Συμβουλές διατροφής

Κρεμμύδι: Το λαχανικό που αξίζει τα δάκρυα μας.

Γράφει η Γερακάκη Στυλιανή.

Το κρεμμύδι με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa)  είναι το πιο διαδεδομένο και το πιο ευρέως καλλιεργημένο λαχανικό του γένους Allium.

Το σκόρδο, το πράσο επίσης συμπεριλαμβάνονται στο γένος αυτό.

Όμως το αγαπημένο μας κρεμμύδι αυτό το ευσυγκίνητο, δακρύβρεκτο λαχανικό που κλαίει μαζί με εμάς, με την τόσο χαρακτηριστική οσμή και γεύση, έχει μια ξεχωριστή και αναντικατάστατη πάντα θέση στην κουζίνα μας.

Γιατί εκτός από την ιδιαίτερη γεύση που δίνει στα φαγητά και στις σαλάτες μας, μας προσφέρει απλόχερα πολλά οφέλη για την υγεία μας χαρίζοντας στον οργανισμό μας πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

Το κρεμμύδι έχει μεγάλη  ιστορία και μεγάλο παρελθόν.

Μας έρχεται από την νοτιοανατολική Ασία, η οποία είναι η πιθανή γενέτειρα των κρεμμυδιών και είναι γνωστό για τα οφέλη του εδώ και χιλιάδες  χρόνια.

Το κρεμμύδι όμως δεν είναι μόνο ένα απλό μαγειρικό φυτό που χαρίζει στα φαγητά μας αυτή την ιδιαίτερη γεύση.

Είναι από εκείνα τα λαχανικά που λειτουργούν ως φάρμακα στον οργανισμό μας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών με σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, αφού αποτελεί πηγή πολλών φυτοθρεπτικών συστατικών.

Τέτοιες αναφορές σχετικά με τα πολλά ιατρικά οφέλη του βρίσκουμε και στην αρχαία Ελλάδα στον Ηρόδοτο, στον Θεόφραστο, στον Διοσκουρίδη και στον Ιπποκράτη.

ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ

Το κρεμμύδι είναι «ταπεινό» κι όμως είναι από εκείνα τα λαχανικά που δεν θα λείψουν ποτέ από καμιά κουζίνα. Χαρίζει μοναδικό άρωμα στα φαγητά μας και είναι το φυσικό γλύκισμα της κουζίνας μας.

Στην ελληνική αλλά και στην διεθνή κουζίνα, σε όλες τις παραδόσεις και πολιτισμούς, το κρεμμύδι  είναι τόσο βασικό συστατικό  που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ένα φαγητό χωρίς να έχει την παρουσία του μέσα.

Χάρη στην έντονη προσαρμοστικότητα που έχει σχεδόν όλα τα φαγητά το αποδέχονται, αφού δένει  με όλες τις αγαπημένες μας συνταγές.

Το σημαντικότερο σε αυτό όμως το λαχανικό, είναι ότι συνδέει τόσο όμορφα την γεύση με την υγεία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το κρεμμύδι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό τόσο στην όψη όσο και στο εσωτερικό του. Η φύση φρόντισε να το προστατέψει ώστε να μπορεί να επιβιώνει σε όλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, γι αυτό και περιβάλλεται από σαρκώδη φύλλα. Η  φροντίδα της φύσης και η σοφία της, δεν του χάρισε μόνο αυτό αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής όταν φτάσει σε εμάς.

Το περιτύλιγμα του μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό, αλλά το βάθος του αξίζει να το εξερευνήσουμε για να καταλάβουμε τα πολλά και αναντικατάστατα οφέλη που έχει για την υγεία μας.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ

Τα οφέλη που μας προσφέρει το κρεμμύδι και θωρακίζει την υγεία μας, προκύπτουν από τα πραγματικά πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχει, με τα οποία εφοδιάζει τον οργανισμό μας.

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε θείο, κάλιο, ασβέστιο, Βιτ. C, Βιτ. Β6, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο κ.α.

Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιαιμοπεταλιακή , αντιθροβμωτική  και αντιασθματική δράση.

Ας ξετυλίξουμε  μερικές από τις πολύτιμες και ευεργετικές δραστηριότητες του κρεμμυδιού.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ-ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Το κρεμμύδι μας προσφέρει την πιο σημαντική προστασία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, την προστασία των κυττάρων μας ώστε να είναι υγιή.

Λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας, αναστέλλοντας την διαδικασία της οξείδωσης, που οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων, η οποία με την σειρά της συμβάλει στην δημιουργία σοβαρών ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Περιέχει σημαντικές πηγές Βιταμίνης C και ανόργανο μαγγάνιο, τα οποία είναι από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα  θρεπτικά συστατικά, για το «χτίσιμο» της αντιοξειδωτικής προστασίας του οργανισμού μας σε κυτταρικό επίπεδο.

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΡΑΣΗ

Με τις πολλές και σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες  που περιέχει, προστατεύει το σώμα μας από την δημιουργία φλεγμονής  (κυρίως της χρόνιας φλεγμονής),  η οποία όταν αρχίσει και δημιουργείται στον οργανισμό, μας ανοίγει τον δρόμο δυστυχώς και αναπτύσσει το κατάλληλο έδαφος για την εμφάνιση σοβαρών καταστάσεων στην υγεία μας.

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Η αντιφλεγμονώδη δράση του κρεμμυδιού οφείλεται  στα φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες που μάχονται κατά των βλαβερών ελεύθερων ριζών,  οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες.

Τα φλαβονοειδή  ενεργοποιούν ένζυμα, τα οποία μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων κ.α

Δύο πολύ σημαντικές υποομάδες φλαβονοειδών  βρίσκονται στο κρεμμύδι, οι ανθοκυανίνες και οι φλαβανόλες.

ΚΟΥΕΡΣΕΤΙΝΗ

Μια πολύτιμη φλαβονόλη  που βρίσκεται  αρκετά συμπυκνωμένη και σε  υψηλή περιεκτικότητα στο κρεμμύδι, με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, είναι η κουερσετίνη ή κερκετίνη, η οποία βοηθάει στην προστασία από καταστάσεις  υγείας που προκαλούν φλεγμονή, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Επομένως όταν καταναλώνουμε συχνά κρεμμύδι, βοηθάμε την υγεία της καρδιά μας.

Οι ενώσεις θείου που περιέχονται σε αυτό, πιθανόν να λειτουργούν ως αντιπηκτικοί παράγοντες ενάντια στην συσσώρευση αιμοπεταλίων, όπως επίσης πιθανόν να μειώνουν και τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται και οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε παθήσεις της καρδιάς ( έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, αθηροσκλήρωση).

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το κρεμμύδι επίσης βοηθάει στην ενίσχυση και την προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, του άγρυπνου «φρουρού» του οργανισμού μας, που μας παρέχει προστασία από κάθε ξένο εισβολέα που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο σώμα μας.

Το σελήνιο που περιέχουν τα κρεμμύδια εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες και οποιονδήποτε ξένο οργανισμό εισέλθει, με σκοπό να βλάψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το κρεμμύδι είναι από τα λαχανικά (όπως το σκόρδο, το μπρόκολο και το άγριο πράσο), που έχουν την ικανότητα να συσσωρεύουν το σελήνιο από το έδαφος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το κρεμμύδι έχει ακόμη πάρα πολλά απίστευτα οφέλη για την υγεία μας τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν ως τώρα προϊόν έρευνας.

Μέχρι να μας ξετυλίξει λοιπόν όλα του τα μυστικά, όπως κι αν  προτιμάμε να το καταναλώνουμε ωμό ή μαγειρεμένο, το κρεμμύδι θα παραμένει  ένα ακριβό δώρο της φύσης που θα αξίζει πάντα τα δάκρυα μας.

Η Γερακάκη Στυλιανή σπούδασε στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου στην ειδικότητα “ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ” και είναι κάτοχος “Βεβαίωσης Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ” από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Επίσης είναι κάτοχος 2 υποτροφιών με βαθμολογικά κριτήρια.

Είναι απόφοιτη του “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ”.

Έχει αρθρογραφήσει για θέματα διατροφής και υγείας σε πολλά διαδικτυακά περιοδικά και ιστοσελίδες. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη σελίδα της στο Facebook εδώ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το σωστό γεύμα μετά το γυμναστήριο!

e-enimerosi

Διαταραχές πρόσληψης τροφής – Μια υπόθεση διαχρονική.

e-enimerosi

Υγιές δέρμα και ανοσοποιητικό – άμεση σχέση.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies