Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανίαΕιδήσεις και ΝέαΕπενδύσειςΟικονομία

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΕ ΤΟ 40% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΟΥ;

Γράφει η Εβίτα Μανούδη

Μπορείς να διατηρήσεις την ίδια ποιότητα ζωής σου, έχοντας μονάχα το 40% του εισοδήματός σου;
Οι 12 ατρόμητοι χαρακτήρες ανθρώπων!
Πόσο χαμηλή ακριβώς θα είναι η γερμανική σύνταξη;

 

Με τον Νόμο περί βιωσιμότητας της συνταξιοδότησης (Rentenversicherungs- Nachhaltigkeitsgesetz, 23.5.2003) αποφασίσθηκε απο το Γερμανικό Κοινοβούλιο η μείωση των κρατικών συντάξεων σταδιακά σε χρονικές φάσεις. Βάσει Νόμου, μέχρι το 2030 η σύνταξη θα μειωθεί στο 43% του μέσου καθαρού μηνιαίου εισοδήματος για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η περαιτέρω δυνατότητα πληρωμής συντάξεων. Στο άρθρο § 154 παράγραφο 3 SGB VI έχει καθορισθεί η σταδιακή μείωση ήδη από το 2004!  (Πηγή: § 154 SGB 6 – Einzelnorm (gesetze-im-internet.de).

Βάσει του κρατικού γερμανικού συνταξιοδοτικού φορέα (Deutsche Rentenversicherung Bund) και της πρόγνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών και Κοινωνικών Zητημάτων της Γερμανίας, η μηνιαία σύνταξη που θα λάβετε:

όσοι συνταξιοδοτηθείτε μετά το 2030, θα είναι το περίπου το 43% του μέσου μηνιαίου καθαρού εισοδήματός σας.

– όσοι συνταξιοδοτηθείτε μετά το 2040, θα είναι το περίπου το 41% του μέσου μηνιαίου καθαρού εισοδήματός σας.

Επομένως, θα σας λείπει από το πορτοφόλι σας περίπου το 60% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός  σας!!

 

Και τι κάνεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;

Αντλώντας πραγματικά παραδείγματα απο την επαγγελματική μου ζωή, ίσως ταυτιστείς με κάποια ή κάποιες από τις παρακάτω στάσεις – συμπεριφορές.

Αφού δείς τον εαυτό σου σε κάποιον ή κάποιους απο τους κυριότερους τύπους συμπεριφορών, κάνε αν θέλεις, καλέ μου αναγνώστη, ακόμη 3 πράγματα :

  1. Μελέτησε, ψάξου, ερεύνησε, κατανόησε τα πραγματικά δεδομένα, διαπίστωστε το μέγεθος και έκταση του προβλήματος που θα αντιμετωπίσεις και εξέτασε πόσα χρήματα θα λείπουν απο το πορτοφόλι σου,

  2. Άρχιζε να διαγράφεις πόσα πράγματα στην ζωή σου ΔΕΝ θα μπορείς να κάνεις στο μέλλον, αφού δεν θα σου φτάνουν τα χρήματα. Θα χρειαστεί να περιοριστείς, να στερηθείς επιθυμίες σου και να ζείς με το οικονομικό άγχος και τις συνεπαγόμενες ανησυχίες. Η πρόληψη και η μέριμνα και εδώ . . . ΣΩΖΕΙ ! Σώζει την «υγεία του πορτοφολιού» σου και την «υγεία» – ισορροπία του βιοτικού επιπέδου σου αλλά και της ποιότητας ζωής σου στο μέλλον.

  3.  Συλλογίσου ποιες συνέπειες επιφέρει και τι οικονομικό αντίκτυπο έχει ή κάθε αντίληψη, το κάθε συμπεριφορικό σφάλμα ή εσφαλμένη πεποίθησή σου που διατηρείς στην ζωή σου.

 

Οι 12 ατρόμητοι χαρακτήρες ανθρώπων!

– Ο χαλαρός και πιστός χριστιανός

«Δεν βαριέσαι . . . κάτι θα κάνουμε». Έχει για όλους ο Θεός. Υγεία να μας δίνει ο Θεός, θα τα καταφέρουμε». 

– Ο έχω ακόμη χρόνο μπροστά μου

«Εντάξει, cool. Εγώ έχω ακόμη μπροστά μου χρόνια. Τι ; Απο τώρα θα προνοήσω, θα μεριμνήσω και θα αποταμιεύω; Και πως θα μαζέψω χρήματα για την Πάρο με την Μαιρούλα; Άσε που ότι μένει το καταλώνω στην διασκέδαση, στο φαγητό έξω και στα λούσα. Έχω και το δάνειο για το αυτοκίνητο που πήρα». Παθών του Financial Inflation και όσα έχει, τόσα θα ξοδεύει. Η σύσταση «ξεκίνα καλύτερα τώρα με 50 € ,όσο είσαι νέος, για να μην πληρώσεις μετά 300€ για να καλύψεις τα χαμένα χρόνια, το χαμένο ανατοκισμό και τα opportunity costs», δεν τον συγκινεί. Η αμέλεια, η άγνοια και ο ωχαδερφισμός θα του στιχοίσουν δυστυχώς ακριβά. Η άγνοια και η ημιμάθεια θα παραμένουν πάντα η πηγή του προβλήματος.

– Ο καχύποπτος

«Αυτά είναι κινδυνολογίες». Δεν έχει καταλάβει εντωμεταξύ τίποτα. Δεν έχει καν ελέγξει τα πραγματικά δεδομένα και ότι έχει ήδη ψηφιστεί. Γιατί; Γιατί πάσχει απο 2 συμπεριφορικά οικονομικά γνωστικά σφάλματα. Αυτό της ”αγκύρωσης- anchoring” και αυτό του ”endowment effekt”: «έχω ήδη αποφασίσει, μην με μπερδεύεις με αλήθειες και πραγματικά γεγονότα». Το αποδίδω απλά και σε ελεύθερη μετάφραση για να μην αναλύσω ακαδημαικά και το ξεχειλώσω το θέμα. Ωστόσο, αυτός ο τύπος ανθρώπου ταρακουνιέται συθέμελα μόλις ασχοληθεί σοβαρά, κοντά στα 50 του, με την Renteninformation (ενημέρωση για την προσδοκώμενη σύνταξη) . Εκεί αντιλαμβάνεται για τα καλά την έκταση και σοβαρότητα του προβλήματος. Τρέχει να προλάβει να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Για αυτόν τον λόγο είναι ικανός να αποταμιεύσει έπειτα ακόμα και το 20- 30 % του καθαρού του εισοδήματος μπας και σωθεί!

– Ο χαλαρός και εξαρτημένος απο την βοήθεια του Κράτους

«Δεν βαριέσαι . . . Η Γερμανία είναι Κράτος Πρόνοιας. Θα μας βοηθήσει». Ναι είναι, αλλά όχι για τους συνταξιούχους. Αυτό αυτοαποδεικνύεται απο τη πραγματικότητα. Τώρα, αν εσύ θέλεις να τηρείς φρούδες ελπίδες μελλοντικά, να χάσεις τον οικονομικό αυτοπροσδιορισμό σου και να εξαρτάσαι απο το Κράτος ή απο κοινωνικές δομές (;) . . . σεβαστό. 

– Ο ανίδεος και επίκινδυνος

«Εγώ είμαι καλά αμειβόμενος – υψηλόμισθος. Έχω έξτρα σύνταξη από τον εργοδότη και ένα λογαριασμό στοn Broker XΨ που επενδύω. Νομίζω θα είμαι καλά.» Εναλλακτικά, εάν δεν έχει κάτι απο αυτά τα 2, έχει ένα πλάνο στην Τράπεζά του, αλλά δεν έχει υπολογίσει ποτέ αναλυτικά πόσα χρήματα θα του λείπουν και πόσα θα έχει στην τσέπη του, κατόπιν κρατήσεων και πληθωρισμού. Είναι επικίνδυνος, γιατί η άποψή του εκπορεύεται στις παρέες, φίλους και συγγενείς. Τελευταία στιγμή  θα ταρακουνηθεί και θα αντιληφθεί το λάθος του, μόλις λάβει την Renteninformation ή ψαχθεί καλύτερα. ίδια αντίδραση, όπως ο καχύποπτος. Επίσης, είναι κολλητός με τον τύπο «κάτι θα πάρω από Ελλάδα». 

– Ο βαρεμένος, ατάραχος και δεν θέλω τέτοια τώρα στο κεφάλι μου

«Ρε τι λέτε ρε, που θα σκεφτώ για το άυριο; Αφήστε με να χαρώ το σήμερα και να «ξεζουμίσω» το τώρα. Μην με ζορίζετε με τέτοια άγαρμπα, βαρετά και ανέραστα θέματα. Ζήστε ρε, ζήστε! Ξέρουμε, εάν θα ζούμε αύριο; Τσούκου. Ε, μην μας τρελαίνετε τώρα και έχουμε κι άλλα στο νού μας. Αρκετές έγνοιες έχουμε στην καθημερινότητα. Άσε που βαριέμαι να ασχολούμαι και με νούμερα, πληθωρισμό, φόρους. Ανία με πιάνει. Μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε . . . λα λα λα». Η αμέλεια και ο ωχαδερφισμός θα του στιχοίσουν δυστυχώς ακριβά. Και επειδή δεν το ξέρει, δεν θέλει να το μάθει ή δεν το αντιλαμβάνεται καν, κοιμάται ήσυχος. Πως αντιδρά στο πρόβλημα; Τελευταία στιγμή, όπως ο καχύποπτος.

– Ο γεμάτος αυτοπεποίθηση

 «Εγώ δεν έχω ανάγκη. Είμαι υγιής και θα είμαι υγιής. Εγώ σφίγγω την πέτρα και στάζει. Θα δουλεύω και μετά τα 67 μου. Εξάλλου, η δουλειά κρατά ξύπνιο το πνεύμα και το σώμα του ανθρώπου».

– Ο κάτι θα πάρω και απο την Ελλάδα

«Έχω και 3.000 ένσημα στο ΙΚΑ. Δεν θά πάρω κάτι και απο εκεί;» Σε εργατολόγο δεν έχει πάει, ούτε έχει υπολογίσει ακριβώς την καθαρή σύνταξη. Να το κάνουμε ταλιράκια αυτό «το κάτι»; Δηλαδή πόση καθαρή σύνταξη θα απομείνει κατόπιν κρατήσεων και πληθωρισμού; Είναι κολλητός με τον ανίδεο και επικίνδυνο. Sorry παιδιά, άβολες αλήθειες.

– Ο δεν έχω χρόνο, είμαι πολύ busy και δεν μπορώ να ασχοληθώ με τέτοια τώρα

«Λοιπόν έχω τόσα να κάνω στην δουλειά και μέσα στην μέρα μου που ούτε σειρά στο Netflix δεν προλαβαίνω να δώ. Δηλαδή έλεο κάπου! Κάποια άλλη στιγμή, θα ασχοληθώ με το πρόβλημα. Τώρα δεν μπορώ (δεν θέλω)».

– Ο αποδίδω την ευθύνη – μην με ενοχλείτε

«Ο άνδρας – η γυναίκα μου είναι υπεύθυνος- η για αυτά. Εγώ γενικά δεν ασχολούμαι με τα οικονομικά».

– Ο έμπιστος και εξαρτημένος απ’ την τσέπη του άλλου

«Αφού έχω τον- την σύζυγό μου, γιατί να ασχοληθώ; Θα ζήσουμε με όσα ένσημα έχει μαζέψει. Εγώ δεν μπορώ να αφήσω το σπίτι και να φροντίζω και για δουλειά. Έ . . .  θα βοηθήσουν και τα παιδιά. Εμείς τόσα τους δώσαμε. Δεν θα μας στηρίξουν, όταν θα έχουμε ανάγκη;» 

– Ο προσεκτικός και υπεύθυνος

Έχει αντιλληφθεί ότι απειλείται η ποιότητα ζωής του στο μέλλον με την ανεπαρκή σύνταξη. Έχει μελετήσει τις λύσεις και τις επιλογές του. Αποφασίζει να προνοήσει, ώστε να προστατευθεί γιατί δεν επιθυμεί οικονομικές ανησυχίες , περιορισμούς και άγχος στο μέλλον.

———————————————————————————————————————————————————————–

Εξασφάλισε ΔΩΡΕΑΝ τον 1ο Ολοκληρωμένο Ελληνικό Οδηγό Γερμανικής Συνταξιοδότησης.

Κατέβασε τον ΟΔΗΓΟ ΔΩΡΕΑΝ εδώ:

https://www.evitafinanzcoach.com/odigos-sintaxiodotisis

———————————————————————————————————————————————————————–

Θέλεις να υπολογίσεις εξατομικευμένα την έκταση του προβλήματος  για το πορτοφόλι σου και ποιες λύσεις έχεις;  Κλείσε άνετα και εύκολα το ραντεβού σου εδώ :

https://www.evitafinanzcoach.com/service-page/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1?referral=service_list_widget

———————————————————————————————————————————————————————–

1. Διαβάστε ακόμη:  Ποιά είναι τα 8 κλειδιά για την απόκτηση οικονομικού πλούτου και αφθονίας;

2. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 2ο.

3. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 1ο   

4. Διαβάστε ακόμη: 9 ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ‘’ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ’’ !

5. Διαβάστε ακόμη: 7 Λάθη που κάνουμε με τα χρήματα και πως να τα αποφύγουμε!

6. Διαβάστε ακόμη: Πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα;

7. Διαβάστε ακόμη: AΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

8. Διαβάστε ακόμη: Ποια λάθη να αποφύγετε ενόψει υψηλού πληθωρισμού

9. Διαβάστε ακόμη: 10 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα.

10. Διαβάστε ακόμη: 4 σημαντικά δεδομένα που πρέπει να ξέρεις για τα ETFs

11. Διαβάστε ακόμη: Γιατί δεν θα σας κάνουν πλούσιους τα μερίσματα μετοχών ή Funds

12. Διαβάστε ακόμη:  Ποιές είναι οι σωστές ερωτήσεις για τα οικονομικά μας;

13. Διαβάστε ακόμη: Το μαγικό τρίγωνο των επενδύσεων και γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζεις

14. Διαβάστε ακόμη: Πως θα αποκτήσω παθητικά εισοδήματα; Ποιοι τρόποι υπάρχουν;

 

Ανεξάρτητος Οικονομικός, Επενδυτικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Δικηγόρος παρα Πρωτοδίκαις Θεσσαλονίκης (LL.M. Master of Laws)

Homepage: https://www.evitafinanzcoach.com/

E-mail: evitafinanzcoach@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/Evitafinanzcoach

Σχετικές αναρτήσεις

Βρετανικά δικαστήρια: Παράνομη η αναγνώριση πτήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αναγνωρίσει το «Ερζάν»!

e-enimerosi

Ασφαλής η ημερήσια κατανάλωση βενθοπελαγικών ψαριών (σαφρίδια, γόπες, φρίσσες) στον Παγασητικού Κόλπου.

e-enimerosi

Συνεχίζεται το χάος στη Γερμανία: Κλείνει και πάλι το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω του χιονιού.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies