σε ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όχι και να το ξεπεράσει και από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει μετά από χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ενθουσιασμός είναι υπέρμετρος και ήδη αυτή τη στιγμή δέχεται και την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πλέον ακραία πόλωση και επιθετικές εκατέρωθεν ρητορικές απέναντι στα δύο κόμματα. Αυτό που θα επιδιώξει και ήδη έχει αναφερθεί ο κύριος Ανδρουλάκης είναι ότι θέλει να κάνει το κόμμα, κόμμα αντιπολίτευσης και αργότερα κόμμα εξουσίας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και ένα μεγάλο στοίχημα για το ίδιο το κόμμα καθώς φαίνεται να αναγεννιέται από τις στάχτες του και προσπαθεί να αναδειχθεί πάλι σε ένα κόμμα εξουσίας και σε ένα κόμμα με την παλιά του αίγλη.

θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να αδράξει την ευκαιρία στην μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση η οποία θα είναι σε τρία ή τέσσερα χρόνια και να κυνηγήσει και τη κυβερνητική θητεία; Είδομεν.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Κοσσυφοπέδιο: Η τραγική προσωπικότητα της κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική Κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της μεγάλης Αλβανίας, και της “κοσοβοποίησης” της Θράκης και της Κύπρου

e-enimerosi

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi