Ιστορία Πολιτισμός

Σχέση αρχαίας Κύπρου με αρχαίας Κίνας.

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύφθηκε από μια σουηδική αποστολή η οποία κατέταξε τα ειδώλια αυτά στην Κυπροαρχαϊκή εποχή και αποτελεί τεράστιο αρχαιολογικό εύρημα και ιστορικό θέμα, καθώς η συγκέντρωση χιλιάδων ειδωλίων σε ένα χώρο λατρείας δεν υπάρχει πουθενά παγκοσμίως εκτός από τους θαμμένους στρατιώτες στο Μαυσωλείο του Πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα. Στον θησαυρό της Κύπρου, 2.000 πήλινα αγάλματα με ανδρικές κυρίως μορφές και βοοειδή ζώα, ήταν τοποθετημένα ως αναθήματα σε ημικύκλιο γύρω από τον βωμό του ιερού.

Οι ανδρικές μορφές είχαν πολεμική ενδυμασία αλλά δεν ήταν οπλισμένες.

Το πλήθος από αγαλματίδια, τα πολλά πολεμικά άρματα που τα τραβούν τέσσερα άλογα επανδρωμένα από ηνίοχους και πολεμιστές με πλήρη πανοπλία, μερικά μπρούντζινα αγαλματίδια καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αγαλμάτων σε φυσικό μέγεθος τακτοποιημένα σε πλατιά ημικύκλια γύρω από έναν πέτρινο βωμό, καθιστούν την συγκεκριμένη ανακάλυψη τεράστιας πολιτιστικής αξίας.

Τα δύο τρίτα περίπου από τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Σουηδία το 1931 και αποτελούν σήμερα τον πυρήνα των κυπριακών συλλογών του Μουσείου Μεσογειακών Αρχαιοτήτων (Medelhavsmuseet) της Στοκχόλμης.

Περίπου 12.000 από τα συνολικά 18.000 κινητά ευρήματα, συσκευάστηκαν σε 771 ξύλινα εμπορευματοκιβώτια και μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς από τη Λευκωσία στην Αμμόχωστο, και από εκεί με πλοίο στη Σουηδία. Στη Σουηδία βρίσκεται επίσης το σύνολο των διαγνωστικών οστράκων.

Αυτή τη στιγμή τα 1.500 ειδώλια βρίσκονται στην Σουηδία ενώ τα υπόλοιπα 500 ειδώλια που παρέμειναν στη Λευκωσία, αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πρωτεύουσας του νησιού.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών.

e-enimerosi

Σύμβολα που συνδέουν όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς σαν να ήταν ένας παγκόσμιος.

e-enimerosi

Λυδία λίθος: Που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες την πέτρα που εύρισκαν στο όρος Τμώλος της Λυδίας στη Μικρά Ασία.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies