Άρθρα Ρεπορτάζ

Η ψήφος της ομογένειας γίνεται πράξη.

Γράφει ο Τέρενς ΚουίκReal.gr

Επιτέλους! Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο, ένας νόμος σε ένα άρθρο, που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Καταργεί όλες τις απαγορεύσεις για εκείνους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους σε όποια πόλη της Ελλάδας από την οποία κατάγονται.

Ιστορική στιγμή. Και ταυτόχρονα η απόλυτη δικαίωση της Realnews. Της μοναδικής εφημερίδας που μετά την ομογενειακή απουσία στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, όταν ψήφισαν λιγότεροι από 25.000 Ελληνες του εξωτερικού, έθεσε στις 18 Ιουνίου με αναλυτικό άρθρο το όλο ζήτημα. Ακριβώς όπως το περιγράφει ο νόμος που κατατέθηκε τη Δευτέρα. Αναλύοντας επίσης τα αριστερόχρωμα εμπόδια ή την αδιαφορία όλα αυτά τα μεταπολιτευτικά χρόνια, κατά τα οποία οι ομογενείς κατατάσσονταν σε ψηφοφόρους δεύτερης κατηγορίας ή μηδενικής κατηγορίας.

Ποιους αφορά αυτό το νομοσχέδιο; Αφορά Ελληνες πολίτες οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων, ανεξαρτήτως οροφής ηλικίας και ομογενειακής γενιάς, είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό (εργαζόμενοι, σπουδαστές, επισκέπτες) κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δίνεται συνεπώς η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους Ελληνες πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς.

Στο άρθρο μας στις 18 Ιουνίου στην «R» είχαμε επισημάνει καταληκτικά ότι μετά τις εκλογές της 25ης του ίδιου μήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φέρει το ταχύτερο δυνατό το νέο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Ηταν η πληροφορία που μας είχε δώσει προεκλογικά σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και σήμερα υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Πεπεισμένος ότι μετά τις δεύτερες εκλογές η Βουλή θα έβρισκε 200 και πλέον ψήφους για να περάσει χωρίς τα αριστεροβαρή εμπόδια (τα είχαμε περιγράψει στο προγενέστερο άρθρο μας).

Εκ των πραγμάτων, επαληθεύεται ο κ. Βορίδης, δεδομένου ότι ο καινούργιος νόμος θα ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ (παρακαταθήκη της απόφασης που είχε λάβει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά), την Πλεύση Ελευθερίας, με τη σαφή δήλωση πριν από λίγες ημέρες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και την Ελληνική Λύση, καθώς ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε δηλώσει επί λέξει τα εξής: «Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Ελληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθείς Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Ελληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος. Είναι Ελληνες, πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».

Η «R», η εφημερίδα που αποδεδειγμένα είναι στο πλευρό των Ελλήνων της Διασποράς, όπως όλα τα μέσα του Realgroup, ζήτησε το σχετικό σχόλιο του κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, προέδρου της τεράστιας ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης (η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ελληνισμού μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

«Η Δημοκρατία και το Σύνταγμα απαιτούν να παρέχεται στους πολίτες ίσο δικαίωμα ψήφου. Τόσα χρόνια στερούσαν αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα στην πλειοψηφία των Ελλήνων στο εξωτερικό. Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης ασκούσε συνεχώς πιέσεις σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα γι’ αυτό το θέμα. Επικροτώ την πρόταση για άρση των υφιστάμενων περιορισμών σε αυτό το δικαίωμα ψήφου. Ο νέος νόμος θα ενώσει την Ελλάδα με τους πολίτες της, όπου κι αν κατοικούν. Θα οικοδομήσει μια ισχυρότερη γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της δυναμικής Διασποράς», αναφέρει.

Ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Τορόντο του Καναδά Αντώνης Αρτεμάκης μάς είπε: «Επιτέλους η Ελλάδα μάς αντιμετωπίζει με ισότιμο τρόπο. Περήφανοι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων, μπορούμε να ψηφίζουμε και από τους τόπους που είμαστε οι καλύτεροι πρέσβεις της πατρίδας μας. Εύχομαι και εις ανώτερα. Μπράβο σε αυτούς που είναι μέρος του αγώνα για μια πιο ανθρώπινη συνεννοήσιμη κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σικάγο Κώστας Χανιωτάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του: «Δεκαετίες ολόκληρες στερηθήκαμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να ψηφίζουμε στον τόπο όπου τιμούμε την Ελλάδα, όπως θα το κάναμε αγοράζοντας ένα αεροπορικό εισιτήριο και πηγαίνοντας στις ιδιαίτερες πατρίδες μας να ψηφίσουμε. Θα ήταν πατριωτική απόφαση να τον ψηφίσουν και οι 300 της Βουλής, για να αποδείξουν ότι δεν είμαστε οι Ελληνες του εξωτερικού μόνο όταν μας έχουν ανάγκη».

Επίσης, όπως μας ενημέρωσε από τη Γερμανία η ομογενειακή ιστοσελίδα e-enimerosi .com, του δημοσιογράφου Χρήστου Μουρτζούκου, το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Ελληνισμού, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, καλωσορίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει τους ισχύοντες περιορισμούς για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών: «Θεωρούμε πως τα όσα ανακοινώθηκαν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Εύσημα για τον νέο νόμο απένειμε και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Καΐρου Χρήστος Καβαλής: «Ηταν ένα πάγιο αίτημα και του Ελληνισμού εδώ στην Αίγυπτο και χαιρόμαστε που το δικαίωμά μας γίνεται πράξη».

Και κλείνω αυτό το άρθρο με το θέμα της επιστολικής ψήφου. Στη συζήτησή μας με τον κ. Βορίδη είχαμε αναφερθεί και σε αυτό το θέμα και από τότε μου είχε διατυπώσει τα τεχνικά προβλήματα, για τα οποία μίλησε την περασμένη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ωστόσο και οι δύο διαβεβαιώνουν ότι, σε δεύτερη φάση, όταν θα λυθούν τα τεχνικά ζητήματα, θα καθιερωθεί και η επιστολική ψήφος, ένα σύστημα που το έχουν αρκετές χώρες, όπως, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Σημαντικές συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού στην Αθήνα σήμερα τρίτη19 Σεπτεμβρίου.

Χρήστος Μουρτζούκος

ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΔΩ ΤΩΡΑ Ή ΟΧΙ;

Εβίτα Μανούδη

Τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies