Ενέργεια

Στην Κομισιόν το ελληνικό πλάνο ενίσχυσης της ενεργοβόρου βιομηχανίας με 50 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στο παρά ένα της λήξης της θητείας του ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό σχήμα επιδότησης ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Η περιβόητη στήριξη των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε προαναγγείλει τον περασμένο Φεβρουάριο ως ενίσχυση για το 2023 της βιομηχανίας παίρνει το δρόμο της με το θέμα να ολοκλήρωνεται πλέον από την επόμενη κυβέρνηση. Το ελληνικό σχήμα επιδότησης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επιδότηση ενεργοβόρων βιομηχανιών με βάση τους προσωρινούς κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η προαναγγελία του ελληνικού σχήματος είχε γίνει από τον κ. Σκρέκα τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις των υπόλοιπων τιμολογίων για τον μήνα Μάρτιο και δήλωσε ότι σύντομα θα υποβληθεί σχέδιο στην Κομισιόν για την επιδότηση και των βιομηχανιών κατά τη διάρκεια του 2023 με ποσό της τάξης των 50 ευρώ/MWh.

Ο κ. Σκρέκας είχε δηλώσει επίσης ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο ελληνικός μηχανισμός επιδότησης που αναμένει το πράσινο φως από την Κομισιόν για να υλοποιηθεί είναι σύμφωνα με τον μαθηματικό τρόπο που περιγράφει η επιτροπή στις αποφάσεις της και δεν αποκλίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ως βασική προϋπόθεση για την επιδότηση τη μείωση του EBITDA των βιομηχανιών το 2023 τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με το 2021, καθώς και ότι οι ωφελούμενες βιομηχανίες πρέπει να είναι έντασης ενέργειας. Μια πρόβλεψη στην οποία είχαν αντιδράσει όταν είχε προαναγγελθεί το ζήτημα, η ενεργοβόρος βιομηχανία σημειώνοντας ότι τίθενται αρκετοί περιορισμοί. Αντίδραση υπήρξε και για το γεγονός ότι στο σχήμα που είχε περιγράψει ο κ. Σκρέκας όπου για την ενίσχυση οι βιομηχανίες αυτές δε θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως παραμένει αδιευκρίνιστο εάν έχουν εξαιρεθεί οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει, ή πρόκειται να συνάψουν μακροχρόνια συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος, αλλά φαίνεται ότι η πρόβλεψη αυτή δεν έχει συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του ελληνικού αιτήματος. Από την πλευρά του κύκλοι της βιομηχανίας υποστηρίζουν πως ακόμη και αν το ελληνικό σχήμα εγκριθεί ταχύτατα από την Κομισιόν, για την εφαρμογή του απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και ως εκ τούτου είναι ζήτημα που θα πρέπει να χειριστεί η επόμενη κυβέρνησης και ο νέος υπουργός Ενέργειας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι το ελληνικό σχήμα έχει συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του χάλυβα, του αλουμινίου και του χαρτιού.

Πάντως του προσωρινού μηχανισμού για την ενίσχυση των βιομηχανιών εχουν κάνει χρήση πολλές ευρωπαϊκές χώρες συντάσσοντας τα δικά τους σχήματα πάνω στο πλαίσιο που έχει προτείνει η Κομισιόν. Ετσι, για παράδειγμα στη Γερμανία η μηνιαία επιδότηση καλύπτει οποιαδήποτε επιβάρυνση άνω των 130 ευρώ/MWh. Το γερμανικό μοντέλο ήταν ένα σχήμα που πρότεινε και η ΕΒΙΚΕΝ, όπου αντί της επιδότησης των 50 ευρώ/MWh, θα ήταν σκόπιμο η επιδότηση προϋπολογιστικά ανά μήνα να καλύπτει τη διαφορά άνω των 130ευρώ/MWH ή όποια άλλη τιμή καθοριστεί.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια στο πετρέλαιο και πτώση στα χρηματιστήρια μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

e-enimerosi

Φυσικό αέριο: Με τις αποθήκες γεμάτες βγαίνει από τον Χειμώνα η ΕΕ.

e-enimerosi

Τέλος οι 3D σεισμικές στην Κρήτη – Αποφάσεις ExxonMobil για γεωτρήσεις.

e-enimerosi