Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Μία σημαντική πρωτοβουλία των ελληνικών συλλόγων συλλόγων και φορέων Ρήνου-Νέκαρ και του ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης πήρε σάρκα και οστά την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στο ομώνυμο πανεπιστήμιο.

Σε ένα πανεπιστήμιο όπου το 2006 επαναπάτρισε ένα θραύσμα (8 με 10 εκατοστά) από την ζωοφόρο του Παρθενώνα το οποίο κατείχε από το 1881. Η σημαντικότητα αυτής της κίνησης του Πανεπιστημίου είναι ότι το έπραξε δίχως να ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα.
Έτσι σε μία πράξη ισχυρού συμβολισμού το ευρωπαϊκό ίδρυμα Ελληνισμού πραγματοποίησε την συγκεκριμένη εκδήλωση για να τιμήσει την πόλη αλλά και το ίδιο το πανεπιστήμιο για την πολύ σημαντική πράξη απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τον ελληνικού πολιτισμό.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η κ. Μαρία Κεχρή γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Στουτγκάρδη. Στην συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης συμμετείχαν: ο κ. Άγγελος Χανιώτης του Ινστιτούτου έρευνας του πανεπιστημίου του Πρίνστον, ο ομότιμος καθηγητής στο Tonio Hölscher από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, η κ. Κατερίνα Τιτή αναπληρώτρια καθηγήτρια έρευνας Διεθνούς δικαίου στο Εθνικό Κέντρο επιστημονικής έρευνας της Γαλλίας, και η κ. Lisa Badum βουλευτής της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Την συζήτηση συντόνισε η κ. Κυργιανή Εφραιμίδου, αναπληρώτρια πρόεδρος του συνδέσμου γερμανοελληνικών εταιρειών στη Γερμανία.

Ο κ. Άγγελος Χανιώτης ανέδειξε το μουσείο της Ακρόπολης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια το βρετανικό μουσείο έλεγε πως δεν υπάρχει χώρος για τα γλυπτά του Παρθενώνα, τώρα όμως υπάρχει το μουσείο της Ακρόπολης και υπάρχει χώρος που περιμένει την επιστροφή των γλυπτών. Επίσης τόνισε την νομική προσέγγιση της επιστροφής των γλυπτών και στην ανάγκη να επιστραφούν πίσω. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έθεσε, πως σε μία συμφωνία αν λείπουν κάποιες γραμμές κάποιος νότες, τότε η συμφωνία αυτή είναι ελλιπείς, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ανάδειξη ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα λείπουν από το μέρος όπου θα πρέπει να βρίσκονται.

Η κ. Lisa Badum τόνισε την σημαντικότητα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, πως πολλά από τα αρχαία τα οποία είναι 200 χρόνια εκτός Ελλάδος θα πρέπει να επαναπατριστούν και τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να επιστραφούν τον τόπο καταγωγής τους. Ανέφερε πως ο ελληνικός πολιτισμός είναι υψηλός πολιτισμός και επίσης έδωσα έμφαση στο ότι δεν θα πρέπει να εξαφανίσουμε ή να αγνοούμε τα αρχαία που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Συνεχίστε λέγοντας πως πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με το βρετανικό μουσείο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και το βρετανικό κοινοβούλιο, θα πρέπει αυτό να πάρει την απόφαση για την επιστροφή των γλυπτών. Μετά από 200 χρόνια είναι επιτακτική ανάγκη να επιστραφούν τα γλυπτά από το βρετανικό μουσείο.
Σε επερώτησή μας για το <<πόσο σημαντικό είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι Έλληνες της Γερμανίας μαζί με την γερμανική βουλή για την επιστροφή όλων των Ελληνικών αρχαιοτήτων>>;
Τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η επικοινωνία και να υπάρχει ένας μοχλός πίεσης προς το βρετανικό μουσείο, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτό είναι καθαρά απόφαση της Ελληνικής και της βρετανικής κυβέρνησης, του Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Διεθνής κοινότητα είναι απλά να πιέσει για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά όπως ξανά τονίζει η ίδια είναι καθαρά απόφαση της Ελλάδας και της Αγγλίας.

Η κ. Κατερίνα Τίτη στην ερώτησή μας για το πόσο σημαντική είναι η προώθηση της επιστροφής των γλυπτών:
Εξήγησε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η Ελλάδα να ζητάει την επιστροφή των μαρμάρων και να μένει το θέμα στην επικαιρότητα. Ανέφερε το παράδειγμα πολλών επιστροφών σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς που λαμβάνουν χώρα, για να τονίσει ότι διεθνώς οι νοοτροπίες αλλάζουν.
Η κ. Μαρία Κεχρή, γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Στουτγκάρδη, σε ερώτησή μας τι θα πρέπει να πράξει από την μεριά της η ομογένεια;

Ανέφερε, είναι σημαντικό να πιέσει η ελληνική ομογένεια για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και να αναδείξει μέσα από τις δράσεις της, την ανάγκη του να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν. Θα πρέπει μέσα από την επαφή που έχει με φίλους της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού αλλά και τους θεσμούς όπου διαμένουν, να τονίσουν το πόσο σημαντικό είναι να επιστραφούν τα γλυπτά αλλά και όλες οι αρχαιότητες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας πίσω στο σπίτι τους.






















Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.