Γερμανία

Bundesbank: Η γερμανική οικονομία τερματίζει την ύφεση – αλλά τα ερωτηματικά αυξάνονται.

Η γερμανική οικονομία πιθανότατα πάλεψε για να βγει από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Όμως το περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται.  

Σύμφωνα με την Bundesbank, η γερμανική οικονομία αφήνει πίσω της την ύφεση. «Η γερμανική οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να έχει αυξηθεί ελαφρά ξανά το δεύτερο τρίμηνο», γράφουν οι οικονομολόγοι στη μηνιαία έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Όμως τα ερωτηματικά πίσω από την ήδη υποτονική ανάκαμψη αυξάνονται. «Η οικονομική ανάπτυξη στην περαιτέρω πορεία του έτους θα μπορούσε να είναι πιο διστακτική από ό,τι αναμενόταν στις προβλέψεις του Ιουνίου», αναφέρει η έκθεση. Για το τρέχον έτος, η Bundesbank είχε πρόσφατα υποθέσει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωνόταν κατά 0,3%.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν μικρή ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στα τέλη του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, διολισθώντας σε τεχνική ύφεση. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο την επόμενη Παρασκευή (25 Αυγούστου). Εάν οι οικονομολόγοι της Bundesbank έχουν δίκιο στην εκτίμησή τους, το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι λίγο πάνω από το μηδέν. Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, κορυφαίοι οικονομολόγοι αναμένουν ένα μίνι συν 0,2% για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

Στην τρέχουσα έκθεσή της, η Bundesbank αιτιολογεί την εκτίμησή της επισημαίνοντας τη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία πάσχει εδώ και πολύ καιρό. Εκτός από την εύρωστη ακόμη αγορά εργασίας, σε αυτό συνέβαλαν και οι έντονες αυξήσεις των μισθών. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών δεν αυξήθηκε περαιτέρω. Ειδικά ο κλάδος των υπηρεσιών είναι πιθανό να έχει ωφεληθεί από την ανάπτυξη, γράφουν οι οικονομολόγοι. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά δαπανούν πρόσφατα πολύ περισσότερα για ταξίδια. Στο λιανικό, επίσης, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί ελαφρά πρόσφατα. Αντίθετα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία συρρικνώνονται.

Ο κλάδος συνεχίζει να αντλεί από τις υψηλές παραγγελίες του και τα σημεία συμφόρησης στην παράδοση μειώνονται επίσης. Ταυτόχρονα όμως οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώνονται. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης ασκούν πίεση στην προθυμία των εταιρειών να επενδύσουν. Η εξέλιξη επιβάρυνε επίσης τη ζήτηση για κατασκευαστικές υπηρεσίες «συνεχίστηκε σε σημαντικό βαθμό». Το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών σε εθνικό επίπεδο κατέρρευσε κατά 27%. Οι ανησυχίες αυξάνονται στον κλάδο ενόψει της εξέλιξης: Ο αέρας γίνεται «παχύτερος και αραιότερος», προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών Κατασκευών. 

Οι ειδικοί γίνονται τώρα πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την αγορά εργασίας, η οποία είναι εύρωστη εδώ και πολύ καιρό. Καθώς προχωρά το έτος, «τόσο η διστακτική οικονομική ανάκαμψη» όσο και ο τερματισμός των «μέτρων πολιτικής για την αγορά εργασίας», όπως τα μαθήματα γλώσσας και ένταξης για Ουκρανούς πρόσφυγες, για παράδειγμα, είναι πιθανό να «αυξήσουν περαιτέρω την ανεργία».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: © Monika Skolimowska / dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Το γερμανικό παιδικό διαβατήριο θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν.

e-enimerosi

«Διαιρεμένη» βλέπουν τη Γερμανία οι 6 στους 10.

e-enimerosi

Εκλογές στη Βαυαρία και στην Έσση: Διατήρηση των κυβερνητικών συνασπισμών και ενίσχυση της ακροδεξιάς το πιθανότερο αποτέλεσμα.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies