Γερμανία

Η άνοδος του AFD του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας.

Ακολουθούν μερικές από τις βασικές στιγμές στην άνοδο του Εναλλακτικού για τη Γερμανία (AfD), του πιο επιτυχημένου ακροδεξιού κόμματος της χώρας από τότε που ανέβηκαν οι Ναζί στην εξουσία.

2013 Η Εναλλακτική για τη Γερμανία ιδρύεται από μια ομάδα ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών ως κόμμα κατά του ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Το κόμμα θέλει η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει το γερμανικό μάρκο.

2015 Το κόμμα αλλάζει ακριβώς κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους αρχικούς ιδρυτές να παραιτηθούν. Ως το μόνο κόμμα που επέκρινε την πολιτική ανοιχτών θυρών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που άφησε να εισέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, βλέπει την υποστήριξη να αυξάνεται σταθερά.

Ένας συναρχηγός λέει ότι η τότε υπουργός ένταξης θα πρέπει να «αποβληθεί» στην Τουρκία, τη χώρα καταγωγής των γονιών της.

2017 Τον Ιανουάριο, ο περιφερειακός αρχηγός του AfD Bjoern Hoecke επιτίθεται στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος ως «μνημείο της ντροπής», λέγοντας ότι τα ιστορικά βιβλία πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο στα Γερμανά θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Σεπτέμβριο, το AfD γίνεται το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εισέρχεται στο εθνικό κοινοβούλιο για περισσότερο από μισό αιώνα, κερδίζοντας το 12% των ψήφων και γίνεται η επίσημη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Άλλα μέρη εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν μαζί της.

2018 Το AfD επιτυγχάνει υποστήριξη 16-18% στις δημοσκοπήσεις, το οποίο παραμένει το υψηλότερο επίπεδό του μέχρι το 2023.

2019 Το AfD έρχεται δεύτερο σε ψηφοφορία στην πολιτεία Thueringen, καταδεικνύοντας την έλξη του κόμματος στα πρώην κομμουνιστικά ανατολικά της χώρας.

Σε εθνικό επίπεδο, η υποστήριξη πέφτει μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων που σχετίζονται με τα μέλη του AfD και εν μέσω διχασμών σχετικά με την πολιτική.

2020 Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το AfD κερδίζει πίσω ορισμένους υποστηρικτές υποστηρίζοντας εκστρατείες κατά του αποκλεισμού.

2021 Η υπηρεσία εγχώριων κατασκοπευτικών υπηρεσιών της Γερμανίας BfV θέτει υπό παρακολούθηση το AfD ως ύποπτο ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το δημοκρατικό σύνταγμα της Γερμανίας. Γίνεται το πρώτο κόμμα που παρακολουθείται με αυτόν τον τρόπο μετά το τέλος της ναζιστικής εποχής το 1945.

2023 Τον Απρίλιο, το BfV κατατάσσει την οργάνωση νεολαίας του AfD ως εξτρεμιστική οντότητα που απειλεί τη δημοκρατία.

Τον Μάιο, το BfV λέει ότι τμήματα του AfD διαδίδουν ρωσική προπαγάνδα. Οι ηγέτες του AfD ζητούν τον τερματισμό των κυρώσεων στη Ρωσία.

Τον Ιούνιο, η υποστήριξη για το κόμμα αυξάνεται στο 17-19%, σε από κοινού δεύτερη θέση με τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, καθώς εκμεταλλεύεται τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, το κόστος της Πράσινης μετάβασης και μια νέα άνοδο της μετανάστευσης.

Ένας υποστηρικτής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) χαιρετίζει ναζιστικά κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, εν μέσω των εκτοξευόμενων τιμών της ενέργειας, στο Βερολίνο, Γερμανία, 8 Οκτωβρίου 2022. REUTERS/Christian Mang/

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: Reuters

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.