Ιστορία Πολιτισμός

Φως στις μάχες των άγριων θηρίων που βασίλευαν στη Γη πριν τους δεινόσαυρους.

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων άνοιξε τον δρόμο στην άνθηση και κυριαρχία των θηλαστικών στην Γη οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση του ανθρώπου. Ο δρόμος για την άνθηση και κυριαρχία των δεινοσαύρων είχε επίσης ανοίξει μετά από ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης ειδών και μάλιστα αυτό που θεωρείται ως η μαζικότερη εξαφάνιση της ζωής στην ιστορία του πλανήτη. Αυτό το γεγονός συνέβη πριν από περίπου 250 εκατ. έτη στο τέλος της Παλαιοζωικής περιόδου και πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε περίπου το 80% της ζωής σε θάλασσα και στεριά. Εκτιμάται ότι χρειάστηκαν περίπου 30 εκατ. έτη για να «συνέλθει» η ζωή και να κάνουν την εμφάνιση τους νέες μορφές ζωής ανάμεσα στις οποίες και οι δεινόσαυροι.

Ποιοι ήταν όμως οι κυρίαρχοι στον πλανήτη πριν από την εμφάνιση των δεινοσαύρων και την καταστροφή που συνέβη; Τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν ότι στην προ δεινοσαύρων εποχή κυρίαρχα ήταν μεγάλα τετράποδα θηλαστικά ζώα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας αρκούδας που διέθεταν οδοντοστοιχία που περιείχε αιχμηρούς χαυλιόδοντες μήκους 15 περίπου εκατοστών. Τα θηρία αυτά που θεωρούνται από τους πιο μοχθηρούς θηρευτές που έχουν εμφανισθεί στον πλανήτη έχουν ονομαστεί από τους ειδικούς gorgonopsians. Νέα ευρήματα στη Νότιο Αφρική ρίχνουν φως σε ορισμένες πτυχές της συμπεριφορά τους.

 

Φως στις μάχες των άγριων θηρίων που βασίλευαν στη Γη πριν τους δεινόσαυρους

 

Φως στις μάχες των άγριων θηρίων που βασίλευαν στη Γη πριν τους δεινόσαυρους

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Witwatersrand και του Μουσείου Iziko μελέτησαν το κρανίο ενός gorgonopsian που ανακαλύφθηκε στη Νότιο Αφρική. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Frontiers in Ecology and Evolution» οι ερευνητές αναφέρουν ότι στην μύτη του ζώου ήταν καρφωμένο ένα δόντι η ανάλυση του οποίου έδειξε ότι ανήκε σε άλλο gorgonopsian. Οι παλαιοντολόγοι εκτιμούσαν ότι αυτά τα ζώα δάγκωναν το ένα το άλλο στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ζωής και συμπεριφοράς σε αναμετρήσεις κυρίως για την επιβολή κυριαρχίας. Η ανάλυση έδειξε ότι το δάγκωμα ήταν μη θανατηφόρο αφού είχε δημιουργηθεί ένα κάλος πάνω σε αυτό. Το εύρημα αποτελεί την πρώτη απόδειξη της θεωρίας για τις κοινωνικές σχέσεις των συγκεκριμένων ζώων.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Έκθεση ΝοΗΜΑΤΑ στο Μουσείο της Ακρόπολης.

e-enimerosi

Yπάρχουν Μυκηναίοι στη Σουηδία;

e-enimerosi

Οι διεθνείς περιπέτειες ενός αρχαίου ελληνικού λιονταριού.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies