Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Η εγκατάλειψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνιστά εθνοκάθαρση.

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμα την κατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ οι ευρωβουλευτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά των υπευθύνων και την επανεξέταση των σχέσεων της ΕΕ με το Μπακού.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο καταδικάζει «απερίφραστα την προσχεδιασμένη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 19 Σεπτεμβρίου», η οποία, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σαφή παραβίαση προηγούμενων προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός.

Με πάνω από 100.000 Αρμένιους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον θύλακα μετά την τελευταία επίθεση, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση και καταδικάζουν απερίφραστα τις απειλές και τη βία που διαπράττουν τα αζερικά στρατεύματα κατά των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Καλούν επίσης την ΕΕ και τα κράτη μέλη να προσφέρουν αμέσως όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση.

«Να τιμωρηθούν οι Αζέροι αξιωματούχοι»

Το Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει «συγκλονισμένο από την τελευταία επίθεση του Αζερμπαϊτζάν» και καλεί την ΕΕ να εγκρίνει στοχευμένες κυρώσεις κατά των κυβερνητικών αξιωματούχων στο Μπακού «που ευθύνονται για πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Το ΕΚ θεωρεί ότι Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων στον θύλακα. Μάλιστα οι ευρωβουλευτές ζητούν να διερευνηθούν «οι παραβιάσεις που διαπράττονται από τα αζερικά στρατεύματα που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία «για τις αλυτρωτικές και εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιχλάμ Αλίγιεφ και άλλων Αζέρων αξιωματούχων που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας», οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν το Μπακού για κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό. Καταδικάζουν επίσης τη συμμετοχή της Τουρκίας στον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν και την πλήρη υποστήριξή της στις επιθέσεις τόσο το 2020 όσο και το 2023, και την καλούν να αποτρέψει την σύμμαχό της από τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες.

 Η ΕΕ να επαναξιολογήσει τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν

Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να προβεί σε συνολική επανεξέταση των σχέσεών της με το Μπακού. Η ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με μια χώρα όπως το Αζερμπαϊτζάν, «η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις και έχει ανησυχητικές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ασύμβατη με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Παροτρύνουν την ΕΕ να αναστείλει τυχόν διαπραγματεύσεις για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με το Μπακού και, σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί, να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ για την απλούστευση της έκδοσης βίζα με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης ή σημαντικών υβριδικών επιθέσεων κατά της Αρμενίας, για πλήρη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 491 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 36 αποχές.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η Τουρκία στέλνει όπλα στη Λιβύη κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Χένρι Κίσινγκερ: Ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες πολέμου στον κόσμο.

e-enimerosi

Τελεσίγραφο του Ισραήλ στην Χαμάς: Ή παραδίδετε τους ομήρους ή συνεχίζουμε τον πόλεμο.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies